14-05-2024

Fietsen over Limburgse kasseien

De wielerklassieker Parijs – Roubaix staat bekend om de befaamde kasseistroken. Heb je zelf eens zin om over de kasseien te stoempen, dan hoef je daarvoor niet helemaal naar Noord-Frankrijk af te reizen. Op het Limburgse fietsroutenetwerk heb je een aantal kasseistroken die je, in tegenstelling tot de ‘Hel van het Noorden’, door een hemels landschap laten dokkeren.

Kasseiweg met kasteel in Sint-Truiden

Kasseien en kastelen, hand in hand

De kasseistroken in Haspengouw gaan vaak gepaard met een passage langs een imposant kasteeldomein. De vaak geklasseerde kasseiwegen zijn dan ook veelal oude majestueuze oprijlanen.

Je fietst over zo een kasseistrook van meer dan 400 meter in Sint-Truiden tussen fietsknooppunt 189 en 171. Deze gidst je richting de voormalige Commanderij van Bernissem. Onze uitgestippelde fietsroute ‘Boomgaarden, bossen en kastelen’ komt hierlangs. Ietsje verderop, tussen knooppunt 190 en 147, ligt 800 meter aan - pittige - kinderkoppen bij het riante kasteeldomein van Nonnemielen.

In buurgemeente Borgloon hobbel je dan weer 240 meter lang over de kasseien, de oprijlaan van het Kasteel van Rullingen, tussen knooppunten 148 en 153. Vlak ervoor kreeg je nog de 300 meter kasseien bij herenhoeve Fonteinhof te verwerken, tussen knooppunt 161 en 162 in Gotem. Volg voor deze stroken onze themafietsroute ‘Fruitige landschappen met pit’, een tocht van in totaal 62 km door het Haspengouwse landschap, en de route ‘Van fruit tot stroop’, die met 38 kilometer misschien iets toegankelijker is voor de minder ervaren kasseivreter.

Tip: deze kasseibaantjes in Sint-Truiden en Borgloon liggen dicht bij elkaar en kan je dus ook gemakkelijk combineren in één zelf uitgestippelde route. Maak daarvoor zeker gebruik van onze online routeplanner.

De langste kasseistrook op het Limburgse fietsroutenetwerk? Die vind je in Herk-de-Stad. Op de Gasterbosstraat, tussen knooppunten 193 en 194, knal je maar liefst 1,2 kilometer rechtuit.

En met het EK Wielrennen 2024 in het achterhoofd, moeten we zeker langs de Printhagendreef tussen 145 en 138 in Kortessem. Hier kan je ook gewoon kiezen voor comfort en genieten van een licht aflopend betonnen fietspad met uitzicht op de imposante kasteelhoeve.

Fietsen over de kasseistrook in Manshoven

Alles uit de kast op een klassieke kasseiklim?

Op de Bergstraat in Mettekoven krijg je tussen knooppunten 161 en 163 een berg met bulten voor de wielen richting een prachtig uitkijkpunt bij de historische Tjenneboom, pal op de grens tussen Borgloon en Heers.

Op de Maastrichterallee bij de Landcommanderij van Alden Biesen in Bilzen heb je dan weer de keuze. Ga je voor het lekker lopend fietspad of voor de kasseien? Gelegen op een best wel steile helling is dit een stevige klim, waarschijnlijk meer geschikt voor de ervaren rotten. De strook zit dan ook steevast in De Ronde van Limburg. Onze themafietsroute Land van druiven en mergel passeert hier, net zoals ‘Fietsen langs erfgoed en kastelen’.

Ben je op zoek naar een meer sportieve uitdaging in Limburg? Dan is de route 'Chasing cobblestones in Limburg' wellicht iets voor jou.

Kasseiweg in Sint-Truiden