PERSBERICHT: Limburgs verblijfstoerisme groeit ook tijdens herfstvakantie

Gasten nazomeren volop in Limburg, annulaties blijven zeer beperkt.

Hasselt | 06 november 2021

Het typische Belgische herfstweer houdt gasten niet tegen om ook na de zomer en tijdens de herfstvakantie massaal naar Limburg af te zakken. Dat blijkt uit een bevraging van Visit Limburg bij de Limburgse toeristische sector. “De trend van de zomer blijft voelbaar tijdens de herfstvakantie. Het nazomerse weer in september en oktober en de ‘top-of-mind’-positie van Limburg als vakantiebestemming zorgden voor een succesvolle seizoensverlenging”, aldus Igor Philtjens, gedeputeerde en voorzitter van Visit Limburg. “De gemiddelde bezettingsgraad van 65,1% is zelfs een stijging van 15,1% t.o.v. 2019. Het is het zoveelste bewijs dat Limburg de afgelopen jaren hard heeft gewerkt aan een plek in het binnenlands toerisme die we niet meer afgeven.”

Terug samen in Limburg

In de zomer van 2021 kwamen de eerste indicaties van herstel van de coronaperiode naar boven. De logiesuitbaters gaven toen zelf aan het vertrouwen te hebben dat ze de crisis volledig te boven zouden komen. De cijfers van de herfstvakantie bevestigen dit opnieuw. 63% van de gastheren/-vrouwen geeft aan dat de boekingen hetzelfde of zelfs beter lopen dan in dezelfde periode in 2019.

Gasten vinden elkaar weer terug in Limburg. Zo worden de groepen terug groter en de verblijfsduur steeds langer. Families en vrienden vonden hun weg naar vakantieparken die met een 95% bezettingsgraad haast volzet waren. Koppels zonder kinderen trokken dan weer massaal naar de hotels voor een gemiddelde van 3,5 overnachtingen t.o.v. 2,1 overnachtingen in 2019. Zelfs de kampeerlogies, die het meest weersafhankelijk zijn, zagen ondanks de regenval met een bezetting van 42,4% een stijging van 16,4% t.o.v. de COVID-vrije herfstvakantie van 2019.

© Visit Limburg

Er zit Limburg in elk seizoen

“Gasten blijven het hele jaar door afzakken naar Limburg en wij zijn klaar om hen steeds te ontvangen. Visit Limburg gaat volop voor beter toerisme in Limburg gedurende het volledige jaar. Dat is een meerwaarde voor iedereen, zowel voor de Limburgers zelf als voor de gasten”, aldus Igor Philtjens.

Zo werd er ten volle genoten van de ‘indian summer’ op de fiets. De pandemie heeft de Belg massaal op de fiets doen kruipen en de gasten zijn er sindsdien niet meer van afgestapt. In september en oktober werden er al 708.712 fietsers geteld op het fietsroutenetwerk, een stijging van 5% t.o.v. het najaar van 2020. Opvallend: de meest recente fietsbeleving ‘Fietsen door de Heide’ in het Nationaal Park Hoge Kempen heeft sinds de opening in juli al 165.837 fietsers mogen ontvangen.

Ook Bokrijk sluit - een al succesvol najaar - af met een uitschieter. Het voorbije Allerheiligen weekend viel samen met een succesvolle opening van ‘Campus van het vakmanschap’, waarmee ze 1.500 nieuwsgierigen naar de Metier Marché lokten.

© Visit Limburg

Binnenattracties voelen CST-impact

Voor de toeristische binnenattracties speelt de COVID-factor nog een grote rol. Zo beïnvloedt het verplichte Corona Safe Ticket de boekingen voor hen. Al kan dat nog erg verschillen per attractie. Themagebonden evenementen - zoals ‘Wondergrond’ in C-mine - trekken bijvoorbeeld weer meer bezoekers. Terwijl verschillende waterattracties en binnenspeeltuinen aanvoelen dat het CST de bezoekers terughoudend maakt.

Mooie vooruitzichten

De nazomer heeft er duidelijk voor gezorgd dat ook in het najaar gasten voor Limburg kozen. Het diverse aanbod zorgt ervoor dat elk seizoen uniek is. Ook de boekingen voor de laatste maanden van 2021 lopen binnen. Gezien de opmars van last-minute boekingen is er nog ruimte voor nieuwe gasten om Limburg te ontdekken. "Het is duidelijk dat Limburg de toppositie van de afgelopen jaren dubbel en dik verdiend heeft", besluit Igor Philtjens. "Visit Limburg en haar partners hebben de krachten gebundeld om er niet enkel te staan, maar ook samen door een pandemie te komen. We gaan verder op hetzelfde elan. Limburg blijft zijn unieke troeven uitspelen."

© Visit Limburg

EINDE PERSBERICHT

NIET VOOR PUBLICATIE:
Perscontact Visit Limburg: Tamara Broos, tamara.broos@limburg.be, T +32 471 80 55 26 (afwezig t.e.m. 14/11)
Ad interim t.e.m. 14/11: Jeroen Luys, jeroen.luys@limburg.be, T +32 471 39 81 73

Missie Visit Limburg:
Onze gasten goesting geven in Limburg en hen betekenisvolle ervaringen bezorgen om zo groei voor ondernemers en return voor de Limburgers te creëren.