01-07-2024

Ontrafel het wervelende verhaal van Heers: tips voor een unieke trip

Ontdek een historische parel in het Haspengouwse landschap: Heers. De gemeente met een rijkelijke geschiedenis vertelt verhalen die blijven nazinderen. Laat je onderdompelen in de tijd van kastelen, Romeinen en heksen en achterhaal waarom Heers een unieke plek is om te bezoeken.

Een burcht vol verhalen: het Kasteel van Heers

Ooit een plek vol rijkdom en aanzien waar adellijke families flaneerden en genoten van het goeie leven, tot oorlogstroepen de impressionante site kwamen veroveren en later het geld opgeraakte. Door geldgebrek tuimelde het kasteel van Heers volledig in verval en kende het indrukwekkende pand een treurige afloop… of toch niet. Na jaren van vergane glorie krijgt dit prachtige, laatgotische slot een nieuwe toekomst onder de vleugels van Herita. Dankzij een reddingsinitiatief van omwonende vrijwilligers wordt er nieuw leven in het monumentale gebouw geblazen en gaat meer dan 1000 jaar aan geschiedenis niet verloren.

Kom zelf een kijkje nemen, flaneer door de kasteeltuinen en geniet van het uitzicht bij de vijver en het aangrenzende bos. Ontdek het sprookjesachtige slot ook aan de binnenkant via een gegidste rondleiding en kom alles te weten over de restauratieplannen. Zelf zin om de handen uit de mouwen te steken? Neem dan deel aan de klusdagen.

Kasteel van Heers

Van onder de grond naar boven: zo ontstonden de grotten van Vechmaal

In de vruchtbare Haspengouwse grond vind je naast leem en klei, ook kalk. Eeuwen geleden gebruikten de Romeinen dit materiaal al in hun bouwwerken, maar ook menig Haspengouwse kerk bevat kalksteen. Bij het ontginnen van deze 'mergel' ontstonden uitgebreide groeves. De grotten van Vechmaal zijn daar een onderdeel van.

Na de sluiting deed de groeve nog dienst als champignonkwekerij, maar ondertussen vormen ze een van de belangrijkste overwinteringsplekken voor vleermuizen in West-Europa. Via de kunstige afsluiting kunnen ze in en uit hun schuilplaats vliegen. Wil jij deze nachtdiertjes van dichtbij ontdekken? Boek dan een rondleiding met een gids van Natuurpunt Heers en leer alles over vleermuizen.

Grotten van Vechmaal

Duurzaam cruisen: ontdek Heers met een elektrisch trambusje

Wil je Heers op een ontspannende én duurzame manier verkennen? Stap dan tussen 15 en 21 juli op een elektrisch trambusje en ga mee op ontdekkingstocht. De chauffeur vertelt je enthousiast alles over de hotspots onderweg.

Je kan kiezen uit 2 tours. Loopt het water je al in de mond bij de gedachte aan een fris huisbereid hoeve-ijsje? Ga dan mee naar de hoeve en kom alles te weten over het ambachtelijke proces. Proeven hoort hier uiteraard ook bij!

De andere tour laat je ook enkele zelfgemaakte streekproducten proeven: degusteer wijn, gin, vermouth of jenever en leer ook hier meer over het brouwproces.

Reserveren min. 1 dag op voorhand via www.heers.be/toerisme.

Heers

Prachtig uitzicht met een duister kantje: de Tjenneboom

Sluit de dag af met een prachtig uitzicht over het golvende Haspengouw met zijn vele spitse kerktorentjes. Beklim hiervoor het hoogste punt van de omgeving: een heuvel van 92 meter. Hier prijkt de mysterieuze Tjenneboom met haar duister verleden. Zo werden er in de middeleeuwen heksen verbrand. De boom is genoemd naar Tjenne, een jonge vrouw die in de 17de eeuw vermoord werd op de brandstapel nadat ze beschuldigd was van hekserij. Gelukkig blijft er van dit duister verleden niets over en geniet je hier enkel van een rustgevend panorama.

Tjenneboom

Meer weten? Je vindt alle info terug op de website van toerisme Heers.