Mijnerfgoed

Genk is 'godere'

Voor rapper Gianluca Nobile aka Don Luca hebben de Genkse mijncités een speciale plaats. De combinatie van de geschiedenis en de hedendaagse multiculturele sfeer is voor hem gewoonweg genieten. Of zoals hij zegt: godere!

Volle bak Vennestraat

Het multiculturele middelpunt van Genk is ongetwijfeld de Vennestraat in Winterslag. Iedere zaterdag is er een sfeervolle markt die je ooit moet gedaan hebben. "Zeker! Kijk gewoon rondom u. Alle kleuren, alle smaken, alle geuren ... hier zit ge goed. Mensen zijn goedgezind hier!" Hoe we de echte zaterdagmarktbeleving vies af kunnen maken? "Met ne echte Italiaanse cappuccino e, salut!"

 

Als het nie was voor de steenkool, dan was ik hier waarschijnlijk niet geweest.

Link met mijn roots

De steenkoolmijnen hebben niet alleen Limburg verandert, maar ook het leven van vele zuiderse gezinnen. "De mijnen zijn de enige link met mijn roots. Ik kom hier vaak met mijn kinderen en dan vertel ik verhaaltjes. Van hoe wij naar hier zijn gekomen. Alle wij ... mijn grootouders e."

Het verleden herbeleven

Met de C-mine expeditie kan je de verhalen van de steenkoolmijn herbeleven. Je wandelt er door de gangen die de mijnwerkers vroeger van en naar de mijnschacht bracht. "Hier gaat ge eigenlijk een beetje terug in de tijd. Ge komt sowieso voor e stukske geschiedenis hier. Eerst stapt ge 't verleden in via die luchtgangen, neemt de trap tot boven in de mijnschacht ... en ge kijkt op het heden. Genk ... da's echt godere!