05-06-2020

3x op citytrip in Limburg

Je hoeft niet altijd ver en lang te gaan voor dat vakantiegevoel. Plan af en toe eens een korte break in. In deze drie Limburgse steden geniet je van een leuk uitstapje of een weekendje weg. Dichtbij, niet duur en genoeg te beleven, ideaal dus.

burgers in la botega hasselt

1. Hasselt

Hasselt, niet alleen de hoofdstad van Limburg maar ook van de Smaak, is een zeer veelzijdige stad. Meer dan genoeg te doen en allemaal op fiets- en wandelafstand. Foodies zullen hier zeker niet op hun honger en dorst moeten zitten. Terrasjes voor elk seizoen, talrijke wijn- en cocktailbars, gezellige brunchbars of gastronomie van de bovenste plank.

jenevermuseum hasselt

Eén welbepaald drankje heeft in Hasselt een bijzondere plaats ingenomen: jenever. Zelfs zo bijzonder dat er een heel museum aan gewijd is. In het Jenevermuseum proef en leer je alles over dit lekkere borreltje. Heb je de smaak helemaal te pakken? Dan zet je best het derde weekend van oktober alvast in de agenda want dan vinden de Jeneverfeesten plaats.

street art in hasselt

Wist je dat Hasselt de grootste street art-stad van België is. Overal kom je wel mooi versierde gevels tegen. Leuk om ze spontaan tegen te komen, maar als je ze allemaal wil zien, is de Street Art Cities-app een handig dingetje om voor je bezoek te downloaden.

modemuseum hasselt

Hasselt is één van de meest exclusieve shopping- en modesteden van het land. Van kleine straatjes met exclusieve en alternatieve boetieks tot grote winkelstraten en de heuse winkelboulevard Quartier Bleu, hier vind je het allemaal op wandelafstand van elkaar. Modeliefhebbers springen binnen bij het Modemuseum, waar altijd wel een tentoonstelling te bekijken is over het modeverleden en de hedendaagse trends.

bezoekers in c-mine genk

2. Genk

Je kan niet naar Genk gaan zonder een bezoek te brengen aan C-mine. Deze vroegere mijnsite is nu een plek vol creativiteit, innovatie en design. Onder de grond volg je een belevingsparcours waardoor het mijnverleden op een actieve manier aan je voorgesteld wordt. Met de Virtual Reality zit je er zelfs middenin.

fietsen door het water in bokrijk

Nog een toppertje is 'Fietsen door het Water' in Bokrijk. Deze unieke fietsbeleving in Bokrijk is gemakkelijk bereikbaar vanuit het centrum van Genk. Je kan natuurlijk ook altijd je fietstocht in Bokrijk zelf starten. Ook daar is een fietsverhuurpunt aanwezig.

LABIOMISTA genk

Nieuw in Genk is Labiomista, een indrukwekkend artistiek park onder de vleugels van kunstenaar Koen Vanmechelen op de plek waar vroeger de mijnsite en dierentuin van Zwartberg lagen. Je wandelt door een openluchtexpositie met tal van (levende) kunstwerken en installaties die verschillende maatschappelijke onderwerpen aankaarten. Een specialleke dat niet mag ontbreken op je citytrip.

antiekmarkt tongeren

3. Tongeren

Tongeren is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt voor je volgende citytrip, maar deze romantische stad heeft zoveel om een gezellig en vooral rustig weekend te hebben. Op zondagvoormiddag is het er heerlijk kuieren op de grootste antiekmarkt van de Benelux. Wie weet tik je er wel een schat op de kop.

teseum tongeren

De basiliek van Tongeren is al vanop een afstand zichtbaar wanneer je richting de stad rijdt. Een iconisch zicht. Maar wist je dat de schatkamer onder de basiliek één van de rijkste religieuze kunstschatten van de Lage Landen herbergt? En dat je deze gewoon kan bezichtigen in het Teseum? Zeker doen!

gallo-romein museum tongeren

Geschiedenis op een interessante manier brengen, dat doet het Gallo-Romeins Museum al jaren en ze slagen daar zeer goed in. De vaste tentoonstelling gaat over het leven van neanderthalers tot de tijd van de Gallo-Romeinen. Vanaf 19 oktober onthult de expo ‘Dacia Felix’ het roemrijke verleden van Roemenië.

restaurant de mijlpaal in tongeren

Op culinair gebied is Tongeren een absoluut hoogstandje. De stad telt maar liefst drie sterrenrestaurants. Maar ook voor wie ’s avonds liever naar een eenvoudiger eetzaakje gaat, is er in Tongeren keuze genoeg. Je zal geen honger moeten lijden.