De kerkschatten van Sint-Catharina

Op loopafstand van het Apotheek- en Regionaal Archeologisch Museum bevindt zich de neoclassicistische Sint-Catharinakerk, die één van de, zo niet de belangrijkste kerkschatten van Limburg bewaart.
Ontdek in de crypte ware verborgen parels, zoals de oudst bewaarde Angelsaksische weefsels van Europa (eerste helft 8e eeuw), subliem zilverwerk en mysterieuze relieken. Het is niet zomaar dat deze collectie in de twintig (!) Vlaamse Topstukken bevat.
Het museum van de Kerkschatten van Sint-Catharina is ook de thuisbasis van één van de opmerkelijkste cultuurhistorische overblijfselen uit de Karolingische periode (750-900 n. Chr.): de Codex Eyckensis, het oudste evangelieboek van de Benelux. Deze Codex, afkomstig uit de voormalige abdijkerk van Aldeneik, wordt gedateerd in de eerste helft van de 8e eeuw en is omhuld met een waas van mysterie. Momenteel bevindt het manuscript zich tijdelijk aan KU Leuven in het kader van restauratie en historisch onderzoek.
Ook de kerk zelf, met haar opvallende kopergroene toren en prachtig stucwerk, is een aanrader en een bezoek waard.

Individuele tarieven

  • Combikaart (Apotheekmuseum, RAM en Kerkschatten)
    - volwassenen: € 6
    - groepen (+8 pers), 65+, studenten: € 5
    - jongeren (8-18 jaar): € 2

Groepstarieven

  • Groepen onder begeleiding van een gids: € 3 voor 1 museum; € 4 p.p. voor 2 musea, € 5 p.p. voor de 3 musea en gidskosten: €70 voor maximaal 2 uren en extra €35 voor ieder bijkomend uur.

Faciliteiten

Parking binnen een straal van 100m