Fietsen door De Wijers

De Wijers is een schitterend natuurgebied dat zich uitstrekt over Midden-Limburg. Met meer dan 26.000 hectare aan vijverlandschap wordt De Wijers ook wel het land van 1001 vijvers genoemd. Stap op de fiets en laat je onderdompelen in unieke natuur, heel veel water en een beetje cultuur.

Video 'Fietsen door De Wijers'

Een lappendeken van vijvers

De fietsroute start aan Abdijsite Herkenrode, een mooie locatie om aan deze tocht te beginnen. Van hieruit duik je meteen het hart van De Wijers. Tussen fietsknooppunt 94 en 301 geraak je niet uitgekeken op de vijvers. Deze zijn ontstaan door eeuwenlange viskwekerij, waardoor de vijvers er als een lappendeken bijliggen. Tot op de dag van vandaag zijn er viskwekerijen actief in het gebied. Wanneer je de uitkijktoren passeert, stap je best even af om deze te beklimmen. Van bovenaf is het uitzicht zowaar nog fantastischer.

De uitkijktoren in De Wijers

Decor van heide en bossen

Bij knooppunt 300 rijd je het voormalige kolenspoor op en in een quasi rechte lijn doorheen natuurgebied De Teut en Ten Haagdoorn. Het uitgestrekte heidegebied kleurt in de (na)zomer prachtig paars. Met wat geluk kom je de herder met zijn grote kudde schapen tegen. Zij staan in voor de begrazing van het gebied.

Tot het water aan je lippen staat

Daarna gaat het verder richting Bokrijk waar je aan knooppunt 91 de unieke fietsbeleving ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk kan uittesten. Leunend over de waterspiegel en met het licht van de zachte lentezon gaan we voor dé perfecte foto. Op de achtergrond zie je het Openluchtmuseum, dé plek waar historisch en hedendaags vakmanschap elkaar ontmoeten. Van lederbewerking tot bierbrouwen, in Bokrijk tonen experten jou de knepen van het vak. Zeker een tussenstop waard als je de tijd hebt.

Fietsen door het Water in Bokrijk

Hoofdstad van de Smaak

Zet opnieuw koers naar Hasselt en fiets een flink eind langs het kanaal om deze ter hoogte van Trichterheide via de opmerkelijke fietsbrug 'De Langeman' over te steken. In de Limburgse hoofdstad is kunst nooit ver weg. Street-art, het Modemuseum, enkele galerijen, … En met kunstencentrum Z33 bij het begijnhof kreeg Hasselt er in 2020 een absolute trekpleister bij. De torentjes van Abdijsite Herkenrode duiken al snel terug op. Op het binnenplein van de abdijsite word je helemaal zen in de kunstinstallatie ‘Het Stille Uitzicht’ van Hans Op de Beeck. Afsluiten doe je met een Herkenrode Abdijbier of een stuk Limburgse vlaai in de Paardenstallen. Schol!

Prachtig uitzicht over De Wijers

Fiets deze route door de Wijers zelf

Zin gekregen om deze route zelf ook te fietsen? De fietslus 'Fiets door het waterlandschap van De Wijers' brengt je langs tal van culturele en natuurlijke blikvangers.

Bekijk deze fietslus

Zonsondergang in De Maten

Leer De Wijers nog beter kennen

De Wijers is een immens groot natuurgebied in het hart van Limburg. Wandelaars, fietsers, rustzoekers, gezinnen, vogelliefhebbers, ... iedereen vindt hier wel zijn plekje.

Maak kennis met De Wijers

Luchtfoto van de vijvers in de Platwijers

Waarom De Wijers zoveel vijvers heeft

Laat je meenemen doorheen een stukje geschiedenis van De Wijers en kom te weten hoe het vakmanschap van de viskwekers ervoor zorgt dat dit uniek stukje natuurgebied bestaat.

Lees het verhaal van de viskwekers