Oudste privéapotheekmuseum van België

Rond één van de mooiste marktpleinen, omringd met 95 lindebomen, prijken de oude gevels in Maasstijl. Achter één van de gevels, nr. 46 (bouwjaar 1695), bevindt zich de oudste privéapotheek van België. Gedurende 250 jaar hebben hier vanaf 1704 tot 1959 zes generaties apothekers gewerkt. Van 2011 t.e.m. 2012 werd er naarstig gewerkt aan de restauratie van de oudste privéapotheek van België met als doelstelling de apotheek opnieuw tot leven te brengen, waardoor we een ‘Stop in de tijd’ creëren. De stad Maaseik besliste de apotheek uit de 18de eeuw terug tot leven te brengen. Met de restauratie verloren we een stukje de apotheek van G. Van Venckenray, de laatste apotheek, uit het oog. Omdat dit toch een herinnering van formaat is voor de Maaseikenaren, heeft Van Venckenray terug een plaats gekregen in het museum in de vorm van een kleine tentoonstelling. De apotheek is een combinatie tussen oud en nieuw.
In het Apotheekmuseum steelt vooral de uitgebreide collectie potten de show. De houten exemplaren voor nootmuskaat of mango dateren al van rond 1550, nog voor de eerste apotheker, Engelbert Lanckbein uit Aken, in 1704 in Maaseik begon.
De Maaseiker apothekers waren kruidenmeesters. Zeker een bezoek waard is daarom de kruidentuin achter de apotheek. Bij een archeologisch onderzoek van de oude beerput in 1985 zijn tal van pollen ontdekt die afkomstig waren van planten uit de oude kruidentuin. Dankzij deze vondst kon de oorspronkelijke kruidentuin gereconstrueerd worden.

Individuele tarieven

  • Combikaart (RAM-Apotheek-kerkschatten) € 6 p.p.
    Kortinghouders (groepen vanaf 8 personen, 65+, studenten): € 5
    Jongeren (8-18 jaar): € 2
    Leerlingen scholen: € 1

Groepstarieven

  • 1 museum € 3; 2 musea € 4 en 3 musea € 5

Faciliteiten

Buggyvriendelijk
Parking binnen een straal van 100m
Rolstoelvriendelijk