De uitgesleten vallei van de Jeker in Kanne vormt een betoverend decor. Hellingen vol groeves en holen, waaruit mergelblokken kwamen voor de huizen in het dorp.  Niet alleen de natuur is hier creatief geweest, ook de mens droeg zijn steentje bij aan dit unieke landschap.

Vanuit Kanne wandel je zo de grens met Nederland. Je verkent de Sint-Pietersberg en het Plateau van Caestert. Hier stond ooit een Romeins kampement opgesteld, voordat Ambiorix en de zijnen het in de pan hakten. Bovenop de Sint-Pietersberg krijg je niet alleen een mooi uitzicht over Kanne, maar ook een zeker zo spectaculair uitzicht over de Enci-groeve. Deze diep uitgesneden steengroeve heeft de allures van de Grand Canyon op schaal van de Lage Landen.

Alvorens de Cannerberg te bestijgen, doorkruisen we opnieuw de Jekervallei. De Jeker kronkelt zich hier betoverend mooi een weg door weideland en akkers, om zich verderop bij Maastricht in de Maas te storten. In Kanne zelf duikt de Jeker via een sifon onder het Albertkanaal door.

Op de Cannerberg werd in de 18de eeuw een kasteelbos aangelegd met eik, berk en beuk. Het volwassen bos herbergt nu heel wat bloemen zoals bosanemonen, salomonszegel en keverorchis die in het voorjaar voor kleurspektakel zorgen.

Onder het bos, in de Cannerberg, schuilt een oud Navo-hoofdkwartier uit de koude oorlog en zelfs een bunker waar tijdens de Tweede Wereldoorlog De Nachtwacht van Rembrandt en vele andere topkunstwerken werden bewaard.

Pal op de grens tussen Nederland en België wandel je langs Chateau Neercanne, een 17de-eeuws barokkasteel opgetrokken uit de typische mergelblokken.

  • Oranje route
  • 7.9 km
  • Gemiddeld
  • Sint-Pietersberg
  • Parking onder de brug
    Steenstraat
    RIEMST

Download je bestand