Wandelgebied Vallei van de Mangelbeek

Een tocht in de Vallei van de Mangelbeek leidt je door afwisselende landschappen. Het gebied dat je doorkruist, is beschermd als natuur- en vogelreservaat. De vallei wordt gekenmerkt door mijnverzakkingen. Hierdoor zijn sommige delen moerassig met een bijzondere plantengroei tot gevolg.
In de 14de eeuw werd Kasteel Meylandt ‘Hof ter Boeckt’ genoemd. Het werd door de eeuwen heen verbouwd van luxueus landhuis tot kasteel. In 1907 liet Graaf de Theux het bijhorende koetshuis oprichten en kreeg het kasteel zijn neoclassicistisch uitzicht. In het park vind je vijvers en een hoogstamboomgaard van omstreeks 1900. Het domein is beschermd als natuur- en vogelreservaat. Nu is het kasteel de thuisbasis van de Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunsten.
2 bewegwijzerde paden: de Theuxwandeling: geel (4,5 km) vanaf Kasteel Meylandt en Meylandtwandeling: rood (12,5 km) vanuit Domherenhuis, Zolder-Centrum

Individuele tarieven

  • Deze wandelkaart is gratis te verkrijgen: infokantoor Toerisme Heusden-Zolder, Vrunstraat 6

Groepstarieven

  • Bezoek onder leiding van een gids mogelijk: ontdek ook de geschiedenis van het kasteel en domein Meylandt en Graaf de Theux.

Faciliteiten

Parking binnen een straal van 100m