Kleen Meulen

De Kleen Meulen bevindt zich aan de Mangelbeek. Ze is het vertrekpunt van een bewegwijzerde wandeling van 3 km door het Lummensbroek. Aan de Kleen Meulen ligt ook een vakantiewoning die je kan huren voor een verblijf in deze prachtige omgeving.
De molen werd gebouwd vóór 1715. In 1782 was ze, toen nog uit hout en leem, dringend aan vernieuwing toe. Ze werd heropgebouwd in steen. Rond 1875 werd de molen een olieslagmolen en een graanmolen (koren en boekweit). In 1931 werd de olieslagmolen op de linkeroever ontmanteld en omgevormd tot magazijn. Het binnenwerk van de graanmolen bleef bewaard, maar het waterrad verdween rond 1967. Het molencomplex werd grondig gerestaureerd. De molen veranderde vaak van eigenaar. Momenteel is de familie Vanderaerden eigenaar. Voorgangers waren onder meer de families van der Marck, van Arenberg, Palmers en Briers.Op 15 juli 2008 werd een nieuw waterrad geplaatst.
In de molen wordt elke eerste en derde zaterdag nog op traditionele wijze gemalen. Er is dan een molenaar aanwezig om de nodige uitleg te geven.

Individuele tarieven

  • Gratis bezoek op eerste en derde zaterdag wanneer molenaar aan het werk is.

Faciliteiten

Parking binnen een straal van 100m