01-07-2024

Uit het fotoarchief: hoe Oud-Rekem zijn glorie hervond

Dit jaar duiken we regelmatig in het fotoarchief van een gemeente en lichten we een historische plek uit. Deze maand trekken we naar de authentieke dorpskern van Oud-Rekem.

Reis enkele eeuwen terug in de tijd en waan jezelf in de Middeleeuwen. Struin door de goed bewaarde dorpskern en leer alles over de geschiedenis van Oud-Rekem. Ontdek hoe het dorp met hoge aanzien in het slop geraakte, maar later terug helemaal herleefde. Dit is het verhaal van Oud-Rekem.

Statige herenhuizen in het centrum van Oud-Rekem

Er was eens een prachtig kasteel… Hier leefde eeuwenlang een grafelijke familie met Europees aanzien. Dit kasteel was de kern van de stad en daarrond werd Oud-Rekem gebouwd. Aan de hand van een heus stadsplan werden huizen opgetrokken volgens strikte regels. Hierdoor trekken de grote, statige herenhuizen van toen vandaag nog de aandacht van elke bezoeker.

Oud-Rekem was ooit een onafhankelijke Heerlijkheid met eigen munten, tolrecht, apart leger en een aparte justitie, maar de economische toestand kelderde helaas jaren later.

Van economisch dieptepunt, naar welvarende parel

De economische toestand van het kleine stadje was decennialang beneden alle peil. Zo bleef Oud-Rekem in de jaren 1970 tot 1980 een achtergesteld deel van het dorp: de eens zo statige herenhuizen oogden oud en versleten, het kasteel, ooit de trotse parel van het Maasland werd later ook als psychiatrisch ziekenhuis onbruikbaar, winkels sloten of verhuisden naar het nieuwe Rekem langs de rijksweg Tongeren – Maaseik. Oud-Rekem verpauperde.

De negatieve spiraal werd voor het eerst doorbroken in 1992, toen dhr. Leon Hermans, Nederlands groot - industrieel, bij wijze van hobby het kasteel d’Aspremont-Lynden en enkele oude panden in Oud-Rekem aankocht. Bedrijvigheid keerde terug naar het dorp en gaandeweg ontstond er horeca-activiteit. Steeds meer ondernemende particulieren kochten op hun beurt een oud pand en lieten het vakkundig restaureren. Zo groeide Oud-Rekem rond de millenniumwissel uit tot een knus, historisch dorp met tal van leuke activiteiten. De verkiezing tot ‘mooiste dorp van Vlaanderen’ in 2008 verdubbelde het jaarlijks aantal bezoekers. Private investeerders en vastgoedmakelaars ontdekten met vernieuwde interesse deze mooie Maaslandse parel.

Hoog tijd om deze historische parel met je eigen ogen te gaan ontdekken! Plan een tripje naar Oud-Rekem en kuier door de dorpskern, bezoek de museumapotheek en museumkerk, en ontdek het wandelgebied Oud-Rekem.