Limburg is weldra een fietsbeleving rijker: 'Fietsen onder de Grond' in het Mergelland. In het spoor van fietsprojecten als 'Fietsen door het Water' in Bokrijk, 'Fietsen door de Bomen' in Nationaal Park Bosland en 'Fietsen door de Heide' in het Nationaal Park Hoge Kempen zullen fietsers kunnen trappen doorheen de mergelgroeves langs het Albertkanaal in Riemst.

Update: ‘Fietsen onder de Grond’ in het Mergelland bevindt zich in de ontwerp- en vergunningsfase. Verwachte opening vóór zomer 2025.

'Fietsen onder de Grond' in het Mergelland

Visit Limburg blijft innoveren om de belevingswaarde van het fietsroutenetwerk te verhogen. De realisatie van een nieuwe fietsbeleving zal fietsers onderdompelen in de Limburgse mergel, het typische gesteente in het zuidoosten van Limburg. Het wordt een belevingsvol parcours, tot wel 30 meter onder de grond, met architecturale blikvangers aan in- en uitgang.  Het fietspad onder de grond zal voor zo’n 350 meter evenwijdig met het jaagpad langs het Albertkanaal lopen in de groeves van de Mathusberg. Veiligheid staat voorop: het pad krijgt over een lengte van 150 meter zichtassen naar het kanaal. De andere helft verloopt in het duister en biedt de fietsers een echt ‘ondergronds’ gevoel met minimale verlichting. De ontwerpers houden ook rekening met de aanwezige vleermuizenpopulatie en zullen ingrepen in het bestaande gangenstelsel tot een minimum beperken.