PERSBERICHT: Limburgs toerisme blikt terug op topzomer

Hasselt | 31 augustus 2023

Nu de zomervakantie er weer op zit, blikt Limburg terug op een meer dan geslaagd toeristisch seizoen. Dat blijkt uit een bevraging van Visit Limburg. “Het toerisme in Limburg blijft zijn podiumplaats behouden en overstijgt zelfs licht de topzomer van 2022”, aldus Igor Philtjens, gedeputeerde en voorzitter van Visit Limburg. “En dat is toch wel uitzonderlijk. We hadden gehoopt het succes van de topzomer van 2021 te kunnen evenaren. Dit lukte nagenoeg in 2022 en ondanks het kwakkelweer van 2023 doen we het zelfs nog iets beter dan vorig jaar. Door de staycations van de voorbije jaren hebben onze gasten onze vele troeven leren kennen en onze krachtige campagnes doen steeds meer gasten kiezen voor Limburg. Ons gematigde klimaat en de vele betekenisvolle in- en outdoor belevingen die onze regio biedt, maken van Limburg een zekere keuze.”

In 2021 en 2022, toen de coronapandemie voor heel wat onzekerheid in de reissector zorgde, beleefde het Limburgs toerisme hoogtijden. Maar ook in 2023 kiezen heel wat toeristen voor een zomervakantie in Limburg. Het onstabiele weer kan de pret niet bederven, zo blijkt uit de cijfers. De bezettingsgraad voor juli eindigt op 74,6% en ligt daarmee op een lichtjes hoger niveau als vorig jaar. Voor augustus ligt dit cijfer op 67,5%, vergelijkbaar met de bezettingsgraad in 2022.

Fietsen door de heide

Annuleringen zeer beperkt
Ondanks het natte en winderige weer, blijft het aantal annuleringen deze zomer beperkt. Steeds minder logies hebben te maken met annuleringen. In juli ligt het gemiddeld aantal annuleringen op slechts 2,5%, in augustus op 2,2%. Wat ook duidelijk uit de cijfers naar voor komt, is dat gasten weer vroeger boeken om zeker te zijn van hun plek. Bij bijna 8 op 10 logies kwam het meest aantal boekingen voor deze zomer minstens een maand op voorhand binnen.

Positieve prognoses
Bijna 8 op 10 logiesuitbaters evalueert op dit moment dat de zomervakantie even goed of beter is verlopen dan vorig jaar. Igor Philtjens: “En die evaluatie vertaalt zich ook in het vertrouwen van onze ondernemers dat in stijgende lijn blijft gaan. Met een score van net geen 8 op 10 tekenen we de hoogste score op sinds 2021. Uit de bevraging leren we ook dat de verwachtingen voor september en oktober overwegend positief zijn. Voor ongeveer 3 op 4 logies is deze bezetting ongeveer hetzelfde of zelfs beter als vorig jaar op dit moment.”

Limburg, een zeker keuze
De verklaring voor dit goede zomerrapport is volgens gedeputeerde Igor Philtjens eenvoudig: “Limburg beschikt over de juiste troeven, ook in tijden van klimaatopwarming. Recente studies verwachten dat heel wat mensen uit de mediterrane streken voor hun vakantiebeleving meer noordwaarts gaan trekken om zo te ontsnappen aan de verzengende hitte. Uit de statistieken van Visit Limburg komt dit nog niet naar voor.”

Terhills Cablepark

“Maar Belgen en Nederlanders kiezen wel steeds meer voor een vakantie dichter bij huis. Dankzij onze imagocampagnes blijft Limburg top of mind en zakken velen van hen af naar onze regio. In tegenstelling tot de mediterrane landen waar bosbranden en hittegolven schering en inslag zijn, beseffen veel van onze gasten dat het in Limburg goed vertoeven is. Limburg is dus een klimaatveilige maar ook aantrekkelijke keuze omdat hier veel te beleven valt.”

EINDE PERSBERICHT

NIET VOOR PUBLICATIE:

Perscontact Visit Limburg: Sally Schorpion, sally.schorpion@limburg.be, T +32 0476 76 08 00

Missie Visit Limburg: Onze gasten goesting geven in Limburg en hen betekenisvolle ervaringen bezorgen om zo groei voor ondernemers en return voor de Limburgers te creëren.