Natuurgebied Negenoord

Natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd (Dilsen-Stokkem) was ooit een grindwinningsgebied. Nu is het een van de vele natuurgebieden die zowel langs Belgische als langs Nederlandse zijde van de Grensmaas worden/zijn ingericht. Zo ontstaat tegelijkertijd een groot grensoverschrijdend ‘rivierpark Maasvallei’ van meer dan 2500 hectare, wordt er aan grindwinning gedaan én krijgt de rivier meer ruimte. Hierdoor wordt de kans op overstromingen beperkt.

Oog in oog met de natuur
In natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd zorgen de Konikpaarden en Galloway runderen jaarrond voor het beheer. Zij zorgen dat er een mozaïekstructuur ontstaat met open plekken, bloemenrijke ruigtes en bosjes. Sinds kort helpt ook de bever een tandje mee. Door dat ‘vreetwerk’ en de aanvoer van kalkrijk grind en zaden uit het zuiden, vind je in Negenoord-Kerkeweerd bloemen en planten terug die je elders in Limburg (behalve de Maasgebieden) bijna niet terugvindt.
Van dat bloemenparadijs profiteren op hun beurt weer een heleboel vlinders en bijen zoals de zeldzame knautiabij en de kleine parelmoervlinder.

Uitkijktoren Negenoord
Sinds kort heeft dit uniek wandelgebied een uitkijktoren erbij.
De toren werd gebouwd in het midden van het gebied, op een terp, op het hoogste punt. De leemtoren staat centraal in het wandelgebied en biedt de bezoeker een prachtig uitzicht over Rivierpark Maasvallei. Er werden enkel natuurlijke materialen gebruikt zoals: klei, zand en Maasgrind, allemaal in een juiste verhouding.

Struinen voor avonturiers
Omdat Negenoord-Kerkeweerd zo uitgestrekt is, mag je in de struinzone rond struinen. Paden liggen er niet, maar je kan wel die van Konikpaarden of de Galloway runderen volgen en je in ‘the middle of nowhere’ wanen.
Om voldoende rust voor zowel de grote grazers als de andere wilde dieren in het gebied te laten, vragen we je wel om geen honden in de struinzone te nemen. In de rest van het gebied op de wandelpaden zijn honden wel welkom.

Individuele tarieven

  • Gratis

Groepstarieven

  • Gidsbegeleiding mogelijk voor groepen maar reserveren noodzakelijk.
    Contact: visit@dilsen-stokkem.be
    Tarieven worden afgesproken met de desbetreffende gids.

Faciliteiten

Buggyvriendelijk
Gratis wifi
Parking binnen een straal van 100m
Rolstoelvriendelijk