Rust. Groen. Genieten. Drie kernwoorden die de Voerstreek perfect beschrijven. Met amper 4300 inwoners verspreid over zes kerkdorpjes is dit dé plek voor een vakantie waar relaxen centraal staat. De Voerstreek is een stukje Vlaanderen in Wallonië en doet een beetje aan de Ardennen denken, met het heuvelachtige terrein, de dichte bossen en de kleine pittoreske dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan. Slow travel is hier geen trend, maar een levenswijze.

Vooral veel wandelen

Naast de rust, is vooral het wandelplezier dé reden waarom mensen naar de Voerstreek afzakken. Het is een unieke regio met uitzichten en landschappen die je niet zo snel elders terugvindt. Het uitgebreide wandelnetwerk met knooppunten zorgt ervoor dat je volledig zelf je tocht bepaalt en je dus ook even de grens met Nederland kunt piepen, want het netwerk sluit netjes aan met dat van onze buren. Ook voor de meer fervente wandelaar met al wat kilometers in de benen is de streek een uitdaging door de afwisseling van heuvels en diepe valleien. Als je naar het hoogste punt van Vlaanderen wilt klimmen, moet je naar het Stroevenbos en de Reesberg gaan. Dat ligt in het dorpje Remersdaal.

Vrouw met hond wandelt in de natuur van de Voerstreek

Schattige kerkdorpjes

Over die dorpjes gesproken... Voeren telt zes van die rustieke dorpen: 's Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Moelingen, Remersdaal en Teuven. Behalve de natuur zorgen deze dorpen ook voor de eigenheid van de Voerstreek. De authentieke vakwerkhuizen (die gewoon nog bewoond zijn ook!), de kerken, kastelen en talloze kapelletjes, het historische erfgoed is hier volop aanwezig en maakt de streek enorm fotogeniek. Voor de liefhebbers is het oude spoorwegviaduct in Sint-Martens-Voeren een bezoek waard. Het is een unieke blikvanger in het landschap. 

De mooiste wandeling van Vlaanderen

Een combinatie van natuur en cultuur krijg je voorgeschoteld op de Bronnenwandeling. In 2012 werd deze wandelroute verkozen tot mooiste van Vlaanderen en niet zonder reden. Je start in Sint-Martens-Voeren en wandelt langs de vakwerkhuizen het graftenlandschap van de Martelberg in. Wie weet spot je zelfs een das, want deze dieren hebben de Voerstreek tot hun woonplaats uitgekozen. Geef ze eens ongelijk. Even verderop kom je in Sint-Pieters-Voeren terecht, aan de bron van de rivier Voer. Houd hier zeker halt bij de Commanderij, een prachtig kasteel in de Maaslandse renaissancestijl.  In de vijver van dit kasteel worden forellen gekweekt, een welbekend en lekker streekproduct dat je kan proeven in de vele restaurants in de buurt. 

Vakwerkhuizen in de Voerstreek

Spelen in de bossen

Niets zo leuk als in bomen klauteren, takken verzamelen en in boomhutten kruipen. De Voerstreek heeft meerdere speelbossen waar de kinderen eindeloos plezier bleven, in de echte natuur. Avontuurlijk en leerrijk, want al spelenderwijs kom je zoveel te weten over de dieren, bomen en planten in het bos. Moe, maar voldaan, dat is het doel.

Lekkere wijn proeven

Wat je zeker ook moet doen als je in de Voerstreek bent, is een glaasje van de overheerlijke wijn proeven. Door het glooiende landschap is deze streek zeer geschikt voor de wijnbouw. Wijndomein Crutzberg heeft al verschillende prijzen en titels met hun wijnen behaald. Regelmatig vinden er op zaterdag proefnamiddagen plaats. Op wijndomein Pietershof maak je er zo een hele wijndag van. Na de rondleiding door de wijnbouwer, en de heerlijke degustatie van de wijn, kan je namelijk ook nog op eigen houtje wandelen door de omliggende wijngaarden. Wijndomein Zwaeneberg bottelt ook rode wijn, wat toch nog wel heel bijzonder is in België.

Man en hond in een wijngaard in de Voerstreek