Taterwater. Als de muren van een stokerij konden spreken...

Er was eens…
Zo begint ieder sprookje. En zo begint ook het verhaal van elke stokerij, of beter gezegd, elke jeneverstokerij. Het verhaal van een stokerij is ook het verhaal van de distilleerketel, de schoorsteen, de stoommachine, de baksteen uit de stokerijmuur en de trap naar de kiemzolder. Taterwater vertelt je over de geschiedenis van die baksteen, over de gevoelens van de trap, over het wel en wee van de stoommachine, over de gedachten van de schoorsteen en over het trauma van de ketel.
Uit respect luisteren we dus, nu, na eeuwen jenever stoken, eindelijk eens naar hun verhaal.
Want zonder hen, geen jenever.

Bakstenen spreken
Overal in Vlaanderen werd er jenever gestookt. Vandaag staan er heel wat stokerijen leeg of krijgen ze een andere bestemming. Zou het niet fantastisch zijn als hun muren konden spreken? En ze jou kunnen vertellen over de verhalen, de emoties, de jeneverliefde en het -leed, waar ze getuige van waren?
Daarom verdiepte theatermaker Ief Gilis zich, met de hulp van collega Steven Wouters, in opdracht van het Jenevermuseum, twee jaar lang in het jenevervakmanschap. Hij bezocht jeneverstokerijen, dook in archieven en bibliotheken en sprak met verschillende (voormalige) jeneverstokers en (ex-)werknemers van stokerijen. Het resultaat? Zijn eigen creatieve kijk op de tumultueuze jenevergeschiedenis, gegoten in een theatervoorstelling. Mét een origineel uitgangspunt: niet de acteur vertelt het verhaal, maar wel de toestellen en de gebouwen van de stokerij.

De Wenkbrauwerij
Met zijn gezelschap ‘De Wenkbrauwerij’ maakte Ief Gilis al heel wat theatervoorstellingen. Misschien ken je hem wel als Ief Postino, de postbode die Limburg met Italië verbond in ‘Iedereen Beroemd’ op Eén? Of zag je Post!, Pallet of Niets, voorstellingen die hij nog steeds op festivals in binnen- en buitenland speelt?

Taterwater
De voorstelling kreeg de naam ‘Taterwater’, verwijzend naar een van de vele bijnamen van jenever.
Je kan de opvoering voor het eerst op 7 en 8 oktober beleven, in een unieke setting: de binnenkoer van het Jenevermuseum. Na de voorstelling geniet je bovendien nog even na met een borrel (inbegrepen in je ticket). Boek dus snel je ticket.

‘Taterwater’ is een erfgoedcoproductie van de Wenkbrauwerij en het Jenevermuseum met de steun van de provincie Limburg.
Het decor is ontworpen in samenwerking met studenten van de masteropleiding scenografie, Faculteit Architectuur en Kunst, van UHasselt.

Prijs

  • Basistarief: € 12.00