Kruiden- en Inspiratietuin Abdijsite Herkenrode

De Kruiden- en Inspiratietuin, twee hectare groot, kan je nog het best omschrijven als een hedendaags kruidenpark. Verwacht dus geen abdijtuin of een reproductie ervan. Centraal in de tuinen staat het verhaal van de kruiden en hoe mensen van alle tijden en culturen die tot op vandaag gebruikt hebben en gebruiken.

De Kruiden- en Inspiratietuin bestaat uit twee grote delen: de hortus officinalis en de campus officinalis. In de beide tuinen staan telkens ongeveer 250 verschillende kruiden en kruidachtige planten. Het geheel wordt omgeven door grachten, die aan de binnenzijde afgeboord zijn met een berm van graskussens. Je kunt er niet alleen de mooie tuinen, maar ook de indrukwekkende omgeving bewonderen.

Hortus officinalis:
De hortus officinalis bestaat uit twaalf afzonderlijke tuinkamers, de leertuinen. De families van geneeskrachtige planten zijn alfabetisch verdeeld over deze twaalf kamers. Via openingen in een lange, met haagbeuk overwelfde wandelgang van bijna 200 meter wandel je van kamer tot kamer. Elke kamer heeft haar eigen kenmerkende structuur met wandelpaden in kleischelpenkalk, grind of grindgazon, natuursteen of klinkers. Waterbekkens en fonteinen brengen je helemaal tot rust.

Campus officinalis:
Het tweede deel van de tuin bestaat uit de campus officinalis, de gebruikstuinen. Hier staan de planten steeds gegroepeerd volgens gebruik: verfkruiden, keukenkruiden, ... Bij de gebruikstuinen zijn informatiekiosken opgesteld. Zij belichten de historische achtergrond en leggen de link tussen kruiden en het religieus gedachtegoed. Ze doen je nadenken over hedendaagse ideeën in verband met kruiden en welzijn.

Individuele tarieven

 • OPGELET: omwille van de corona-maatregelen, verplicht vooraf uw bezoek reserveren via www.abdijsiteherkenrode.be
  - Volwassenen en leden Gezinsbond: € 4 p.p. (leden Gezinsbond krijgen ter plaatse € 1 p.p. korting op de spaarkaart)
  - >65 jaar, andersvaliden en houders lerarenkaart: € 3 p.p.
  - 12 - 18 jaar, houders studentenkaart en Bokrijk-abonnees: € 2 p.p.
  - Kinderen tot 12 jaar en houders van een UiTPAS Hasselt: gratis

Groepstarieven

 • - Groepen vanaf 15 personen: € 3 p.p.
  - Indien geleid groepsbezoek: € 60 per herborist voor max. 20 personen

Faciliteiten

Gratis wifi
Rolstoelvriendelijk