Het Voelsprietenpad

Prikkel al je zintuigen tijdens een eigentijdse wandeling op het kasteeldomein en geniet van het fraaie landschap, de rijke geschiedenis, de natuur en stilte.
Kom proeven van het eetbaar bos van Samenland en ontdek de principes van Permacultuur.

Het voelsprietenpad is voor iedereen gratis toegankelijk tijdens de openingsuren (zie onderaan)
Een wandel-landkaart (met uitleg over het kasteel domein) kan voor 2,5 euro gekocht worden als steun voor het project (verkrijgbaar in het StreekCafé).
Vrije donaties voor het onderhoud van het pad zijn van harte welkom.

Kasteel Nieuwenhoven was van de 10e tot de 18e eeuw een buitenverblijf voor de Benedictijnse monniken en de abten van de abdij van Sint-Truiden. Het Kasteel heeft vooral gefungeerd als 'een plek voor de voeding van lichaam en geest' zo blijkt uit de geschiedenis.

Vanaf het onthaal in het centrale café loopt het Voelsprietenpad langsheen de bloementuin en vijvers naar de weides en het bos van het kasteelpark waar je kan genieten van de stilte van de natuur. Aan het uiteinde van de vijver ligt een betoverend plekje, beschut door een wand van rotsen met restanten van de rotsentuin in Engelse landschapsstijl. Langsheen de alpacaweide kan je kennismaken met deze hartendiefjes. Alpaca’s lijken op lama’s maar zijn een stuk kleiner.

Daarna exploreer je ‘Samenland’: een ‘eetbaar bos’ volgens de principes van permacultuur waar er vanalles te proeven en te ontdekken valt. Permacultuur is een ontwerpsysteem voor een duurzame toekomst door samen te werken met de natuur en volgens de ethische principes: zorg voor de aarde, zorg voor de mens en eerlijk delen.
Je ziet er de creatie van een lokale voedselvoorziening voor de toekomst dankzij de herwaardering van oude technieken. Ook kan je er proeven van diverse kruiden, bloemen, (vergeten) groenten en fruit.

Op het einde van de wandeling kan je in de trappenhal van het kasteel de tentoonstelling bewonderen over de 1000 jarige geschiedenis van deze plek.

Individuele tarieven

  • Het pad is gratis toegankelijk tijdens de openingsuren
    Een wandelkaart met uitleg over het domein = € 2,5
    Vrije donaties voor onderhoud van het pad zijn welkom.


Groepstarieven

  • Groepen vanaf 10 pers worden verzocht op voorhand te reserveren.

Faciliteiten

Verwarmen babyvoeding
Parking binnen een straal van 100m
Gratis wifi