In 12 routes door Limburg

Iedere maand verkennen we een andere streek in Limburg al wandelend of fietsend. Na een jaar hebben we zo heel wat Limburgse kilometers op de teller. Doe je mee aan deze uitdaging? Aan het begin van elke maand onthullen we een nieuwe route. Dat kan een wandel- of fietsroute zijn. Heb je een route gedaan? Deel het met ons op Instagram via #altijdlimburg of tag @visitlimburg.be. Veel plezier!

September – Fietsroute door de vijvers van De Wijers

In september springen we nog een laatste keer op de fiets voor een vlakke rit door de vijvers van De Wijers. Ooit aangelegd voor de viskweek in opdracht van de Herkenrodeabdij. Die abdijsite is meteen ook de startplek van onze fietstocht. Via het kolenspoor fiets je door het natuurgebied De Teut en Ten Haagdoorn richting 'Fietsen door het Water' in Bokrijk. Daarna zet je koers richting het centrum van Hasselt, waar gezellige eet- en drinkadresjes te vinden zijn.

Fietsen door het Water in Bokrijk

>> Bekijk de foto van skyvisuals.be op Instagram

Deze fietsroute doen?

Startplek
Abdijsite Herkenrode
Herkenrodeabdij 4
HASSELT

Praktisch
De fietsroute is 41 km lang. Volg de knooppunten 94 – 93 – 301 – 300 – 305 – 79 – 71 – 92 – 91 – 243 – 98 – 97 – 96 – 95 – 237 – 94

Onderweg

 • Startpunt van deze fietsroute is meteen al een blikvanger van jewelste. De Abdij van Herkenrode en het omliggende domein is zeker het verkennen waard voor of na de tocht.
 • Tussen knooppunt 93 en 301 beklim je de Uitkijktoren voor een weids zicht over De Wijers.
 • Aan knooppunt 300 fiets je het voormalige kolenspoor op. Het gladde asfalt bedekt de spoorlijn die vroeger de steenkool van de Limburgse mijnsites richting Albertkanaal bracht. Op dit pad doorkruis je de prachtige heidegebieden van De Teut en Ten Haagdoorn.
 • Het welbekende knooppunt 91 brengt je tot aan ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk.
 • Street-art in Hasselt. Je fietst langs enkele kunstpareltjes tussen de knooppunten 97, 96 en 95.

>> Bekijk de fietsroute op de kaart

Geen zin om tot volgende maand te wachten? Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief en je krijgt meteen een downloadbaar overzicht van alle routes.

Augustus – Fietsroute langs heide en weidse vergezichten

Augustus staat natuurlijk in het teken van de heide. Vanaf ongeveer halverwege deze maand vormt de paarsbloeiende Mechelse Heide het decor van je fietstocht. Afgewisseld met de statige dennenbossen van het Nationaal Park Hoge Kempen. Beklim zeker de uitkijktoren van Station As wanneer je deze passeert voor een weids uitzicht. Tussen knooppunt 550 en 551 fiets je dwars door de Mechelse Heide op het traject van ‘Fietsen door de Heide’ in het Nationaal Park Hoge Kempen.

Droneshot van de paarse heide in de Mechelse Heide

>> Bekijk de foto van Christophe Calsius op Instagram

Deze fietsroute doen?

Startplek
Toegangspoort Kattevennen
Planetariumweg 19
GENK

Praktisch
De fietsroute is 37 km lang. Volg de knooppunten 30 – 535 – 565 – 551 – 550 – 252 – 62 – 532 – 64 – 251 – 534 – 29 – 30

Onderweg

 • Tussen knooppunt 535 en 565 fiets je een paar kilometer in het midden van een oude steenweg omgeven door het groen.
 • Beklim aan knooppunt 565 de uitkijktoren aan toegangspoort Station As voor een imposant uitzicht over het Nationaal Park Hoge Kempen.
 • Nu je hier toch bent: werp dan ook je blik op The Yard. Een graffitikunstwerk op enkele oude treinstellen.
 • Tussen knooppunt 550 en 551 trap je door de unieke fietsbeleving ‘Fietsen door de Heide’ in het Nationaal Park Hoge Kempen.
 • Afsluiten met een hoogtepunt? De Bliksemtrap in Kattevennen laat je voor een laatste keer van een prachtig uitzicht over de natuur en Genkse mijnsites genieten.

>> Bekijk de fietsroute op de kaart

Juli - ‘Fietsen door de Bomen’ in Bosland

Tijdens de warme dagen van juli zoeken we de verkoeling op in Bosland, het grootste aaneengesloten bosgebied van Vlaanderen. Je fietst in de schaduw van de bomen, afgewisseld met stukken open heide en graslanden. Aan knooppunt 272 kom je de unieke fietsbeleving van ‘Fietsen door de Bomen’ in Bosland tegen. Op deze cirkelvormige fietsbrug fiets je tot 10 m hoogte. De moeite waard! Met 36 km is deze kortere route ook met de kinderen perfect te doen. En in Bosland, daar zijn kinderen baas!

Fietsen door de Bomen in Bosland

>> Bekijk de foto van Thomas Bormans op Instagram

Deze fietsroute doen?

Startplek
Parking De Schans
Schansplein
HECHTEL-EKSEL

Praktisch
De fietsroute is 36 km lang. Volg de knooppunten 515 – 258 – 257 – 272 – 255 – 264 – 265 – 229 – 253 – 254 – 256 – 257 – 258 – 515

Onderweg

 • Meteen na de start fiets je door het natuurgebied In den Brand, een groot landduinengebied.
 • Net voordat je de laatste rechte lijn naar knooppunt 272 inzet fiets je langs het natuurkunstwerk ‘De boom in’ van Will Beckers.
 • Aan knooppunt 272 fiets je tot in de boomkruinen aan ‘Fietsen door de Bomen’ in Bosland.
 • Tussen knooppunt 255 en 264 passeer je de Duitse Militaire Begraafplaats in Lommel, de grootste West-Europese begraafplaats uit WOII.
 • Na knooppunt 254 fiets je het beschermd landschap van Hobos binnen.

>> Bekijk de fietsroute op de kaart

Juni – Fietsroute door het Haspengouws terroir

Met de zomer nu wel heel dichtbij fietsen we door het glooiende fruitlandschap van Haspengouw. Dit wordt een fietstocht om van te smullen. In de fruitautomaten en boerderijwinkeltjes scoor je lekkere, verse aardbeien en kersen. Appels en peren rijpen in de plantage. Op de zuidelijke flanken duiken steeds meer druivenstokken op. De Haspengouwse topwijnen zijn het proeven waard op een zonnig terrasje. Je fietst daarenboven langs diverse bezienswaardigheden die een stop meer dan waard zijn, zoals het zwevende kapelletje van Helsheaven.

Zwevend kapelletje Helsheaven in Sint-Truiden

>> Bekijk de foto van Susan Schwartz op Instagram

Deze fietsroute doen?

Startplek
Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek
Stationsplein 8
BORGLOON

Praktisch
De fietsroute is 53 km lang. Volg de knooppunten 152 – 136 – 137 – 120 – 139 – 128 – 117 – 132 – 156 – 155 – 151 – 537 – 159 – 163 – 161 – 169 – 170 – 171 – 149 – 148 – 153 - 152

Onderweg

 • Pik voordat je start enkele stroopwafels voor onderweg op in de streekwinkel van Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek in Borgloon.
 • Tussen knooppunt 152 en 136 neem je de trap naar boven voor een prachtig uitzicht over Kerniel. Bewonder het landschap vanuit het kunstwerk Untitled #158.
 • Wijndomeinen vind je hier bij de vleet.
 • Trap tussen knooppunt 155-151 over de Romeinse Kassei, deel van de oude Romeinse weg ‘Via Belgica’.
 • De Tjenneboom aan knooppunt 161 markeert het hoogste punt in de omgeving.
 • Na een stevige klim, is het uitkijkpunt Helsheaven een welgekomen pauze.

>> Bekijk de fietsroute op de kaart

Mei – Fietsroute langs het mijnverleden van Genk

Deze fietstocht start aan C-mine, de voormalige mijnsite van Winterslag. De gerestaureerde mijngebouwen en schachtbokken kregen een nieuwe invulling. Ga voor of na je fietstocht zeker op c-mine expeditie om het mijnverleden te ontdekken. Even verderop fiets je opnieuw langs een mijnsite. Zwartberg kreeg ook nieuw leven ingeblazen als Labiomista. Van hieruit fietsen we richting de mijnterril van Waterschei, die het landschap domineert en boven het stadion van KRC Genk uittorent.  Aan knooppunt 91, in Domein Bokrijk, fiets je dwars door het water.

Schapen aan de voet van de terril in Genk

>> Bekijk de foto van Jannike Smeets op Instagram

Deze fietsroute doen?

Startplek
C-mine
C-mine 10
GENK

Praktisch
De fietsroute is 44 km lang. Volg de knooppunten 73 – 548 – 508 – 509 – 250 – 249 – 560 – 82 – 98 – 243 – 91 – 92 – 71 – 242 – 72 – 73.

Onderweg

 • Verdwaal in het stalen Labyrint op het binnenplein van C-mine.
 • Je fietst tussen knooppunten 508 en 509 langs Thor Central, het oude hoofdgebouw van mijnsite Waterschei. Liefhebbers kunnen de fiets eventueel achterlaten in de fietsparking en een wandeltocht naar de top van de terril aanvatten.
 • Aan knooppunt 250 fiets je het Molenvijverpark binnen. Een mooie setting voor een picknick.
 • Fiets door een van de oudste natuurgebieden van Vlaanderen. Tussen knooppunten 560 en 82 bevind je je in De Maten, een gebied met vijvers, rietkragen en heide.
 • Je passeert het befaamde ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk aan knooppunt 91.

>> Bekijk de fietsroute op de kaart

April – fietsroute in en rond Hasselt

In april maken we gebruik van het uurtje extra licht dat we gekregen hebben. We verkennen de groene omgeving van Hasselt op een fietsroute van net geen 50 km. Startpunt is de Abdijsite Herkenrode, ooit de grootste vrouwenabdij van de Nederlanden. Je fietst over landelijke wegen tot je het centrum binnen rijdt. Spot jij de street art onderweg? Aan knooppunt 97 passeer je de Japanse Tuin. Deze maand staan de kerselaars daar prachtig in bloei. Neem dus zeker even een pauze om deze sakura te bewonderen. De fietsroute vervolgt richting 'Fietsen door het Water' in Bokrijk.

Bloeiende kerselaars in de Japanse Tuin in Hasselt

Deze fietsroute doen?

Startplek
Abdijsite Herkenrode

Herkenrodeabdij 4
HASSELT

Praktisch
De fietsroute is 47 km lang. Volg de knooppunten 94 – 179 – 573 – 177 – 238 – 239 – 96 – 97 – 98 – 243 – 91 – 95 – 237 – 94.

Onderweg

 • Zoek op de site van Herkenrode zeker de kunstinstallatie The Quiet View op.
 • De Japanse kerselaars hebben bloesems aan knooppunt 97.
 • Je fietst regelmatig op rechte stukken langs het Albertkanaal. Tussen knooppunt 97 en 98 steek je het kanaal over via de nieuwe fietsbrug Langeman.
 • Fiets door het water in Bokrijk aan knooppunt 91.

>> Bekijk de fietsroute op de kaart

Maart – wandelroute in de Maasvallei

De lente lonkt in maart. De dagen beginnen nu duidelijk te lengen en ook het prille lentezonnetje durft al eens komen kijken. Perfect om voor de eerste keer dit jaar een langere wandelroute uit te kiezen. We wandelen 15 km door het zuidelijke deel van RivierPark Maasvallei met als startpunt het pittoreske Maasdorp Oud-Rekem. Van hieruit wandel je door Hochterbampd, een natuurgebied dat ontstaan is door ontgrinding. Ga van het wandelpad af om vrij rond te struinen tot aan de oevers van de Maas. Onderweg maak je kennis met een unieke fauna en flora. In het gebied lopen grote grazers zoals konikpaarden en gallowayrunderen. Misschien kom je ze wel tegen op je wandeling.

Konikpaarden aan de oever van de Maas in RivierPark Maasvallei

Deze wandelroute doen?

Startplek
P19 Oud-Rekem

Colmonterveld
LANAKEN

Praktisch
Volg de bewegwijzering met de oranje bol voor een wandeling van 15,4 km.

Onderweg

 • Het Maasdorpje Oud-Rekem heeft een nog authentieke dorpskern. Je wandelt hier precies door een openluchtmuseum.
 • Het gehucht Herbricht telt maar een paar huizen. Kunstenaar Mark Dion plantte op deze plek zijn levensboom met dieren en voorwerpen die verwijzen naar het landschap.
 • Op verschillende plekken op de route krijg je een prachtig panorama op de Maas voorgeschoteld.
 • In het struinnatuurgebied Hochterbampd lopen gallowayrunderen en konikpaarden vrijelijk rond.

>> Bekijk de wandelroute op de kaart

Februari – fietsroute in de Voerstreek

Jazeker, in februari stappen we al meteen de fiets op voor een stevige tocht door de Voerstreek. Het moet gezegd zijn: deze streek is erg heuvelachtig. Zorg dus dat je ofwel een elektrische fiets hebt ofwel het leuk vindt om flink te klimmen en de beenspieren eens goed te laten werken. Anders wordt het een uitdaging die je ergens halverwege misschien niet meer zo leuk vindt. De beloning is gelukkig wel de inspanning waard. Magnifieke uitzichten over een glooiend landschap, her en der een pittoresk kerkdorpje met authentieke vakwerkhuizen.  Je zou bijna vergeten dat je effectief nog in Limburg bent. Rust en stilte omringen je wanneer je de helling weer naar beneden zoeft.

Uitzicht over het groene landschap van de Voerstreek

Deze fietsroute doen?

Startplek
Toerisme Voerstreek
Pley 13
VOEREN

Praktisch
De fietsroute is 39 km lang. Volg de knooppunten 431 – 430 – 429 – 428 – 427 – 426 – 425 – 424 – 423 – 422 – 421 – 420 – 77 – 76 – 78 – 100 – 431.

Onderweg

 • Wijngaarden, veel wijngaarden. De Voerstreek is een uitmuntende wijnstreek. Je passeert verschillende wijndomeinen.
 • De Martelberg is een bijzonder waardevol stuk graftenlandschap. 'Graften’ zijn niveauverschillen die door menselijke ingreep in het landschap zijn ontstaan.
 • Af en toe fiets je in Nederland.
 • In Sint-Martens-Voeren valt het spoorwegviaduct op.

>> Bekijk de fietsroute op de kaart

Januari - wandelroute in de Lommelse Sahara

In de eerste maand van het jaar starten we deze uitdaging met een wandeling door de Sahara. Huh, een Sahara in Limburg? Jazeker! Dit natuurgebied in Lommel dankt zijn naam aan de grote zandvlakte die zowaar op een miniatuurwoestijn lijkt. Met middenin een groot, helderblauw meer. Gewoonweg prachtig. De wandeling leidt ook door naald- en loofbossen. Voor het mooiste uitzicht over de omgeving beklim je de 30 m hoge uitkijktoren. Na 144 trappen bereik je de top. Weg zijn de kerstcalorieën! Mensen die minder goed te been zijn, bereiken het onderste platform van de toren via een hellend vlak.

Uitkijktoren van de Sahara in Lommel in de winter

Deze wandelroute doen?

Startplek
Soeverein
Sportveldenstraat 10
LOMMEL

Praktisch
Volg de bewegwijzering met de oranje bol voor een wandeling van in totaal 7,7 km. De lus zelf is 6,5 km; de aanlooproute vanaf de startplek is 630 m.

Onderweg

 • Aan het begin van de lus ligt een speelbos met onder meer speelelementen uit wilgentakken van natuurkunstenaar Will Beckers.
 • Viervoeters mogen van de lijn in een hondenlosloopbos van 4 hectare langs de wandelroute.
 • Je steekt het kanaal Bocholt-Herentals over via een mooie voetgangersbrug.
 • De uitkijktoren geeft je een zeer weids uitzicht, op heldere dagen zie je zelfs de mijnterrils van Genk.

>> Bekijk de wandelroute op de kaart