Of je nu je hoofd wil leegmaken, calorieën wil verbranden of gewoon wil genieten van de buitenlucht: wandelen is altijd een goed idee. Wil je deze zomer eens iets helemaal nieuws ontdekken? Ga dan eens op tocht door één van de vele prachtige Limburgse natuurgebieden. 

1. Natuurgebied Gerhagen en de Merode

In de buurt van Beringen en Ham heb je talloze wandelmogelijkheden. In natuurgebieden als Gerhagen en de Merode kan je uren vertoeven. Op zoek naar een gevorderde wandeling? Check dan zeker eens de knooppuntwandelingen in deze gebieden en stel je route zelf samen.

 

2. De Vallei van de Zwarte Beek

De Vallei van de Zwarte Beek is dé plek bij uitstek als je wil wandelen in de streek rond Lummen, Beringen, Halen en Hechtel-Eksel. Met meer dan 1300 hectare natuur kan je op heel wat plaatsen vertrekken en genieten van verschillende landschappen: van beekvalleien tot kurkdroge duinen. Trek eropuit en ontdek het zelf.

3. Nationaal Park Hoge Kempen

Nationaal Park Hoge Kempen heeft voor elke wandelaar wat wils. Het park heeft 9 toegangspoorten om te vertrekken voor een fikse wandeling. Eén van die toegangspoorten is Lieteberg, het stilste plekje van het park. En hier kan je ook met de voeten bloot gaan op het Blotevoetenpad.

4. GrensPark Kempen~Broek

In GrensPark Kempen~Broek wandel je helemaal tot in Nederland als je wilt. Dit natuurgebied is maar liefst 25 000 hectare groot en bestaat uit een mozaïek van diverse landschappen: moerassen, beekvalleien, bossen, heide,... Kortom, voor iedere soort wandelaar is hier wel iets.

5. Bosland

Bosland is het grootste avonturenbos van Vlaanderen. Dit natuurgebied heeft stranden, meren, bossen, heidelandschap,… je vindt het hier allemaal. Kleine rakkers hebben dan weer veel plezier in de speelbossen of met de spannende schatzoektochten.

6. RivierPark Maasvallei

In het oosten van Limburg, grenzend aan Nederland, vind je RivierPark Maasvallei. Door de eeuwen heen heeft de Maas er het landschap geboetseerd tot een warrig netwerk van rivierarmen, oeverwallen, uiterwaarden, grindplassen en struingebieden. Ga water- en trekvogels spotten aan het open water of ga voor een lange afstandswandeling.

7. Duinengordel

Om in de duinen te wandelen moet je naar de kust? Echt niet. Ga eens op verkenning in de Duinengordel en klim tot op de hoogste landduin van Vlaanderen, de Oudsberg. Klaar voor een stevige wandeling doorheen het mulle zand?

8. Ham

Het wandelnetwerk van Ham strekt zich uit tussen de natuurgebieden Gerheserheide en de Rammelaars, over De Schans van Gerhees, Veldhovenheide tot aan sportcentrum 't Vlietje. Goed voor 100 km wandelplezier aan de hand van de welgekende knooppunten.

9. Haspengouw

Eén van de meest veelzijdige locaties om te gaan wandelen in Limburg is zonder twijfel Haspengouw. Wandel door het Verborgen Moois van Herkbeemden, Mariënlof of het Bellevuebos of door de prachtige natuur van Greenspots Munsterbos, Vrijhern en Grootloon. In Nieuwerkerken stap je door zeldzame natuurreservaatjes en holle wegen.

10. Voerstreek

Al jarenlang is de Voerstreek gekend voor z’n fantastische wandelingen. Hoog tijd om eens op ontdekking te gaan in dit hoekje van Limburg, niet? Aan de hand van het knooppuntensysteem stippel je gemakkelijk zelf een wandeling uit en dankzij goede bewegwijzering is het haast onmogelijk om te verdwalen.

Hoogtepunten

Vallei van de Zwarte Beek: streekkaart - zwarte beek

Vallei van de Zwarte Beek: streekkaart

de Limburgse Kempen
Nationaal Park Hoge Kempen - Nationaal Park Hoge Kempen - Mechelse Heide

Nationaal Park Hoge Kempen

de Limburgse Kempen
Bosland: Wandelnetwerk - Bosland wandelnetwerk

Bosland: Wandelnetwerk

de Limburgse Kempen
Wandelen in het RivierPark Maasvallei - Wandelaars in een Maasdorp

Wandelen in het RivierPark Maasvallei

het Maasland
Duinengordel - Oudsberg

Duinengordel

de Limburgse Kempen
Wandelen in Ham - wandelen langs knooppunten in Ham

Wandelen in Ham

de Limburgse Kempen
Verborgen Moois Herkbeemden - Herkbeemden

Verborgen Moois Herkbeemden

Haspengouw
Verborgen Moois Mariënlof - Mariënlof

Verborgen Moois Mariënlof

Haspengouw
Greenspot Vrijhern, 'Natuur rond de kluis' - Vrijhern

Greenspot Vrijhern, 'Natuur rond de kluis'

Haspengouw
Greenspot Grootloon 'Via heuvels en boomgaarden' - Landschapswandeling - via boomgaarden

Greenspot Grootloon 'Via heuvels en boomgaarden'

Haspengouw
Wandelen in de Voerstreek - wandelkaart

Wandelen in de Voerstreek

de Voerstreek
Nationaal Park Hoge Kempen - Nationaal Park Hoge Kempen - Mechelse Heide

Nationaal Park Hoge Kempen

MAASMECHELEN
Het enige Nationaal Park in België! Wie graag zijn longen wil vullen met verse zuurstof is hier meer dan welkom!

De toegangspoorten zijn de ideale start van jouw bezoek aan het Nationaal Park en bieden voor ieder wat wils!
In de Mechelse Heide spreekt de natuur voor zich: prachtige heide zover het oog reikt! Of beklim je liever de mijnsteenbergen van Connecterra om er te genieten van een adembenemend panorama? Herbeleef in Pietersheim het adellijke verleden in de Waterburcht of trek naar de kinderboerderij met speeltuin. In Kattevennen kan je heerlijk achterover leunen en je laten meevoeren door de 360° projecties in de Cosmodrome, terwijl een tocht op blote voeten in Lieteberg natuurlijk ook nooit gaat vervelen! Trek je eropuit met de fiets? Dan is Station As je ideale vertrekpunt. Het Nationaal Park breidde in 2020 uit en in de toekomst worden Thorpark (Genk), de Commanderij (Oudsbergen) en Het eilandje (Maaseik) ontwikkeld als toegangspoort.

Het Nationaal Park met donkergroene bossen, weidse heide, spiegelende vennen en grote landduinen nodigt uit om te wandelen. Je hebt keuze uit meer dan 80 wandellussen. Ze zijn dankzij wandelwissels zelfs makkelijk te combineren. Twee wandelingen in Pietersheim dragen zelfs een Premium kwaliteitslabel! Nog niet moe? Liefhebbers kunnen zich wagen aan de lange afstandswandeling van 75 km.

Ook fietsers en mountainbikers komen hier zeker aan hun trekken! Via het fietsroutenetwerk knoop je makkelijk zelf een route aan elkaar. Mountainbikers hebben de keuze uit 10 bewegwijzerde lussen met afstanden van 16 tot 80 km, in verschillende moeilijkheidsgraden.

Zelfs voor ruiters ligt er een heel netwerk aan paden klaar. Met duidelijke bewegwijzering en heldere kaarten raak je nooit de weg kwijt!

Wil je graag met een local mee? Elke 1e en 3e zondag van de maand vertrekt er een Ranger aan één van de toegangspoorten. Je kan ook je eigen Ranger online boeken voor een groep.


Wandelen in het RivierPark Maasvallei - Wandelaars in een Maasdorp

Wandelen in het RivierPark Maasvallei

GENK
Langs de oevers van de Maas in Belgisch en Nederlands Limburg, ligt het RivierPark Maasvallei. De Maas vormt er de ruggengraat van een bijzonder, grensoverschrijdend landschapspark van ruim 15 000ha groot. Door de eeuwen heen heeft de Maas er het landschap geboetseerd tot een warrig netwerk van rivierarmen, oeverwallen, uiterwaarden, grindplassen en struingebieden. Het open water is een lust voor water- en trekvogels. Grote grazers zoals Gallowayrunderen en Konikpaarden 'snoeien' de natuurgebieden tot een lappendeken van open grasland, ruigere struwelen en bosjes. Het ideale landschap om te voet te verkennen.

Aan Belgische oever van de Maas werden er een aantal wandelgebieden uitgewerkt. Per wandelgebied vind je een parking en een infobord met daarop een detailkaart van het gebied. Elk wandelgebied biedt de wandelaar een aantal wandellussen van 2,5 tot 12 km die je langs de meest bijzondere plekken voeren. Lussen zijn herkenbaar aan een gekleurd symbool dat zichtbaar is op houten palen langs het pad.

Vertrek je vanuit een Nederlands Maasdorp, bekijk dan eerst welk systeem de gemeente in kwestie hanteert: het lussensysteem (ommetjes) en/of het knopenlopen. Op basis daarvan kun je op de websites van VVV Midden-Limburg of Visit Zuid-Limburg een ommetje kiezen of route naar keuze uitstippelen.

De wandelbox van het RivierPark Maasvallei bevat 6 wandelkaarten van de wandelgebieden in het RivierPark Maasvallei. De gratis folder van de MaasVerkenners en de ontdekkingskaart zitten ook in deze handige verzamelbox. Zo kun je helemaal geïnformeerd op stap.

Meer info de specifieke wandellussen vind je op de website www.wandeleninlimburg.be.
  • Toon op kaart
  • Bekijk als lijst
  • Toevoegen aan mijn reis