PERSBERICHT: ‘Fietsen door de Heide’ in het Nationaal Park Hoge Kempen pakt goud op International Design Awards in L.A.

Hasselt | 7 januari 2022

De eerste internationale award voor ‘Fietsen door de Heide’ in het Nationaal Park Hoge Kempen is binnen. De unieke fietsbeleving valt in de prijzen op de International Design Awards in Los Angeles, één van de meest prestigieuze designwedstrijden in Amerika. “Fantastisch om met dit nieuws het jaar te starten. Deze award is opnieuw een mooie erkenning voor Limburg”, aldus Igor Philtjens, gedeputeerde en voorzitter van Visit Limburg. “Het herbevestigt dat we onze groene provincie niet alleen in Vlaanderen, maar ook daarbuiten op de kaart blijven zetten als fietsbestemming bij uitstek.”

FDDH wint goud op IDA

Dwars door de heide
‘Fietsen door de Heide’ in het Nationaal Park Hoge Kempen is een belevingsroute van vier kilometer waarbij je dwars door het heidelandschap in het hart van het Nationaal Park fietst. De iconische fietsbrug van 300 meter fungeert als baken in het landschap voor een optimale heidebeleving. Sinds de opening in juli genoten al bijna 175.000 fietsers van deze unieke beleving in Limburg.

Binnen de categorie ‘Architecture - Arches, bridges, viaducts and gateway’ krijgt ‘Fietsen door de Heide’ in het Nationaal Park Hoge Kempen goud van een toonaangevende jury, bestaande uit internationale experts. Hiermee wint de fietsbeleving het onder andere van projecten uit China (‘Huanggang Port New Development’) en Toronto (‘Beanfield Centre Elevated Walkway’).

Fietsen door de Heide in Nationaal Park Hoge Kempen

Prestigieuze award
De International Design Awards (IDA) worden sinds 2007 jaarlijks uitgereikt om legendarische ontwerpvisionairs en opkomend ontwerptalent uit diverse disciplines te erkennen voor hun iconische ontwerpen wereldwijd. Deze prestigieuze awards groeiden de voorbije jaren uit tot een van de meest toonaangevende designwedstrijden in Amerika.

Andere fietsbelevingen achterna
Ook de fietsbelevingen ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk en ‘Fietsen door de Bomen’ in Bosland werden reeds gelauwerd op de International Design Awards in Los Angeles. ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk pakte in 2017 de eerste plaats in de categorie ‘Architecture – Landscape’. Twee jaar later won ‘Fietsen door de Bomen’ in Bosland eveneens goud in de categorie ‘Architecture - Arches, bridges, viaducts and gateways’.

Fietsroutenetwerk van de toekomst
De Limburgse fietsbelevingen kaderen binnen het belevingsprogramma Cycling Synergy van Visit Limburg. Naast ‘Fietsen door de Heide’ in het Nationaal Park Hoge Kempen is er ook ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk en ‘Fietsen door de Bomen’ in Bosland. Ook de toekomstige fietsbelevingen ‘Fietsen onder de Grond’ in Mergelland, het Fruitspoor in het zuiden van Limburg en het Kolenspoor in de Mijnstreek zijn in ontwikkeling binnen dit programma. Cycling Synergy zet maximaal in op het uitbouwen van het fietsroutenetwerk van de toekomst. Dit onder meer door het versterken van een extra belevingslaag. Door op strategische plaatsen ingrepen uit te voeren of toe te voegen op het recreatief fietsroutenetwerk, kunnen fietsers in interactie gaan met het landschap. Op die manier ervaren fietsers en wandelaars de omgeving en de natuur op een andere manier.

“Limburg pionierde meer dan 25 jaar geleden met het fietsroutenetwerk. Dit is nu nog steeds haar grootste troef. De fiets is hét ideale verbindsdingsmiddel voor een ontmoeting met Limburg. Zo telden we het afgelopen jaar maar liefst 3,7 miljoen fietsers op het fietsroutenetwerk”, aldus Igor Philtjens. “Onze unieke fietsbelevingen genieten zowel nationaal als internationaal aanzien. We staan steeds te blinken naast vooruitstrevende projecten van over de hele wereld. Het is een absoluut voorrecht om in zulk gezelschap te mogen vertoeven.”

EINDE PERSBERICHT

NIET VOOR PUBLICATIE:
Perscontact Visit Limburg: Tamara Broos, tamara.broos@limburg.be, T +32 471 80 55 26 (afwezig t.e.m. 28/02/2022)
Ad interim t.e.m. 28/02/2022: Jeroen Luys, jeroen.luys@limburg.be, T +32 471 39 81 73

Missie Visit Limburg:
Onze gasten goesting geven in Limburg en hen betekenisvolle ervaringen bezorgen om zo groei voor ondernemers en return voor de Limburgers te creëren.