Fietsen langs pittoreske Maasdorpjes

In het oosten van Limburg is de Maas baas. De rivier schuurde door de eeuwen heen haar weg doorheen de prachtige vallei en gaf zo de natuur op verschillende plekken vrij spel. De Maasvallei is één van de droogste en zonnigste regio’s van West-Europa. De specifieke bodem van kiezel en grind brengt heel wat moois voort: van geurende kruiden tot sierlijke wijnranken. Daarnaast staat het Maasgebied gekend om zijn mooie, authentieke dorpen en de Maasstad Maaseik.

Fietsen langs pittoreske Maasdorpjes

Oud-Rekem: aan knooppunt 58

Cultuurliefhebbers halen hun hart op in Oud-Rekem. Dit mooie Maasdorp heeft een van de meest authentieke dorpskernen in het RivierPark Maasvallei. Fiets er even rond en je begrijpt al heel snel waarom. Tussen de vele historische gebouwen, kasseienstraatjes en kastelen waan je je even terug in de tijd van ridders en jonkvrouwen. Houd zeker halt op de Groenplaats waar je de museumkerk en de museumapotheek kan bezoeken.

Leut: tussen knooppunt 50 en 56

In Leut valt vooral het kasteel Vilain XIIII op. Het uitgestrekte kasteelpark doet je sowieso even van je fiets stappen voor een wandeling doorheen statige dreven en langs reuzegrote bomen. In de kelders van het kasteel proef je van de wijn die op het domein zelf geproduceerd wordt. Ook op het dorpsplein van Leut is het aangenaam vertoeven op een bankje in de schaduw van de lindebomen.

Stokkem: tussen knooppunt 50 en 49

Stokkem is vooral gekend voor het mandenvlechten. Op het hoogtepunt in de tweede helft van de 19de eeuw werden er naar schatting 14 000 - 15 000 manden per week gemaakt. Vandaag vind je overal nog verwijzingen naar de mandenmakerij. In het Maascentrum De Wissen kan je het kleine vlechtmuseum bezoeken. De Wissen is ook de ideale uitvalsbasis voor een wandeling doorheen het grensoverschrijdende natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd, ooit een grindwinningsgebied. Nu spot je er grote grazers zoals Gallowayrunderen en konikpaarden. In het midden van het gebied, op het hoogste punt, staat een lemen uitkijktoren. Daar moet je zijn voor een prachtig uitzicht!

De uitkijktoren in natuurgebied Negenoord in Dilsen-Stokkem

Maaseik: aan knooppunt 24

Stad Maaseik is de parel van het Limburgse Maasland. Op de Markt valt het standbeeld van de gebroeders Van Eyck meteen op. Hoewel het niet 100% zeker is, wordt algemeen aangenomen dat Maaseik de geboorteplaats is van de kunstschilders Jan en Hubert van Eyck. Rondom het marktplein is het gezellig kuieren langs de mooie gevels. De vele terrasjes nodigen uit tot een drinkstop. Wanneer je de Bleumerstraat passeert, is het zeker de moeite waard om even bij Melk & Suiker binnen te springen. Hier kan je namelijk de enige, echte Maaseyker knapkoek kopen, een streekproduct dat al gesmaakt werd in de 17de eeuw.

Aldeneik: tussen knooppunt 24 en 25

Aldeneik ligt op een steenworp van Maaseik. Op de oever van de Maas reiken de wijngaarden van wijndomein Aldeneyck tot aan het water. Plan je jouw fietstocht op een vrijdag of zaterdag dan proef je van deze Maaslandse wijn op het wijnterras. Strek de benen op een kort wandelingetje rond de Heerenlaakplas. Dit gebied werd na ontgrinding heringericht tot een landschap met parkachtige allures en verharde paden.

Kessenich: aan knooppunt 21

Aanbeland bij het laatste dorpje aan Belgische kant voordat de Maas Nederland binnenstroomt. In een ver verleden lag Kessenich vlak aan de Maas, maar de bedding heeft zich doorheen de eeuwen telkens wat verder verplaatst. In de omgeving van het dorp zijn diverse oude beddingen aan te wijzen, de verlande maasmeander die we nu kennen als het Vijverbroek is er één van. Vanop de plek waar de Mottetoren staat, heb je een prachtig uitzicht over de Drie Eigen: Kessenich en de Nederlandse dorpjes Neeritter en Thorn.

Kinderen op de fiets langs de Maas

Op de fiets door het Maasland

Verken de pittoreske Maasdorpjes en de cultuurparel Maaseik zelf met de fiets. ‘Waar de Maas baas is’ brengt je in een lus van 50 kilometer langs Stokkem, Maaseik, Aldeneik en Leut. Langs de hele Limburgse Grensmaas fietsen kan via de Maasroute. Deze Vlaamse Icoonfietroute kan je volgen zowel via de gekende knooppuntbordjes alsook via de specifieke icoonfietsroutebordjes.