Belevingscentrum Abdijsite Herkenrode

In het Belevingscentrum in de stallingen met koetshuis krijg je in een authentiek historisch kader het verhaal van een van de eerste en vooral ook rijkste vrouwenabdijen in de Nederlanden. Het verhaal volgt een chronologisch parcours door de boeiende geschiedenis van 600 jaar vrouwen op Herkenrode, in voor- en tegenspoed.

Verankerd in lokale Limburgse verhalen.
Gedurende 600 jaar kenden de cisterciënzer innen van Herkenrode afwisselend bloeiperiodes met economisch rijkdom en een cultureel hoogstaand leven en moeilijke periodes, met oorlog, ziekte en geweld. De tijdlijn verbindt het verhaal van de abdij met de grote maatschappelijke gebeurtenissen en de lokale Limburgse verhalen.

Het verhaal van de abdij stopt niet na deze 600 jaar, bij het gedwongen wegtrekken van de zusters. Ook de periode erna, waarbij industrie en landbouw de site verwonden, en de nieuwe start voor de abdijsite, krijgt een plaats in het parcours.

Via o.a. geluidsfragmenten komt het boeiende verleden helemaal tot leven. De abdis neemt je mee in de tijd en vertelt over de moeilijke beslissingen die ze moet nemen, over het belang van Herkenrode als pelgrimsoord, over de aanwezigheid van een invloedrijke mecenas die veel mogelijk maakte voor de abdij, … Het is een verhaal vol emoties, dat je niet loslaat en je meesleept in de fascinerende leefwereld van een vrouwenabdij. Een bezoek aan het Belevingscentrum duurt ongeveer een uur.

TIP: Bezoek het Belevingscentrum met eigen smartphone
Alle geluidsfragmenten zijn te beluisteren via smartphone. Met je eigen oordopjes beleef je het bezoek extra comfortabel.

Individuele tarieven

 • Belevingscentrum:
  Volwassenen en leden Gezinsbond: € 5 p.p.
  (leden gezinsbond: € 1 waarde tegoed op de geldige spaarkaart)
  65+ / lerarenkaart / mindervaliden: € 4 p.p.
  Jongeren 12 - 18 jaar / Studentenkaart: € 3 p.p.
  Kinderen < 12 jaar / Uitpas regio Hasselt / Lidkaart Herita: Gratis p.p.

Groepstarieven

 • Belevingscentrum: forfait bedrag groepstarief € 15 per 10 personen.
  Gidsvergoeding (€ 70 met max. 20 deelnemers per gids)
  Opgelet: groepstarieven enkel van toepassing bij gidsreservaties.

Faciliteiten

Buggyvriendelijk
Gratis wifi
Rolstoelvriendelijk
Verschoningshoekje of kindertoilet