PERSBERICHT: Kerstvakantie voltreffer voor Limburgs toerisme

Hotels doen serieuze inhaalbeweging: vijf keer zoveel overnachtingen sinds start kerstvakantie

Hasselt | 8 januari 2022

De huidige coronasituatie houdt gasten niet tegen om deze kerstvakantie door te brengen in Limburg. Dat meldt Visit Limburg na een rondvraag bij de toeristische sector. “68% van onze logies heeft deze kerstvakantie boekingen, waarbij de bezettingsgraad van de geopende uitbatingen 56,6% bedraagt. Bij de geopende attracties geeft 63,6% aan goede weken te draaien”, aldus Igor Philtjens, gedeputeerde en voorzitter van Visit Limburg. “We blikken dan ook tevreden terug op de stappen die het Limburgs toerisme afgelopen jaar heeft gezet. We hebben onze gasten meer dan ooit betekenisvolle ervaringen bezorgd ondanks de nog steeds aanhoudende coronapandemie. Samen met onze partners kijken we optimistisch vooruit en blijven we steevast inzetten op een Limburg dat goed is voor Limburgers en gasten.”

Hotels profiteren van last minutes
Met ruim 150.000 overnachtingen kennen de logies een mooie bezetting in de kerstvakantie. Opvallend is dat hotels, die voor de kerstvakantie nog een boekingsachterstand kenden, uiteindelijk vijf keer zoveel overnachtingen hebben. 25,4% van de reservaties waren last minute. Vakantieparken en -woningen noteren een sterk bezettingspercentage in de kerstvakantie van respectievelijk 92,5% en 67,9%, met pieken in het kerst- en nieuwjaarsweekend. Al krijgen uitbaters ook te maken met annuleringen. 9,1% van het totaal aantal boekingen wordt gecanceld, hoofdzakelijk omwille van coronagerelateerde redenen.

Wandelen in Limburg

Geopende attracties kennen betere kerstvakantie
Verschillende attracties moesten deze kerstvakantie helaas hun deuren gesloten houden of kenden beperkingen door de coronamaatregelen. Van de geopende attracties geeft dan weer bijna de helft aan een betere kerstvakantie te hebben dan vorig jaar. Dit is onder andere te danken aan de lockdown in Nederland. Ook bioscopen, die recent terug filmfanaten mogen ontvangen, zijn tevreden met hun bezoekersaantallen.

Winter in Limburg
In Limburg zijn er deze kerstvakantie tal van winterse activiteiten of evenementen te beleven. Heel wat mensen trekken bijvoorbeeld hun schaatsen aan, bezoeken kerstbars, gaan naar lichtspelen of kiezen voor gezellige wandelingen. Zo zijn de winterwandelingen in Bokrijk - letterlijk - een lichtpuntje voor velen deze kerstvakantie. “De reacties van bezoekers zijn zeer positief”, vertelt Igor Philtjens. “Ze kunnen hier echt op adem komen, waarmee Bokrijk haar functie als gezonde ‘groene long’ meer dan ooit vervult.”

Het jaar van de fiets
De fiets is en blijft hét verbindingsmiddel bij uitstek om Limburg te beleven. 2020 was een uitzonderlijk jaar waarbij er een record van 4,1 miljoen fietsers werd geteld, gezien er weinig alternatief was. Toch moet 2021 zeker niet onderdoen. Dit jaar genoten 3,7 miljoen fietsers van alles wat Limburg te bieden heeft. Dat zijn 600.000 fietsers meer op het fietsroutenetwerk dan in het ‘normale’ 2019.

Het nieuwe jaar belooft ook heel wat ambitie op het vlak van fietsbelevingen. “Via toproutes verbinden we onze mooiste landschappen, onze sterkste bezienswaardigheden en ons meest waardevolle erfgoed”, gaat Igor Philtjens verder. “We gaan de komende jaren dan ook extra investeren in rust en belevingsplaatsen. Niet meer, maar betere kilometers. We zijn in volle ontwikkeling van het Fruitspoor in het zuiden van Limburg en het Kolenspoor in de Mijnstreek.”

Fietsen in Limburg

2,2 miljoen websitebezoekers
Gasten zijn massaal op zoek naar betekenisvolle vakanties. Dat blijkt uit de bezoekerscijfers van visitlimburg.be. Met maar liefst 2,2 miljoen websitebezoekers tekent Visit Limburg een stijging op van 78% ten opzichte van 2020. “De goesting bij gasten om een bezoek te brengen aan onze groene provincie is sinds de pandemie sterk gegroeid en blijft toenemen. We boeken deze successen met en dankzij onze partners. Hun drive en creativiteit getuigen van enorme veerkracht en ondernemerszin”, vertelt Igor Philtjens.

Sterk Limburgs toerisme
Het coronavirus hield Limburg ook het voorbije jaar stevig in de greep, maar ondanks de beperkingen en onzekerheid staat het Limburgs toerisme er meer dan ooit. “Het vertrouwen van onze partners kende een dipje door de soms uitzichtloze situatie. We zien nu dat het vertrouwen zich terug herstelt”, besluit Igor Philtjens. “De officiële bezoekerscijfers van de voorbije zomer zijn alvast de beste ooit. We wachten nog op de finale cijfers van Toerisme Vlaanderen om een definitieve balans van 2021 op te maken. Verwacht wordt dat ook de laatste maanden deze positieve trend verderzetten. Kortom, we hebben gezien de omstandigheden een mooi jaar gedraaid. We zien aan alles dat we onze plek in de top drie van populairste Belgische bestemmingen verankeren.”

Landschap in Limburg

EINDE PERSBERICHT

NIET VOOR PUBLICATIE:
Perscontact Visit Limburg: Tamara Broos, tamara.broos@limburg.be, T +32 471 80 55 26 (afwezig t.e.m. 28/02/2022)
Ad interim t.e.m. 28/02/2022: Jeroen Luys, jeroen.luys@limburg.be, T +32 471 39 81 73

Missie Visit Limburg:
Onze gasten goesting geven in Limburg en hen betekenisvolle ervaringen bezorgen om zo groei voor ondernemers en return voor de Limburgers te creëren.