De Maas heeft als grillige regenrivier heel wat invloed gehad op het landschap van de Maasvallei. Daarnaast hebben we cultuurstad Maaseik met het pittoreske dorpje Aldeneik aan de rivier te danken.

Bij Heerenlaak kuier je eerst rond de plas alvorens het charmante Maasdorpje Aldeneik binnen te wandelen. In het begin van de wandeling zal je alvast de wijnstokken opmerken, maar de passage aan het Wijndomein Aldeneyck zelf houden we als beloning voor het einde.

Maaseik is van oudsher bekend voor de Maaslandse kruiden. Je kan de oudste apotheek van België bezoeken op het marktplein. Langs de Labaerdijk ligt een plukweide waar je de kruiden voor eigen gebruik kan plukken. Het moment om je eigen thee samen te stellen?

Met uitzicht op de Maas wandel je verder richting het bedevaartsoord Heppeneert. Naast het nog steeds devoot aanbeden Mariabeeldje dat hier eeuwen geleden aanspoelde, vind je in Heppeneert een van de best bewaarde voorbeelden van uiterwaarden. Dit zijn percelen tussen de rivier en de winterdijk die bij hoogwater mogen overstromen.

Langs akkers en weilanden gaat het richting het historische centrum van Maaseik. De stad waar de schildersbroeders Van Eyck hun naam aan dankten. Ze staan je nog steeds te begroeten op het marktplein, de ideale stop trouwens om even te verpozen op een terras onder de lindebomen.

De beloofde passage aan wijndomein Aldeneyck volgt in de laatste kilometers. Elke vrijdag en zaterdag kan je hier terecht voor enkele proefglazen op het wijnterras of in de gezellige wijnlounge.

  • Gele route
  • 10.7 km
  • Gevorderd
  • Landschapspark 'RivierPark Maasvallei'
  • Parking Heerenlaak
    Houtweg
    MAASEIK

Download je bestand