Wat te doen in Haspengouw

Terug

Alle activiteiten die doorgaan tijdens de bloesem- en oogstperiode vind je hier terug: wandelen, fietsen, met de Vespa weg,... Bekijk ook zeker de handige bloesem- en oogstbrochure voor een thematisch overzicht.

Fietsen door het leven van de bijen - Honing producten

Fietsen door het leven van de bijen

GENK
Vertrek bij de Imker: Spoorstraat 11, 3600 Genk om 8u30 voor een korte briefing. Hier word kort uitgelegd wat de tocht inhoud. Vanaf hier vertrekken we voor een tocht van ongeveer 25 Km en deze zal in totaal 5 uur in beslag nemen. Best voorzie je een hapje en een drankje voor onderweg.
Het eerste punt is Fietsen door het Water in Bokrijk. Hier is er wat tijd om foto's te nemen en even te genieten van het uitzicht. Dan vertrekken we richting het sas
Op het Albert kanaal te Diepenbeek. Vervolgens komen we aan bij onze eerste bijenstandplaats. Deze is gelegen in natuurpark de Maten, Locatie de Hutten. Daar gaan we samen werken aan de bijen. Dit houdt in dat we effectief kasten gaan opendoen en ik zal alles wat er gebeurt bij de bijenvolken duidelijk uitleggen.
Hierna zetten we onze tocht verder door het bosrijke gebied van De Maten, dat rijkelijk voorzien is van de nodige waterpartijen, heide, vogels, kikkers,... Dan komen we aan bij de Slagmolen. Dit is een oude watermolen gebouwd op de Stiemerbeek. Vanaf de Slagmolen gaan we naar de bijenstand gelegen aan de oever van de Stiemerbeek en ook hier gaan we samen aan de slag met de bijen.

Tot zover het harde labeur. Na hard werk volgt vertier en plezier. Nu gaan we smullen van een ijsje bij ijssalon Le Lis. U kan kiezen uit diverse soorten heerlijk zelf bereid ijs. Mijn aanrader is het Stiemerijs, gemaakt met honing van de bijen waar we net aan hebben gewerkt.

Na het verorberen van onze verfrissing, zetten we onze tocht verder terug naar het vertrekpunt, waar we de dag afronden met een proeverij van het volledige aanbod honing en bijenproducten van de imkerij. Hier kunnen jullie genieten van een proeverij van de lokaal geoogste honing producten enzoverder.

Duur: 5 uur
Afstand: 25,2 km
Fietsknooppunten route: 242, 71, 92, 91, 243, 98, 82, 560, 249, 72, 242
Fietsknooppunten Genk station - begin punt: 249, 72, 242
Fietsverhuur mogelijk bij: https://www.visitlimburg.be/nl/wat-te-doen/fietsverhuur-fietspunt-genk-statio
Rondleiding Voedsel en CSA project - in volle bloei

Rondleiding Voedsel en CSA project

SINT-TRUIDEN
Een voedselbos is een zorgvuldig ontworpen ecosysteem van nuttige planten (en soms ook dieren). In plaats van nette rijen van één soort plant (monocultuur), mengen voedselbossen een gevarieerd assortiment voedselproducerende (en andere) planten die elkaar voeden, verschillende voedingsstoffen uit de bodem gebruiken en de beschikbare ruimte optimaal benutten. Dit bootst de structuur van een natuurlijk bos na - het meest stabiele en duurzame type ecosysteem in ons klimaat. Belangrijk is dat de bodem bijna altijd bedekt is, wat resulteert in een rijke ondergrondse biodiversiteit en een gezonde bodem rijk aan koolstof, mineralen en andere voedingsstoffen.
Er zijn veel voordelen aan deze manier van landgebruik:
Weinig onderhoud en hoge efficiëntie
Veerkracht tegen extreme temperaturen
Biologisch duurzaam
Breed assortiment
Hoge voedingswaarde
Werken met het land in plaats van ertegen
Milieuvriendelijk
Esthetisch mooi
Commercieel potentieel
Voedselbossen zijn er in veel verschillende vormen, maten en stijlen. Ze kunnen variëren van een kleine huishoudelijke tuin tot zeer grote commerciële projecten (ook bekend als agro-forestry). Ons project is middelgroot (ongeveer 4 hectare). Het is 10 jaar geleden omgezet van een maïsveld en is nu volwassen en productief. De biologisch gecertificeerde producten worden verkocht aan abonnees en andere klanten. De site wordt ook gebruikt als demonstratiesite voor cursussen en rondleidingen.