Nieuw Administratief Centrum (NAC)

Het opvallende dienstencentrum NAC dat in 2012 in gebruik genomen werd, is niet zomaar een gemeentehuis. De organisatie en technologische infrastructuur werden volledig naar Clean Tech-normen hervormd, zodat een futuristisch en tegelijk sober, ecologisch en uiterst functioneel concept bekomen werd, waar het aangenaam werken is.
Het Nieuw Administratief Centrum van Houthalen-Helchteren herbergt niet alleen alle gemeentediensten. Ook enkele externe bedrijven en een horecapunt zijn in dit gebouw ondergebracht;

Het uitkijkpunt op het dak van de blauwe toren van het gebouw, een kunstzinnige plek met een weids zicht over onze gemeente en de regio, wordt ‘het Oog van Daubechies’(*) genoemd.

(*): De naam Ingrid Daubechies zegt je misschien niet veel. Deze wiskundige (°1954), afkomstig uit Houthalen-Helchteren, is algemeen erkend als een van de grootste wiskundigen van onze tijd. Ze werd echter befaamd door de naar haar genoemde wavelets. Andere wavelets door haar uitgevonden vinden hun toepassing in het JPEG-2000-formaat, dat de standaard is voor de digitale film in Europa en de VS.

Het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren wil deze opmerkelijke vrouw en haar werk eren. Daarom heet het uitkijkpunt op het dak van de blauwe toren van het NAC 'Het Oog van Daubechies'. Op het dak krijgt zij als een soort eerbetoon een kunstzinnige plek met een weids zicht over onze gemeente, de regio en Limburg. Ontwerpster Linde Hermans heeft in de toren op een speelse wijze de link met Ingrid Daubechies gevisualiseerd.

Daubechies werkt momenteel aan de Duke University in Durham, North Carolina in de VS. Op 17 juli 2012 ontving ze op één dag twee onderscheidingen: in ons land kreeg ze de titel van barones toegekend en in de VS ontving ze de Nemmersprijs 2012.

In 2014 is de jpeg genomineerd als Beste Belgische Uitvinding door het Radio 1-programma De Bende van Einstein.

In 2018 kreeg ze een eredoctoraat aan de Ecole Normale Supérieure de Lyon.

Individuele tarieven

  • Gratis

Groepstarieven

  • € 80 /gids

Faciliteiten

Gratis wifi
Parking binnen een straal van 100m