In 12 routes door Limburg

Iedere maand verkennen we een andere streek in Limburg al wandelend of fietsend. Na een jaar hebben we zo heel wat Limburgse kilometers op de teller. Doe je mee aan deze uitdaging? Aan het begin van elke maand onthullen we een nieuwe route. Dat kan een wandel- of fietsroute zijn. Heb je een route gedaan? Deel het met ons op Instagram via #altijdlimburg of tag @visitlimburg.be. Veel plezier!

April – fietsroute in en rond Hasselt

In april maken we gebruik van het uurtje extra licht dat we gekregen hebben. We verkennen de groene omgeving van Hasselt op een fietsroute van net geen 50 km. Startpunt is de Abdijsite Herkenrode, ooit de grootste vrouwenabdij van de Nederlanden. Je fietst over landelijke wegen tot je het centrum binnen rijdt. Spot jij de street art onderweg? Aan knooppunt 97 passeer je de Japanse Tuin. Deze maand staan de kerselaars daar prachtig in bloei. Neem dus zeker even een pauze om deze sakura te bewonderen. De fietsroute vervolgt richting 'Fietsen door het Water' in Bokrijk.

Bloeiende kerselaars in de Japanse Tuin in Hasselt

Deze fietsroute doen?

Startplek
Abdijsite Herkenrode

Herkenrodeabdij 4
HASSELT

Praktisch
De fietsroute is 47 km lang. Volg de knooppunten 94 – 179 – 573 – 177 – 238 – 239 – 96 – 97 – 98 – 243 – 91 – 95 – 237 – 94.

Onderweg

 • Zoek op de site van Herkenrode zeker de kunstinstallatie The Quiet View op.
 • De Japanse kerselaars hebben bloesems aan knooppunt 97.
 • Je fietst regelmatig op rechte stukken langs het Albertkanaal. Tussen knooppunt 97 en 98 steek je het kanaal over via de nieuwe fietsbrug Langeman.
 • Fiets door het water in Bokrijk aan knooppunt 91.

>> Bekijk de fietsroute op de kaart

Geen zin om tot volgende maand te wachten? Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief en je krijgt meteen een downloadbaar overzicht van alle routes.

Maart – wandelroute in de Maasvallei

De lente lonkt in maart. De dagen beginnen nu duidelijk te lengen en ook het prille lentezonnetje durft al eens komen kijken. Perfect om voor de eerste keer dit jaar een langere wandelroute uit te kiezen. We wandelen 15 km door het zuidelijke deel van RivierPark Maasvallei met als startpunt het pittoreske Maasdorp Oud-Rekem. Van hieruit wandel je door Hochterbampd, een natuurgebied dat ontstaan is door ontgrinding. Ga van het wandelpad af om vrij rond te struinen tot aan de oevers van de Maas. Onderweg maak je kennis met een unieke fauna en flora. In het gebied lopen grote grazers zoals konikpaarden en gallowayrunderen. Misschien kom je ze wel tegen op je wandeling.

Konikpaarden aan de oever van de Maas in RivierPark Maasvallei

Deze wandelroute doen?

Startplek
P19 Oud-Rekem

Colmonterveld
LANAKEN

Praktisch
Volg de bewegwijzering met de oranje bol voor een wandeling van 15,4 km.

Onderweg

 • Het Maasdorpje Oud-Rekem heeft een nog authentieke dorpskern. Je wandelt hier precies door een openluchtmuseum.
 • Het gehucht Herbricht telt maar een paar huizen. Kunstenaar Mark Dion plantte op deze plek zijn levensboom met dieren en voorwerpen die verwijzen naar het landschap.
 • Op verschillende plekken op de route krijg je een prachtig panorama op de Maas voorgeschoteld.
 • In het struinnatuurgebied Hochterbampd lopen gallowayrunderen en konikpaarden vrijelijk rond.

>> Bekijk de wandelroute op de kaart

Februari – fietsroute in de Voerstreek

Jazeker, in februari stappen we al meteen de fiets op voor een stevige tocht door de Voerstreek. Het moet gezegd zijn: deze streek is erg heuvelachtig. Zorg dus dat je ofwel een elektrische fiets hebt ofwel het leuk vindt om flink te klimmen en de beenspieren eens goed te laten werken. Anders wordt het een uitdaging die je ergens halverwege misschien niet meer zo leuk vindt. De beloning is gelukkig wel de inspanning waard. Magnifieke uitzichten over een glooiend landschap, her en der een pittoresk kerkdorpje met authentieke vakwerkhuizen.  Je zou bijna vergeten dat je effectief nog in Limburg bent. Rust en stilte omringen je wanneer je de helling weer naar beneden zoeft.

Uitzicht over het groene landschap van de Voerstreek

Deze fietsroute doen?

Startplek
Toerisme Voerstreek
Pley 13
VOEREN

Praktisch
De fietsroute is 39 km lang. Volg de knooppunten 431 – 430 – 429 – 428 – 427 – 426 – 425 – 424 – 423 – 422 – 421 – 420 – 77 – 76 – 78 – 100 – 431.

Onderweg

 • Wijngaarden, veel wijngaarden. De Voerstreek is een uitmuntende wijnstreek. Je passeert verschillende wijndomeinen.
 • De Martelberg is een bijzonder waardevol stuk graftenlandschap. 'Graften’ zijn niveauverschillen die door menselijke ingreep in het landschap zijn ontstaan.
 • Af en toe fiets je in Nederland.
 • In Sint-Martens-Voeren valt het spoorwegviaduct op.

>> Bekijk de fietsroute op de kaart

Januari - wandelroute in de Lommelse Sahara

In de eerste maand van het jaar starten we deze uitdaging met een wandeling door de Sahara. Huh, een Sahara in Limburg? Jazeker! Dit natuurgebied in Lommel dankt zijn naam aan de grote zandvlakte die zowaar op een miniatuurwoestijn lijkt. Met middenin een groot, helderblauw meer. Gewoonweg prachtig. De wandeling leidt ook door naald- en loofbossen. Voor het mooiste uitzicht over de omgeving beklim je de 30 m hoge uitkijktoren. Na 144 trappen bereik je de top. Weg zijn de kerstcalorieën! Mensen die minder goed te been zijn, bereiken het onderste platform van de toren via een hellend vlak.

Uitkijktoren van de Sahara in Lommel in de winter

Deze wandelroute doen?

Startplek
Soeverein
Sportveldenstraat 10
LOMMEL

Praktisch
Volg de bewegwijzering met de oranje bol voor een wandeling van in totaal 7,7 km. De lus zelf is 6,5 km; de aanlooproute vanaf de startplek is 630 m.

Onderweg

 • Aan het begin van de lus ligt een speelbos met onder meer speelelementen uit wilgentakken van natuurkunstenaar Will Beckers.
 • Viervoeters mogen van de lijn in een hondenlosloopbos van 4 hectare langs de wandelroute.
 • Je steekt het kanaal Bocholt-Herentals over via een mooie voetgangersbrug.
 • De uitkijktoren geeft je een zeer weids uitzicht, op heldere dagen zie je zelfs de mijnterrils van Genk.

>> Bekijk de wandelroute op de kaart