Fietsen langs kunst en cultuur in Haspengouw

Haspengouw staat bekend om zijn prachtige fruitlandschap. In deze tijd van het jaar worden de appels en peren naarstig geoogst. Daarnaast heeft de regio heel wat andere (al dan niet lekkere) troeven: je proeft van topwijnen geproduceerd door de lokale wijndomeinen, je fietst langs culturele parels en erfgoed en onderweg pik je de mooiste vergezichten mee.

Fietsen langs kunst en cultuur in Haspengouw | Visit Limburg

Van kasteel tot kunst

De fietsroute vertrekt aan Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen. Het imposante kasteeldomein met waterburcht, Franse tuinen en Engels park is een startplek om u tegen te zeggen. Je kan hier ter plekke ook (elektrische) fietsen huren. Gemoedelijk fietsend door het Haspengouwse landschap kom je ergens halverwege tussen knooppunten 519 en 123 het nieuwste kunstwerk van Frits Jeuris tegen: #inconcreto. Tijd om van je fiets te stappen om de omgeving (inclusief het sublieme uitzicht) ten volle in je op te nemen.

Kunstwerk #inconcreto in Hoeselt

Naar de eerste stad van ‘t land

Zet koers richting Tongeren, de eerste stad van België. De route leidt je dwars door het centrum waar het standbeeld van Ambiorix je staat op te wachten. Op zondagvoormiddag tik je schatten op de kop op de antiekmarkt. Ook op andere dagen is het de moeite waard om je fiets aan de kant te zetten om even door de binnenstad te kuieren. Via de Moerenpoort laat je Tongeren-centrum achter je en kronkelt het fietspad zich langs de Volkstuintjes. Dit perceel doet al 100 jaar lang dienst als moestuin. Echt alles ademt geschiedenis in deze stad!

 

Fietsen door de wijngaarden van wijnkasteel Genoels-Elderen in Riemst

Nog een kasteel gespot

Aan knooppunt 86 passeer je het domein van wijnkasteel Genoels-Elderen. Uitgestrekte wijngaarden (de grootste van België!) en een prachtig arboretum nodigen uit tot een korte wandeling. Ben je een echte wijnliefhebber of levensgenieter? Reserveer dan zeker op voorhand een rondleiding mét proeverij over het domein.

Slingerend op en af

Aan knooppunt 402 slinger je plots van links naar rechts over de weg. Niet omwille van de wijn, maar doordat we aan de befaamde Slingerberg zijn aangekomen. 800 meter lang, 54 hoogtemeters. Let dus goed op bij het plannen van je fietsroute of je deze wilt beklimmen of afdalen. Aan de voet van de berg liggen de mergelgrotten van Kanne. Deze zijn met een gegidste rondleiding te bezoeken. Vanaf dit punt steek je het Albertkanaal over via de Brug bij Kanne (tip: deze brug is 's avonds prachtig verlicht) en flirt je met de grens met Nederland.

Zicht op de Slingerberg in Kanne

De Brug van Vroenhoven

Wanneer je voor een tweede keer het kanaal oversteekt, is een laatste stop aan de Brug van Vroenhoven aan te raden. De bijzondere architectuur heeft al menig fotograaf naar hier gelokt, dus waarom zou je zelf ook je kans niet wagen? Of misschien bekoort het zonneterras van de cafetaria je eerder, dat is mogelijk.

Fietsen door de boomgaarden in Haspengouw

Fiets deze route zelf

De fietstocht uit de video is een combinatie van de twee fietsroutes ‘Kasteeldomeinen en Romeinen’ en  ‘Akkerlanden en mergelwanden’. Je kan lussen van respectievelijk 35 en 41 km apart fietsen of deze ook combineren tot een tocht van 73 km.  Het wijnkasteel Genoels-Elderen aan knooppunt 86 is een gemeenschappelijk punt waar je gemakkelijk van de ene route naar de andere kan wisselen.

Wandelaars in een perenboomgaard in Haspengouw

Of ga op wandel tussen fruitbomen

Ook als je liever al wandelend op pad gaat, heb je in Haspengouw genoeg keuze aan wandelroutes en -lussen. We zetten enkele van de mooiste wandelingen voor jou op een rijtje.

Wandel door fruitig Haspengouw