01-03-2022

De legende van de Brug van Vroenhoven

In Riemst wordt een brug geslagen tussen de Tweede Wereldoorlog en de binnenvaart. Twee belevingscentra dompelen je op een interactieve manier onder in bijzonder boeiende thema’s. In woord, geluid, foto en film ontdek je hoe WOII begon voor België. Aan de hand van leuke weetjes en veel interactiviteit leer je alles over onze waterwegen. Voor deze beleving kom je graag te(b)rug.

De twee belevingscentra van de Brug van Vroenhoven dompelen je op een interactieve manier onder in bijzonder boeiende thema’s.

Belevingscentrum WO II

Weet jij waarom de Tweede Wereldoorlog voor België in Zuidoost-Limburg begon? De brug van Vroenhoven was het doelwit van een gecoördineerde Duitse verrassingsaanval op de omgeving, waaronder ook Fort Eben-Emael. Met zweefvliegtuigen bereikten de aanvallers hun positie. In de Brug van Vroenhoven worden de spannende verhalen en opmerkelijke getuigenissen van soldaten en burgers voor het eerst samengebracht voor het grote publiek.

Je herleeft het verleden op een moderne manier. Grote projecties tonen sfeerbeelden van de Duitse aanval en bezetting. Aan de hand van touchscreens beleef je het algemene verhaal of kan je detailinformatie bekijken. Zo ben je getuige van de Duitse aanvalsplannen en de Belgische verdedigingsstrategie, leer je de kracht van propaganda en ervaar je aangrijpende getuigenissen van mensen die dit alles hebben meegemaakt als kind. Jij raakt de schermen, daarna raken zij jou. Talrijke militaire voorwerpen en een ingetogen herdenkingswand voor de 1740 slachtoffers krijgen iedereen stil.

In het belevingscentrum WOII van de brug van Vroenhoven herleef je het verleden op een moderne manier.

Je kan de brug ook bezoeken met een gids. Tijdens een twee uur durende rondleiding kom je zo mogelijk nog meer te weten over het boeiende oorlogsverleden van Vroenhoven. Dankzij de zoektochten voor kinderen van 7 tot 12 jaar ontdekken zij de Brug spelenderwijs.

Belevingscentrum binnenvaart

Belevingscentrum Binnenvaart in de Brug van Vroenhoven is een must voor wie graag interactief op ontdekking gaat.

Ben je gefascineerd door onze waterwegen? Of wil je net je beperkte kennis hierover bijschaven? Dit belevingscentrum is een must voor wie graag actief op ontdekking gaat. Je komt hier meer te weten over de kanalen, bruggen, sluizen en de binnenvaart. Je ziet hoe een sluis werkt en wordt uitgedaagd om er een binnenschip door te sturen. Test je kennis in een quiz, laat een robot een brug bouwen en zoek informatie op via de verschillende touchscreens. Zo leer je onder meer wat een kanaal kan betekenen voor de economie en hoe de binnenvaart het fileprobleem vermindert, welke kanalen De Vlaamse Waterweg nv beheert, welke scheepstypes er varen en welke dieren en planten er in, op en rond het kanaalwater leven.

Onder de Brug

Je bezoek afronden doe je letterlijk Onder de Brug, met een goed gevuld glas en bord en een prachtig uitzicht op het dieper gelegen Albertkanaal. Je vindt hier ook een exporuimte waar workshops en lezingen worden gehouden. Het outdoor auditorium biedt een unieke locatie voor muziek- en theatervoorstellingen en andere evenementen.

In de Brug van Vroenhoven  dompelen twee belevingscentra je op een interactieve manier onder in bijzonder boeiende thema’s.

Plofbrug

De brug bij Vroenhoven kent een explosieve geschiedenis. Bij de aanleg van het Albertkanaal in 1935 werd de eerste brug gebouwd op de huidige locatie. In 1944 blies het terugtrekkende Duitse leger de brug op en twee jaar later werd ze in originele staat hersteld. Om het kanaal te kunnen verbreden zodat twee schepen gelijktijdig konden passeren, werd een nieuwe brug vlak naast de oude gebouwd. De werken startten in 2007 waarna de oude brug met dynamiet werd opgeblazen. Sinds 2010 is de brug opnieuw in gebruik en dankzij de Brug van Vroenhoven geraakt de boeiende geschiedenis niet tussen wal en schip.

Reserveer een bezoek aan het museum en zet koers richting de Brug van Vroenhoven!