PERSBERICHT: Nooit eerder zoveel fietstoeristen als deze zomer

Limburg blijft ook na de reisbeperkingen in trek als Vlaamse topbestemming.

Hasselt | 31 augustus 2022

Het toerisme in Limburg heeft er opnieuw een topzomer opzitten. Zowel logies als attracties blikken terug op twee geslaagde zomermaanden. Het goede weer zorgde voor een record aantal fietsers. Igor Philtjens, gedeputeerde en voorzitter van Visit Limburg: De appreciatie voor Limburg als reisbestemming blijft hoge toppen scheren. We blikken tevreden terug met het tweede jaar op rij een bezettingsgraad van rond de 70% en een nieuw record met meer dan 1,3 miljoen fietsers.’

'Fietsen door de Heide' in het Nationaal Park Hoge Kempen

Hoogzomer voor Limburgse logies

Waar de zomer van 2021 alle records brak voor de logies met een gemiddelde bezetting van 75%, zit deze zomer daar nipt onder met 71,9% voor juli en 67,3% voor augustus. Goed voor bijna 1,5 miljoen overnachtingen. Igor Philtjens: ‘De gestegen populariteit van Limburg als bestemming is daar een belangrijke factor in. Het goede weer in de zomermaanden uiteraard ook. Verder zien we stilaan een terugkeer van de Duitse en Nederlandse gasten, maar nog niet volledig. Ook zij zullen naar verwachting hun eigen land terug hebben herontdekt, net zoals de Vlamingen. Bovendien opteren gasten door de problemen op de luchthavens en de stijgende energiekosten vaker voor een dichtbijvakantie.’

Alle logiesvormen doen het goed. Hotels zitten in lijn met het vorige recordjaar. De jeugdlogies zien de cijfers zelfs stijgen met in juli een bezettingsgraad van maar liefst 94%. De bezettingsgraad van vakantiewoningen en B&B’s daalde weer naar het normale, pre-corona, niveau. De vakantieparken blijven ongeveer status quo.

1,3 miljoen fietsers

De fietscijfers van deze zomer zijn ongeëvenaard. Het warme zomerweer en de geringe neerslag gedurende de hele zomervakantie zorgden voor een uitzonderlijk goed fietsklimaat. De tellers op het Limburgse fietsroutenetwerk registreerden meer dan 1,3 miljoen fietsers. Dat is 20% meer dan vorige zomer. En zelfs het eerdere zomerrecord van 2020, toen fietsen door de veiligheidsmaatregelen ontzettend in trek was, werd met ruim 10% gebroken.

Gezin fietst door de heide

Ook de buitenattracties profiteerden volop van de zon, inclusief de waterattracties, al zien we hier bij sommigen een negatieve kanttekening veroorzaakt door een te lage waterstand. De erg hoge temperaturen zorgden ervoor dat mensen vaker in de voormiddag op pad gingen, of ‘s namiddags binnen verkoeling gingen zoeken in geacclimatiseerde attracties.

Naar een nieuw, betekenisvol toerisme

De effecten van de pandemie voor de toeristische sector waren ongezien. De resultaten van de Limburgse aanpak ook. De officiële Vlaamse cijfers leren dat Limburg 14% meer overnachtingen had in het voorjaar van 2022 dan in het 'normale' 2019. Daarmee is Limburg de beste leerling van de Vlaamse klas. Die positieve cijfers vertalen zich ook in een stabiel vertrouwenscijfer van 7,6 op 10 bij de Limburgse toeristische ondernemers.

Toch is er geen tijd om achterover te leunen, want een onzekere periode van energie- en economiecrisis ontvouwt zich. Volgens gedeputeerde Igor Philtjens beschikt Limburg over de juiste troeven om ook hier doorheen te manoeuvreren: We hebben een traditie in transitie. De wereldcontext daagt ons uit een duurzamer toeristisch model te ontwikkelen, waarin economische waardecreatie gekoppeld is aan maatschappelijke meerwaarde. We willen een positieve wisselwerking op gang brengen tussen bezoeker en bestemming. We investeren daarom in de ontwikkeling van betekenisvolle ervaringen en gaan voor toeristische projecten die gebouwd zijn op onze Limburgse identiteit, zoals be-MINE Pit en de Haspengouwse Fruitroute. Geen spektakel, maar innovaties die het aanwezige potentieel versterken. Zo realiseren we een toerisme dat  goed is voor onze gasten én voor de Limburgers.’

Vriendengroep fietsers in Limburg

EINDE PERSBERICHT

NIET VOOR PUBLICATIE

Perscontact Toerisme Limburg (ad interim): Jeroen Luys, jeroen.luys@limburg.be, M +32 471 39 81 73

Missie Toerisme Limburg:

Onze gasten goesting geven in Limburg en hen betekenisvolle ervaringen bezorgen om zo groei voor ondernemers en return voor de Limburgers te creëren.