PERSBERICHT: Limburgse fietsprojecten winnen nieuwe internationale prijs

Koepelprogramma ‘Cycling Synergy’ ontvangt Special Jury Award op de Landezine International Awards 2022. 

Hasselt | 22 juni 2022

'Cycling Synergy', het investeringsprogramma voor innovatieve fietsprojecten van Visit Limburg, won zopas de Special Jury Award op de Landezine International Landscape Awards, kortweg LILA.  ‘Een mooie erkenning voor het Limburgse toerisme, in het bijzonder voor onze ambitieuze fietsinvesteringen’, aldus Igor Philtjens, gedeputeerde en voorzitter van Visit Limburg. ‘Het bevestigt dat Limburg toonaangevend blijft als recreatieve fietsbestemming.’ Het is een zoveelste internationale prijs voor de Limburgse fietsprojecten, na eerdere individuele prijzen voor 'Fietsen door het Water' in Bokrijk, 'Fietsen door de Bomen' in Bosland en 'Fietsen door de Heide' in het Nationaal Park Hoge Kempen.

'Fietsen door het Water' in Bokrijk

Innovatieve fietservaringen
Onder de koepelnaam 'Cycling Synergy' ontwikkelt Visit Limburg bijzondere fietservaringen in en door de Limburgse landschappen. Door op strategische plaatsen een belevingslaag toe te voegen op het recreatief fietsroutenetwerk gaan fietsers in interactie met het landschap. Ze krijgen een ander perspectief op de omgeving, bijvoorbeeld door het fietspad te verlagen tot onder de waterlijn of net op te stijgen tot in de boomkruinen. 'Om koploper in fietstoerisme te blijven, moeten we durven vernieuwen. We kiezen resoluut voor betekenisvol toerisme, projecten die het verhaal van ons landschap versterken. Zo kunnen we ervaringen aanbieden waar zowel onze gasten als onze bewoners rijker van worden’, vertelt Igor Philtjens. Naast eerder vermelde projecten, plant Visit Limburg nieuwe unieke fietservaringen zoals 'Fietsen onder de Grond' in Mergelland, 'De Fruitroute' in Limburgs Haspengouw en 'Het Kolenspoor' in de Mijnstreek.

'Fietsen door de Bomen' in Bosland

Internationale erkenning
Het totaalprogramma krijgt nu dus de erkenning van een internationale jury, samengesteld uit eerdere LILA-winnaars en een expertenpanel. De internationale website voor landschapsarchitectuur ‘Landezine’ is een initiatief van de Society for Promotion of Landscape Architecture. Met de LILA’s bekroont Landezine progressieve landschapsarchitectuur die op betekenisvolle wijze bijdraagt aan hedendaagse landschappelijke vragen. Limburg is trouwe klant op de LILA’s. In 2018 won ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk ook al de jury award en public choice award in de categorie openbaar project. Ook ‘Fietsen door de Bomen’ in Bosland kreeg een vermelding in diezelfde categorie.

'Fietsen door de Heide' in het Nationaal Park Hoge Kempen

Pionier in recreatief fietsen
'Limburg pionierde 27 jaar geleden met het fietsroutenetwerk. Dit is nu nog altijd haar grootste troef. De fiets is hét ideale verbindingsmiddel voor een ontmoeting met Limburg. Zo telden we het afgelopen jaar maar liefst 3,7 miljoen fietsers op het fietsroutenetwerk', aldus Igor Philtjens. ‘Onze unieke fietsbelevingen genieten zowel nationaal als internationaal aanzien. We staan steeds te blinken naast vooruitstrevende projecten van over de hele wereld. Het is een absoluut voorrecht om in zulk gezelschap te mogen vertoeven.'

 

EINDE PERSBERICHT

NIET VOOR PUBLICATIE:

Perscontact Toerisme Limburg (ad interim): 

Jeroen Luys, jeroen.luys@limburg.be, M +32 471 39 81 73

Missie Toerisme Limburg:

Onze gasten goesting geven in Limburg en hen betekenisvolle ervaringen bezorgen om zo groei voor ondernemers en return voor de Limburgers te creëren.