Expo IJzersterk. Belgische emailborden voor sterkedrank (deel 2)

IJzersterk… dat is het minste wat je van emailborden kan zeggen. Email is een beschermlaag uit gesmolten, gekleurd glas, aangebracht op metaal. Tot in de jaren 1950 vond je email in elk huishouden als kookpot, nachtemmer of badkuip. Maar ook buitenshuis was email erg populair als reclamebord. Zij trotseerden weer en wind en en bleven jarenlang fris.

Door de komst van goedkopere alternatieven als aluminium en plastiek, verdwenen de borden langzaam uit het straatbeeld en groeiden ze uit tot een gewild verzamelobject. De schoonheid ervan was voortaan voorbehouden voor de ogen van gepassioneerde verzamelaars. Tot nu!

De tentoonstelling ‘IJzersterk’ richt de aandacht volledig op het reclamebord voor binnen- en buitenlandse merken van sterkedrank, geproduceerd voor de Belgische markt: van de jenevers van Rubbens en Bruggeman tot de aperitiefwijnen van Byrrh en Martini of Rossi. De expo is te zien op twee locaties: het Jenevermuseum en Het Stadsmus. Het Jenevermuseum toont het productieproces van een emailbord, een knap staaltje vakmanschap. Het Stadsmus etaleert de levendige kleuren en verfijnde typografie aan de hand van meer dan 190 unieke pareltjes uit email.

! Let op, de expo is verdeeld over 2 locaties: Het Stadmus en het Jenevermuseum.

Prijs

  • Basistarief: € 7.00