Van begraafplaats tot kunst in open ruimte

Terug

Akkoord, Limburg heeft geen kunststad zoals Brugge, Gent, Antwerpen of Mechelen. Maar dat wil niet zeggen dat je bij ons geen cultuur kan ontdekken. Daarom gingen we op stap met Leen Thys. Samen met haar partner en 2 zoontjes grijpt ze iedere kans om op culturele uitstap te gaan. 

Cultuur? Da kan vanalles zijn!

Cultuur is uiteraard een brede term die voor iedereen iets anders kan betekenen. Dat maakt het net zo boeiend en afwisselend, vindt Leen. "Aan de ene kant heb natuur, alles wat natuurlijk is ontstaan. Voor mij staat cultuur daar pal tegenover. Cultuur is alles wat de mens heeft gecreëerd met zijn handen. En daar kan je heel veel onder verstaan, zoals muziek en film, musea, mooie expo's, maar zeker ook erfgoed."

Verrassend verborgen plekske

Als we Leen vragen of er in Limburg culturele plekskes zijn die voor haar een speciale betekenis hebben, springt er meteen één uit: de Duitse militaire begraafplaats in Lommel. "Oorlogen horen ook bij ons cultureel erfgoed. Veel mensen kennen de Amerikaanse en Britse kerkhoven in de Westhoek. Maar we hebben hier in Limburg de grootste Duitse militaire begraafplaats van West-Europa (buiten Duitsland). Die oneindige rijen kruisjes, waarbij per kruis 2 gesneuvelde soldaten liggen, tonen eens te meer de zinloosheid van zo'n grote oorlog... voor beide kanten." 

Leen Thys bezoekt de Duitse militaire begraafplaats in Lommel

Daarnaast heeft ook de Abdijsite Herkenrode een belangrijke betekenis voor Leen. En niet enkel omdat ze er 8 jaar geleden getrouwd is! "De intrigerende combinatie van gerestaureerd erfgoed en hedendaagse kunst vind ik echt geslaagd. Ge hebt hier zowel de opgewaardeerde abdijsite als de knappe toevoeging van moderne kunst via de permanente installatie The Quiet View van Hans Op de Beeck."

Leen Thys bezoekt de installatie 'The Quiet View' van Hans Op de Beeck te Herkenrode

Broodbakken in Bokrijk

Samen met haar 2 zoontjes trekt ze regelmatig naar het Openluchtmuseum Bokrijk. "Met de ateliers kunnen zowel de jongens thuis als wij op een toffe manier kennismaken met vakmanschap zoals lederbewerking of brood bakken, ook dat is een stukje Limburgse cultuur beleven."

Limburgse vlaai bij zonsondergang

Ook een wandeling kan in Limburg een culturele beleving zijn. "Het gebeurt dat we eens afzakken naar Borgloon voor de PIT wandeling met kunst in open ruimte. De dag eindigen doen we dan met een Limburgse vlaai of de typische hartenwafeltjes bij de Vallei van Colen. Misschien wel één van de mooiste en meest verborgen pareltjes in Limburg!"

Leen Thys bezoekt 'Reading between the Lines' van Gijs Van Vaerenbergh te Borgloon