Je hoeft geen grote cultuurkenner te zijn om te genieten van al wat Limburg te bieden heeft. Ga op avontuur in echte kastelen of kom helemaal tot rust in de Japanse tuin. Dit hapklaar lijstje is de ideale inspiratiebron voor jouw volgende uitstap.

Bezoekers bewonderen tekeningen in mergelgrotten van Kanne

1. De Grotten van Kanne

Ga onder de grond in de mergelgroeve van Kanne, één van de mooiste en origineelste kalksteengroeven. De groeve bevat een gangenstelsel van maar liefst 16 kilometer. Ga op verkenning in het doolhof en ervaar zelf de schoonheid van deze indrukwekkende grotten. Of laat je op een begeleide tocht meenemen door de verhalen van de gids.

De Japanse Tuin in Hasselt

2. Japanse Tuin in Hasselt

Een stukje Japanse cultuur in het hartje van Hasselt. De Japanse Tuin is de ideale plaats om even tot rust te komen op een bankje met het geluid van de watervallen op de achtergrond. In de zomer vinden hier tal van activiteiten plaats om de Japanse cultuur in de kijker te zetten. Wil je meer te weten komen over het ontstaan van de tuin en de Japanse gebruiken? Laat je door de tuin begeleiden door een gids.

Bezoeker bekijkt multimedia tijdens Jazz Bilzen Wandeling

3. Jazz Bilzen Wandeling

Tussen 1965 tot 1981 was Bilzen de bakermat van het legendarische Jazz Bilzen Festival. Op de affiche pronkten grote namen als Toots Thielemans, Elvis Costello en The Police. Nu wordt dit mythische event terug tot leven gewekt met de 'Demer Walk'. Via een wandelroute en audiogids herbeleef je het festival aan de hand van interviews, getuigenissen en muziekfragmenten.

 

Het Begijnhof in Tongeren

4. Het Begijnhof van Tongeren

Duik de geschiedenis in met een bezoekje aan de eerste stad van België, Tongeren. Het Begijnhof mag dan zeker niet ontbreken. De meeste authentieke begijnenhuizen bleven bewaard. Als je door de straatjes kuiert, vergeet je dat je midden in de stad zit. Eens binnenkijken in een echt begijnenhuisje kan in het Begijnhofmuseum Beghina.

De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek van Tongeren

5. Onze-Lieve-Vrouwebasiliek

Als je naar Tongeren rijdt, vanuit welke richting je ook komt, zie je het belfort van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek boven de stad uitsteken. Het is één van de mooiste gotisch religieuze gebouwen van België. De schatkamer is zeker de moeite waard om eens te gaan bekijken of verken de archeologische resten die een woelig verleden bloot leggen.

Antiek op de antiekmarkt in Tongeren

6. Antiekmarkt Tongeren

Iedere zondag kan je in Tongeren terecht voor de grootste antiekmarkt van de Benelux. Kuier gezellig rond tussen de antiekwinkels en meer dan 350 standhouders. Verzamelaars en liefhebbers tikken hier eeuwenoud antiek en echte collectors items op de kop. Tip: Kom vroeg in de ochtend om de meest interessante spullen te vinden.

Luchtbeeld van de Landcommanderij Alden Biesen bij Bilzen

7. Landcommanderij Alden Biesen

Waan jezelf een echte ridder in de imposante landcommanderij van Alden Biesen. Ooit was dit de hoofdzetel van een Duitse ridderorde, maar nu is het een toeristische trekpleister voor jong en oud. Ga op verkenning doorheen de Engelse en Franse tuinen of leer alles over de geheimen van Alden Biesen met een gespecialiseerde gids.

 

Twee bezoekers bekijken het uitzicht over Sint-Truiden vanop de Abdijtoren

8. Trudomonumentenwandeling

Wist je dat Sint-Truiden méér dan 250 beschermde monumenten telt? Tijd dus om er een paar te ontdekken en de Trudowandelgids is hierbij een goede leidraad. Zo kan je de Abdijtoren beklimmen om te genieten van een adembenemend uitzicht over de stad. Ook de Begijnhofkerk is onmisbaar op je route. In 1998 werd het nog uitgeroepen tot Werelderfgoed door Unesco.

 

Interieur van Huis Nagels in Sint-Truiden

9. Huis Nagels

Breng een bezoek in deze notariswoning vanuit 1892 en ervaar de bijzondere sfeer. Zowel de voorgevel als het interieur geven je een unieke kijk op de bouwstijlen en hun stijlelementen. Apotheose van je bezoek is sowieso het binnenkijken in enkele privévertrekken gelegen op de bel-étage.

De Abdijsite van Herkenrode in Hasselt

10. Abdijsite Herkenrode in Hasselt

De Abdijsite van Herkenrode spreekt meteen tot de verbeelding. Het imposante gebouw is een voormalig klooster met een abdijhoeve en enkele bedrijfsgebouwen. Laat je verrassen in het belevingscentrum van de abdij, wandel door de kruiden- en inspiratietuin of verken de ruime omgeving te voet of met de fiets.

 

Hoogtepunten

De Grotten van Kanne - Het museum

De Grotten van Kanne

Haspengouw
Japanse Tuin - Japanse Tuin Hoofdafbeelding

Japanse Tuin

Hasselt & omgeving
Jazz Bilzen Wandeling - graffititoren

Jazz Bilzen Wandeling

Haspengouw
Onze-Lieve-Vrouw Geboorte basiliek - Basiliek

Onze-Lieve-Vrouw Geboorte basiliek

Haspengouw
Antiekmarkt Tongeren - 1

Antiekmarkt Tongeren

Haspengouw
Landcommanderij Alden Biesen - luchtfoto

Landcommanderij Alden Biesen

Haspengouw
Trudomonumentenwandeling - Monumentenwandeling

Trudomonumentenwandeling

Haspengouw
Abdijsite Herkenrode - Abdijsite Herkenrode

Abdijsite Herkenrode

Hasselt & omgeving
De Grotten van Kanne - Het museum

De Grotten van Kanne

RIEMST
De Grotten van Kanne vzw biedt je een unieke rondleiding in de groeve aan over een afstand van maar liefst ruim anderhalve km. Zo krijg je een goed beeld van de uitgestrektheid van deze prachtige groeve met z'n metershoge gangen. In dit fabuleuze ondergrondse landschap zijn de sporen van de voormalige blokbrekers zoals werkfronten en opschriften nog ruimschoots aanwezig.
Maar er is meer. Zo bezoeken we tijdens de rondleiding het museum met z'n prachtige muurschilderingen en fossielen. We laten je kennismaken met de Neanderthaler, de mosasaurus maar ook met vleermuizen. Aan de grottenbier lagering proef je van een glaasje grottenbier of fris. Uiteraard leer je ook waarom de champignons het zo goed doen in de grotten en vertellen we je alles over de huidige en vroegere manier van kweken.
Om deze grottenbeleving zo optimaal mogelijk maken bieden we groepen de mogelijkheid om de rondleiding uit te breiden met proevertjes van streekproducten, een mergelworkshop of een degustatie van de Riemster streekbieren.
Ook voor scholen is er een educatief programma voorzien. Bovendien kun je ook kiezen voor één van onze themarondleidingen zoals "geologie" of "oorlog ondergronds".
Rondleidingen op reservatie zijn elke dag mogelijk behalve pinkstermaandag, kerstmis (25 en 26 december) en 1 januari.
Individuelen kunnen elke zaterdag en zondag zonder reservering de grotten bezoeken om stipt 13u30 (uitgezonderd van 15-12 t.e.m. 01-02). In de maanden juli en augustus wordt er elke dag een rondleiding voor individuele bezoekers voorzien om 13u30.
Kortom, laat je door een ervaren gids met een vleugje humor wegvoeren van de dagdagelijkse hectiek en kom genieten van al het rijke dat de mergelgrotten te bieden hebben.

Jazz Bilzen Wandeling - graffititoren

Jazz Bilzen Wandeling

BILZEN
Het legendarische Jazz Bilzen festival dat van 1965 tot 1981 plaatsvond, komt opnieuw tot leven in zijn geboortestad.
Start je bezoek in het oude stadhuis op de Markt. Hier vind je een overzicht van de Jazz Bilzen edities en kom je meteen in de juiste sfeer. Hier start ook de Demerwalk: een leuke wandeling die je langs alle markante plekjes van het festival brengt. Zo kom je terecht in het Borrehuis waar je met de boeiende expo 'The Stage' een kijkje kan nemen achter de schermen van Jazz Bilzen. Dankzij legendarische beeld- en geluidsfragmenten herbeleef je het festival van weleer.
Verderop passeer je ook de graffititoren: een oude elektriciteitscabine die beschilderd is met tekeningen die verwijzen naar Jazz Bilzen. Enkele lokale graffitiwriters en Belgische topper Steve Locatelli geven hun interpretatie van het thema muziek en Jazz Bilzen.

In het park Haffmans wordt het mythische muzikale verleden van de stad herdacht met levensgrote beelden van muzikale helden. De sculpturen zijn gebaseerd op tekeningen van Ever Meulen, de godfather van de 'Klare Lijn', die z'n sporen verdiende als huistekenaar van Humo. Zijn beelden in het Haffmanspark wekken het Jazz Bilzen-tijdperk perfect tot leven. Alleen ontbreekt van sommige het gezicht... Dat geeft de bezoekers de kans om even in de schoenen van de sterren te schuiven en zélf een keer op Jazz Bilzen te staan.

TIP: download de Demerwalk App. Deze gratis app wijst je de weg. Onderweg, wanneer je oude festivallocaties passeert, ontgrendel je leuke geluidsfragmenten met getuigenissen van organisatoren, artiesten, buurtbewoners en medewerkers.
  • Toon op kaart
  • Bekijk als lijst
  • Toevoegen aan mijn reis