Binnen activiteiten

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Composite Presence - Z33 - Composite Presence
Bovenbouw Architectuur

Composite Presence

HASSELT
In 2021 prijkte Composite Presence op de architectuurbiënnale van Venetië. De presentatie van Bovenbouw Architectuur gooide er hoge ogen en komt nu voor het eerst naar ons land. In Z33 legt een levensgrote maquette van vijftig gebouwen de wrijving tussen stad en architectuur bloot.

De Vlaamse stad
Hoe ontwerpen we samen de stad? Die vraag was het startpunt voor Bovenbouw Architectuur voor deze tentoonstelling. Bezoekers wandelen doorheen een fictieve, maar tegelijk herkenbare Vlaamse stedelijke omgeving. Het maquettelandschap toont de unieke verhouding stad-architectuur in Vlaanderen en Brussel. Ze benadrukt vooral de complexiteit van die relatie. De vijftig projecten worden samengebracht tot een wirwar van historische, klassieke en moderne gebouwen. Elk hebben ze hun eigen invulling, functie en idee van architectuur. Van kerken en sociale woningen tot basisscholen: ze lijken zo weggeplukt uit een willekeurige Vlaamse stad.

Inspiratiebron
Ondanks hun verschillen staan ze vreedzaam langs elkaar. Samen zorgen de gebouwen voor een gevarieerd landschap, waar veel kan en mag. Toch zijn ze in al hun verscheidenheid consistent: het geheel oogt niet rommelig of chaotisch, maar net rijk, hybride en divers. Het geënsceneerde landschap toont vooral hoe historische lagen, vormelijke bijzonderheden en onvoorziene botsingen een eindeloze inspiratiebron zijn voor hedendaagse architectuur.

Vruchtbare bodem
Internationaal wordt de hoge kwaliteit van architectuur in Vlaanderen en Brussel gewaardeerd. Daar waar we ooit de naam lelijkste land droegen, is er nu een vruchtbare bodem voor diverse architectuurprojecten. Dit is het resultaat van een jarenlang doorgedreven beleid met aandacht voor kwaliteitskamers en publieke aanbestedingen.

Curator: Bovenbouw Architectuur
op initiatief van de Vlaamse Gemeenschap en in opdracht van het VAi, met bijkomende steun van Vlaams Bouwmeester, Stadsbouwmeester Antwerpen en Stadsbouwmeester Gent. Dank aan Delen Private Bank & Reynaers Aluminium.
Geleide bezoeken in Villa Verbeelding - De Sprookjeskamer
© Boumediene Belbachir

Geleide bezoeken in Villa Verbeelding

HASSELT
Villa Verbeelding is dé plek waar je moet zijn als je je leerlingen wil aansteken met de leesmicrobe! We vertrekken steeds vanuit het prachtige aanbod jeugdboeken om je klas op sleeptouw te nemen doorheen het hele museum.

Villa Verbeelding voorziet bij elke tentoonstelling een educatief programma met speurtochten, kijk- en doe-opdrachten (6-16 jaar) en geleide bezoeken (16+). Elke kamer van dit witte herenhuis verrast je met een andere kijk op boeken en illustraties.

Het aanbod is aangepast aan verschillende leeftijden, van kleuters tot leerkrachten in opleiding. Ook voor NT1-, NT2- en OKAN-groepen valt er heel wat te ontdekken.

Geldig voor groepen het hele jaar, open op afspraak. Duur: 1,5-2u.
Info: www.villaverbeelding.be/educatie2022_2023

Vaste tentoonstellingen

Hoe komt een illustratie tot stand? In de vaste expo De Illustratiekamer werp je een blik in het atelier van acht toptalenten van eigen bodem. Open de deuren van de 'illustratiekasten' en ontdek alles van de illustratoren uit De Illustratieroute.

In De ABC kamer ontdek je een uniek, geïllustreerd alfabet. 26 illustratoren uit binnen- én buitenland maakten speciaal voor Villa Verbeelding een letterillustratie. Vlij je neer in de gezellige huiskamer en kies een exemplaar uit de mooie collectie abc-boeken. Aan verschillende op maat gemaakte werkstations kan je zelf met letters experimenteren!

Tijdelijke tentoonstelling

Wolf! De wolf in illustratie
20 november 2022 t/m 4 juni 2023

Villa Verbeelding brengt in deze bijzondere expo beelden samen van gevierde illustratoren en aanstormend talent. Er zullen wolven zijn in alle soorten: vals of vriendelijk, moedig of doodsbang, speels of bloeddorstig, dom of gewoon levensecht.

In deze expo ontmoet de bezoeker de wolf in vele gedaantes: vriendelijk of wreed, als slachtoffer van de jager of zelf schietend op de jager. Wolfmensen, leeswolven, wolven op affiches of in sprookjesboeken, prentenboeken en graphic novels.