PERSBERICHT: Limburgs toerisme kijkt terug op succesvolle julimaand

De Limburgse vrijetijdssector beleefde een geslaagde eerste helft van de zomer. Het mooie weer lokte heel wat fietsrecreanten naar het Limburgse Fietsroutenetwerk. Ook de dagattracties kregen heel wat bezoekers over de vloer. De logies waren al bij de start van de zomer voor de helft volboekt. Dankzij late beslissers steeg dat bezettingscijfer in juli  tot 72 %, goed voor 822.000 overnachtingen. Dat alles blijkt uit een bevraging van Visit Limburg: ‘Met deze cijfers evenaren we haast het record van vorige zomer, toen onze gasten enkel in eigen land konden reizen’, vertelt Igor Philtjens, gedeputeerde en voorzitter van Visit Limburg. ‘Deze cijfers bevestigen dat onze gasten Limburg ook na de pandemie in hun hart hebben gesloten’.

640.000 fietsers in juli

Er trapten bijna 14% meer fietsers over de Limburgse fietspaden dan in juli 2021, toen het regenweer het fietsplezier behoorlijk afremde. In vergelijking met het ‘normale’ juli 2019 waren er zelfs 22% meer fietsers. ‘De populariteit van Limburg als fietsbestemming blijft stijgen. Investeringen in kwaliteit en nieuwe fietsbelevingen zoals Fietsen door de Heide in het Nationaal Park en Fietsen door de Bomen in Bosland lokken heel wat gasten van buitenaf,’ verklaart Igor Philtjens. De fietsprojecten blijven overigens internationale erkenning verdienen. Zopas ontving het innovatieprogramma Cycling Synergy nog de Special Jury Award op de Landezine International Awards 2022.

De Limburgse dagattracties profiteren mee van het zonnige weer en waren doorgaans goed volzet de voorbije maand, zeker de buitenattracties zoals speeltuinen en waterrecreatie. Algemeen geeft de sector aan dat het wegvallen van de veiligheidsmaatregelen en de economische situatie een gunstige impact hebben op de reservaties. Door de gestegen reiskosten, de toenemende inflatie en de onheilsverhalen op de luchthavens gaan mensen op zoek naar een alternatief dichter bij huis.

Veel last minute boekingen

Met een totale bezetting van boven de 72% doen de Limburgse logies het in juli bijna even goed als de recordzomer van 2021, met een bezetting toen van 78%. Bovendien weten ook Nederlandse en Duitse bezoekers weer de weg naar hier te vinden. Dankzij de Limburgse zon kwamen er in de loop van juli nog meer dan 13% extra late beslissers bovenop. ‘Een onverhoopt resultaat en vooral een bevestiging dat Limburg een volwaardige bestemming is geworden in de ogen van onze gasten’, vertelt Igor Philtjens.

1 op 5 Vlaamse overnachtingen is in Limburg

De huidige prognoses voorspellen eveneens een gunstig resultaat voor augustus, met momenteel een algemeen bezettingscijfer van 55%. Afwachten of de weersvoorspellingen ook hier evenveel last minute boekingen opleveren. Alleszins kijkt de sector de toekomst positief tegemoet. Het ondernemersvertrouwen is gestegen naar  7,8 punten, het hoogste cijfer van het voorbije jaar. Igor Philtjens: ‘Dat cijfer is opmerkelijk, zeker gezien de economisch uitdagende tijden. Het bewijst dat het Limburgse toerisme floreert en dat we tegen een stootje kunnen.’ Het herstel van Limburg gaat trouwens sneller dan het Vlaams gemiddelde. Sinds het eerste kwartaal van 2022 zit Limburg terug op het niveau van voor corona, dat geldt nog niet voor de rest Vlaanderen. Limburg staat vandaag dus sterker dan ooit in de Vlaamse toeristische markt: bijna 1 op 5 toeristische overnachtingen in Vlaanderen vond plaats op Limburgse bodem.

EINDE PERSBERICHT

NIET VOOR PUBLICATIE

Perscontact Toerisme Limburg (ad interim): Davy Postelmans, davy.postelmans@limburg.be, M +32 473 69 50 59

Missie Toerisme Limburg:

Onze gasten goesting geven in Limburg en hen betekenisvolle ervaringen bezorgen om zo groei voor ondernemers en return voor de Limburgers te creëren.