Fietsen door het Water is een unieke fietsbeleving waarbij je meer dan 200 meter dwars door een vijver fietst. Je ruikt, ziet en voelt het water. Het fietspad werd geopend in april 2016.

Wat maakt het fietspad zo speciaal?

Het fietspad leidt je dwars door een vijver totdat het water aan weerszijden op ooghoogte staat. Dit is niet alleen een mooi zicht voor de fietsers, maar ook voor de wandelaars die van een afstand toekijken is het grappig om al die hoofden op het wateroppervlak voorbij te zien gaan.

fietsen door het water

Internationale aandacht

Ook in het buitenland staan ze te kijken van dit project. Fietsen door het Water is volgens TIME Magazine (©2018 Time Inc. Used under license.) één van de 100 meest geweldige plekjes ter wereld! Het populaire fietspad won eerder al awards in Australië én Amerika.

Win-winsituatie

Dankzij het project Fietsen door het Water werd het nieuwe bos- en landschapsbeheerplan van Bokrijk versneld uitgevoerd, wat alleen maar goed is voor de aanwezige fauna en flora. Doordat de dijken opengemaakt werden, blijven de vijvers langer zuiver, een goede zaak voor het leefgebied van de amfibieën. Ook het erfgoed van de Wijers kreeg een opwaardering. De ‘monniken’ die traditioneel de waterhuishouding van de vijvers regelen, werden door nieuwe vervangen.

fietsen door het water

Fietsen door het Water is een project van Toerisme Limburg, in samenwerking met Provincie Limburg, Bokrijk, Natuur en Bos, Erfgoed Vlaanderen, Natuurpunt, Vlaamse Landmaatschappij (VLM), Genk en Provinciaal Natuurcentrum (PNC).

Wil je weten waar je kan Fietsen door het Water?