01-05-2024

Uit het fotoarchief: de begijnhofkerk van Sint-Truiden

Het Sint-Agnesbegijnhof van Sint-Truiden is één van de 13 Vlaamse begijnhoven op de Unesco Werelderfgoedlijst. Centraal pronkt de kerk met binnenin talloze goed bewaarde muurschilderingen. Reis mee terug in de tijd!

De begijnhofkerk vroeger

De geschiedenis van het begijnhof van Sint-Truiden gaat terug tot de 13de eeuw. Het is het enige begijnhof dat nog steeds buiten de historische stadskern ligt. In de glorietijd woonden er meer dan 200 begijnen.

De kerk zelf werd gebouwd in drie fasen waardoor verschillende tijdsinvloeden zichtbaar zijn. In de 17de eeuw verdwenen de muurschilderingen onder een witte pleisterlaag of achter barok meubilair. Pas in 1860 werden ze opnieuw ontdekt tijdens het schoonmaken van de pijlers om deze opnieuw wit te kalken.

De begijnhofkerk werd in 1933 beschermd als monument en in de loop van de 20ste eeuw vonden er verschillende restauraties plaats, waaronder de conservatie van de middeleeuwse muurschilderingen. Op 2 december 1998 werd het begijnhof van Sint-Truiden opgenomen op de lijst van het Unesco werelderfgoed.

De begijnhofkerk van Sint-Truiden nu

Binnenin de begijnhofkerk kan je de 38 bijzondere muurschilderingen bekijken. Door de monumentale uitvoering en spreiding over het gehele interieur vormen deze muurschilderingen één van de indrukwekkendste ensembles van het land.

Het loont ook de moeite omhoog te kijken naar het houten tongewelf dat uit de 16de eeuw dateert. Het 17de-eeuwse orgel van de kerk, toegeschreven aan Christian Ancion uit Hoei, is het oudste in zijn geheel bewaarde en bespeelbare orgel van het land.

Van 1 april tot 31 oktober is de kerk gratis te bezoeken. Geregeld vinden er tentoonstellingen en concerten plaats. De akoestiek in de kerk is magnifiek.

Het interieur van de Begijnhofkerk in Sint-Truiden