PERSBERICHT: Limburgs toerisme staat voor mooie zomer

Reservaties in de logies in lijn met (record)zomer 2021.

Hasselt | 1 juli 2022

De zomerboekingen in de Limburgse logies lopen aardig binnen, met nu al een gemiddelde bezetting van 59,3% voor juli en 52,1%  voor augustus. Dat blijkt uit een bevraging van Visit Limburg. Daarmee liggen de cijfers in lijn met 2021, wat opmerkelijk is: vorige zomer klopte alle records door het vele aantal Belgen dat door de pandemie opteerde voor een staycation. Iedereen verwachtte nu een terugval. ‘Maar onze gasten hebben Limburg als volwaardige vakantiebestemming ontdekt’, vertelt Igor Philtjens, gedeputeerde en voorzitter van Visit Limburg. ‘Met ons gevarieerde, kwalitatieve aanbod zijn we meer dan een alternatief voor duurdere, verre bestemmingen’.

De sector ging er van uit dat de cijfers van 2021 moeilijk te evenaren gingen zijn. Maar de verwachte uittocht naar het buitenland blijft om diverse redenen uit. Enerzijds door de gestegen kosten, de onzekere economische situatie en de onheilsverhalen op de luchthavens. Volgens Igor Philtjens is er ook een merkbaar toegenomen waardering van onze gasten voor het aanbod in eigen land: ‘Uit recent onderzoek leren we dat liefst 81% van de Vlamingen vindt dat je in eigen land even goed een vakantiegevoel kan hebben dan elders. Vooral bij jongeren zien we een toegenomen interesse en dat biedt perspectieven voor ons toerisme’.

Fietsen in Limburg

Sterk herstel in de hotels

De Belgen blijven dus komen en nu de grenzen weer openen, zien we een terugkeer van buitenlandse bezoekers uit nabije regio’s. Ook de grotere groepen boeken weer en mensen boeken weer langer op voorhand. Dat is gunstig voor de vakantieparken, waar de bezettingscijfers al ruim boven de 70% liggen. Vooral de hotels profiteren van het wegvallen van de corona-maatregelen. Ze hebben nu al een gemiddelde bezetting van 55,8% en 37,2% voor juli en augustus. Dat is 20% hoger dan op hetzelfde moment vorig jaar. Bij de vakantiewoningen liggen de cijfers wat lager dan 2021, al zijn ze nog altijd voor meer dan de helft volzet, wat in lijn ligt met de bezetting voor de corona uitbraak. De kampeerlogies blijven het goed doen met bezettingscijfers boven de 70%. De jeugdlogies zijn stevig volgeboekt, al voor meer dan 90% in juli zelfs. De gastenverblijven en B&B’s hebben dezelfde prognoses als 2021, en hebben nu al een bezetting van boven de 40% voor beide vakantiemaanden.

Attracties met dubbel gevoel

Bij de attracties komen de reservaties over het algemeen weer binnen zoals in ‘normale’ jaren , al zijn de verschillen onderling wel groot. Vooral voor de weersgebonden attracties wordt het afwachten wat het zomerweer brengt. De natte zomer van 2021 zit uiteraard nog vers in het achterhoofd. Maar ook het grote aanbod aan evenementen en uitgestelde feesten na twee jaar pandemie, heeft een invloed op de reservaties.

Limburg met het hele gezin

Klantgericht prijsbeleid

Uiteraard is de sector niet blind voor de economische situatie. Toch rekent meer dan de helft de gestegen kosten nog niet door aan de gast. Sommige gaan voor gedeeltelijke prijsverhogingen, de meeste uitbaters opteren voor kostenbesparingen en uitstel van kleine investeringen. Het ondernemersvertrouwen is licht gedaald naar een normale 7,3 punten, ten opzichte van 7,6 bij de lentebevraging. Igor Philtjens: “We weten dat er uitdagende tijden aankomen, maar we hebben uit vorige crisissen geleerd dat er kansen liggen voor wie tijdig schakelt. Daarom zullen we de komende maanden extra inzetten op het verbinden van onze sector en het promoten van onze bestemming in binnen- en buitenland. ”

 

EINDE PERSBERICHT

NIET VOOR PUBLICATIE

Perscontact Toerisme Limburg (ad interim): Jeroen Luys, jeroen.luys@limburg.be, M +32 471 39 81 73

Missie Toerisme Limburg:

Onze gasten goesting geven in Limburg en hen betekenisvolle ervaringen bezorgen om zo groei voor ondernemers en return voor de Limburgers te creëren.