Huis Theelen

Huis Theelen: ontdek het verhaal van Limburgs beroemdste krant!

Huis Theelen bevindt zich in de vleugel van kanunnikenhuis III, één van de twaalf Tongerse kanunnikenhuizen verbonden aan de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Al in 1319 werd hier de eerste bewoner vermeld. Tot 1812 woonden op deze plek kanunniken en priesters. In datzelfde jaar werd het statige herenhuis verkocht aan een Frans ingenieur die het pand opnieuw liet inrichten.
In 1890 brak een volledig nieuwe fase aan voor deze plek met de komst van krantenpionier Nicolas Theelen. Nadat hij in 1879 in Bilzen de krant ‘Het Algemeen Belang’ had opgericht, verhuisde hij naar een pand in de Ridderstraat in Tongeren. Dankzij het succes van die krant, zocht hij naar uitbreiding en zijn oog viel op deze locatie in de Maastrichterstraat, waar hij zijn drukkerij vanaf 1893 vestigde.
Met het terug vrijmaken van de westvleugel van het nu verdwenen kanunnikenhuis en het herwaarderen van deze speciale plek in de stad wordt het mogelijk om het verhaal te ontdekken van Limburgs beroemdste krant. Recent werden de gebouwen in de voortuin van dat kanunnikenhuis gesloopt om het laatste restant van deze bijzondere plek terug vrij te maken voor het publiek. De gesloopte gebouwen stonden op de plek van de drukkerij Sint-Maternus die in 1961 werd afgebroken waarna er op deze locatie twee kledingzaken en de Standaard Boekhandel waren gevestigd.
Het eigenlijke kanunnikenhuis, dat nog het woonhuis was van de familie Theelen en later in gebruik door de directie en het internaat van het Atheneum, was gelegen achter de drukkerij en de westvleugel. Dit pand werd in 1983 afgebroken.