Trek je wandelschoenen aan en wandel door de verschillende natuurgebieden in onze provincie.

De Voerstreek is één groot natuurpark. Dankzij het wandelnetwerk mis je geen enkel hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk.

Van op de Sint-Pietersberg heb je een mooi uitzicht over Kanne. Je zit hier midden in de mergelstreek.

Haspengouw is niet alleen tijdens de bloesemperiode mooi. In het najaar kleuren de boomgaarden rood, geel en oranje.

In Rivierpark Maasvallei kan je eindeloos langs het water wandelen. Of ga eens van de betreden pad af in het struingebied.

Voor een wandeling in Kempen~Broek trek je best stevige wandelschoenen of laarzen aan. Een herfstwandeling zoals die moet zijn.

Uiteraard mag Nationaal Park Hoge Kempen niet ontbreken. Met zoveel hectares aan natuur ben je wel even bezig.

Ga in de herfst vroeg op pad in de Wijers, wanneer de ochtendmist nog mysterieus boven de vele vijvers hangt.

Een bos in de herfst is iets speciaal, een echt schilderijtje. In Bosland heb je dus een heel museum om in rond te wandelen.

In de Vallei van de Zwarte Beek is de ondergrond is heel divers: van droog zand tot zompige veengronden. Zorg voor goede schoenen.

Hoogtepunten

Wandelen in de Voerstreek

Voerstreek

Wandelen in het RivierPark Maasvallei

Maasland

Wandelen in het Nationaal Park Hoge Kempen

Limburgse Kempen

De Wijers: Streekkaart

Limburgse Kempen

Bosland: Wandelnetwerk

Limburgse Kempen

Wandelen in het RivierPark Maasvallei

GENK
In het oosten van België, waar de Maas de grens vormt met Nederland, ligt het RivierPark Maasvallei. De Maas vormt er de ruggengraat van een bijzonder, grensoverschrijdend landschapspark van ruim 15 000ha groot. Door de eeuwen heen heeft de Maas er het landschap geboetseerd tot een warrig netwerk van rivierarmen, oeverwallen, uiterwaarden, grindplassen en struingebieden. Het open water is een lust voor water- en trekvogels. Grote grazers zoals Gallowayrunderen en Konikpaarden 'snoeien de natuurgebieden tot een lappendeken van open grasland, ruigere struwelen en bosjes. Het ideale landschap om te voet te verkennen.

In het RivierPark Maasvallei werden 7 wandelgebieden uitgewerkt (6 aan Belgische zijde en 1 aan Nederlandse zijde). Elk wandelgebied biedt de wandelaar een aantal wandellussen van 2,5 tot 12 km die je langs de meest bijzondere plekken voeren. Elke lus is herkenbaar aan een gekleurd symbool dat zichtbaar is op houten palen langs het pad.
Wil je graag wandellussen combineren om je ideale route te krijgen? Hou dan de wandelwissels in het oog. Wandelwissels markeren de plekken waar wandellussen elkaar kruisen. Deze kruispunten hebben elk een eigen nummer, aangeduid op de wandelpaal en de wandelkaart.

De wandelbox van het RivierPark Maasvallei bevat de 6 wandelkaarten van de wandelgebieden aan Belgische zijde van het RivierPark én 1 wandelkaart van de Nederlandse zijde van het gebied. De gratis folder van de MaasVerkenners en de ontdekkingskaart zitten ook in deze handige verzamelbox. Zo kun je helemaal geïnformeerd op stap.

Meer info de specifieke wandellussen vind je op de website www.wandeleninlimburg.be.
  • Toon op kaart
  • Bekijk als lijst
  • Toevoegen aan mijn reis