Belevingscentrum Abdijsite Herkenrode

BELEEF 600 JAAR VROUWEN IN HERKENRODE
In het Belevingscentrum in de stallingen met koetshuis krijg je in een authentiek historisch kader het verhaal van een van de eerste en vooral rijkste vrouwenabdijen in de Nederlanden. Het verhaal volgt een chronologisch parcours door de boeiende geschiedenis van 600 jaar vrouwen op Herkenrode, in voor- en tegenspoed.

Gedurende 600 jaar kenden de cisterciënzerinnen van Herkenrode afwisselend bloeiperiodes met economische rijkdom en een cultureel hoogstaand leven en moeilijke periodes, met oorlog, ziekte en geweld. De tijdlijn verbindt het verhaal van de abdij met de grote maatschappelijke gebeurtenissen en de lokale Limburgse verhalen. Het verhaal van de abdij stopt niet na deze 600 jaar, bij het gedwongen wegtrekken van de zusters. Ook de periode erna, waarbij industrie en landbouw de site verwonden, en de nieuwe start voor de abdijsite, krijgt een plaats in het parcours.

Met de audiogids "De abdis vertelt" komt het verhaal helemaal tot leven. De abdis neemt je mee in haar tijd en vertelt over de moeilijke beslissingen die ze moet nemen, over het belang van Herkenrode als pelgrimsoord, over de aanwezigheid van een invloedrijke mecenas die veel mogelijk maakte voor de abdij... Het is een verhaal vol emotie, dat je niet loslaat en je meesleept in de fascinerende leefwereld van een vrouwenabdij.

Oorspronkelijk beeldmateriaal, ensceneringen, filmopnames met acteurs, klankdecors, realistische opstellingen en info- en opzoekkiosken, waar je op je eigen tempo ontdekt hoe het verhaal van Herkenrode in elkaar zit, maken van het bezoek een totaalervaring. Een unieke beleving: geëngageerd, aantrekkelijk en beklijvend. Het belevingscentrum is ook een uitnodiging om de vele plekken in Limburg te bezoeken waar Herkenrode haar sporen heeft achtergelaten.

Individuele tarieven

 • OPGELET: omwille van de corona-maatregelen, verplicht vooraf uw bezoek reserveren via www.abdijsiteherkenrode.be

  Prijs belevingscentrum (incl. audiogids):
  - volwassenen en leden Gezinsbond: € 5 p.p. (leden Gezinsbond krijgen € 1 korting p.p. ter plaatse op de spaarkaart geplaatst)
  - >65 jaar, andersvaliden en houders lerarenkaart: € 4 p.p.
  - jongeren 12-18 jaar, houders van studentenkaart: € 3
  - Bokrijk-abonnees: € 2,50
  - kinderen tot 12 jaar en houders UiTPAS Hasselt: gratis

  Prijs belevingscentrum mét luistergids + Kruiden- en Inspiratietuin: volwassene en leden Gezinsbond: € 7 (leden Gezinsbond krijgen € 2 p.p. korting ter plaatse op de spaarkaart geplaatst)
  - Houders lerarenkaart, >65 jaar of andersvalide: € 5;
  - 12-18 jaar en studentenkaart: € 4
  - Bokrijk-abonnees: € 3,50
  - <12 jaar en houders UiTpas: gratis.

Groepstarieven

 • Voor groepen vanaf 15 personen: € 4 p.p.
  Indien geleid groepsbezoek: € 60 per gids voor max. 20 personen

Faciliteiten

Gratis wifi
Rolstoelvriendelijk
Verschoningshoekje of kindertoilet