Elektrische draad

Sinds 2010 is in Molenbeersel, net op de grens tussen België en Nederland bij grenspaal 146, een deel van de drievoudige elektrische draad uit Wereldoorlog I gereconstrueerd. De grenspaal bevindt zich nabij het kruispunt van de Vlasbrei (B)/Uffelsestraat (NL) en de Uffelseweg (B), tegenover het oude smokkelaarscafé “Kempkes”.

Dankzij een goede samenwerking van de gemeente Kinrooi, de Nederlandse gemeente Leudal, de Nederlandse provincie Limburg en de eigenaars van de grenshoeve “Kempkes” én dankzij de medewerking van vele mensen uit België en Nederland die spontaan allerlei historisch materiaal beschikbaar stelden werd door de Geschied- en Heemkundige Kring van Kinrooi een oorlogsrelict tot een vredesmonument omgevormd. De drama’s van toen zullen nooit vergeten worden. De site is mooi gelegen langs toeristische fiets- en wandelroutes en is goed bereikbaar met de auto.

Er is ook een overdekte picknickplaats gebouwd waar prachtig afgewerkte infoborden de nodige uitleg geven over dit monument, een doorgangspoort, een geïmproviseerd schildwachthuisje, een waarschuwingsbord en het torengedeelte van een schakelhuisje (met een elektrisch bord waarop mes-schakelaars zijn aangebracht). Een bezoek is zeker en vast de moeite waard!

Bezoek met gids mogelijk na reservatie (via Visit Kinrooi, Tel. +32 89 56 47 36