Aan cultuur en erfgoed geen gebrek in Limburg. Niet alleen is de invloed van het mijnverleden nog steeds erg voelbaar in verschillende regio's, in Limburg ligt ook de eerste stad van België. Bovendien is onze kunst in open ruimte, zoals het doorkijkkerkje, zelfs tot buiten onze landsgrenzen bekend. Klaar voor een flinke portie cultuur?

Verlichte schachtbokken in C-mine Genk

Limburgs mijnerfgoed

Geen enkele periode heeft Limburg zo beïnvloed als de tijd van de mijnbouw. Nergens in Vlaanderen vind je nog zoveel mijnerfgoed als hier. Vandaag zijn de verschillende mijnsites creatieve bodems met een cultureel vormende functie en al het nodige respect voor het verleden.

Bekijk de mijnsites

Kloostertuin aan het Teseum in Tongeren

De oudste stad van België

Tongeren bestond al in de tijd van de Romeinen. Zelfs vandaag zie je nog veel overblijfselen van die rijke geschiedenis in het straatbeeld. Maak je op voor een dagje terug in de tijd.

Bezoek Tongeren

Kunstwerk in open ruimte "Twijfelgrens" in Borgloon

Kunst in open ruimte

Kunst hoort alleen in een museum? Niet in Limburg! Kunst kan je overal tegenkomen, ook buiten, in de natuur. De kunstwerken in open ruimte geven een extra dimensie aan het landschap waarin ze staan.

Waar vind je kunst in open ruimte?

Alle culturele activiteiten in Limburg

Tree of Life - Mark Dion - Tree of Life - Mark Dion
foto Boumediene Belbachir

Tree of Life - Mark Dion

LANAKEN
Mark Dion creërde in Herbricht (Lanaken) een levensboom met dieren en voorwerpen die verwijzen naar het landschap.

Een levensboom voor Herbricht
Het kunstwerk sluit aan bij het rivierlandschap in en om Herbricht, waar de Maasvallei en de rivier overweldigend aanwezig zijn. Tijdens het hoogwater van juli 2021 was het letterlijk een vluchtplaats voor de dieren. De kunstenaar tekende een indrukwekkende sculptuur van ongeveer 6 meter hoog. Die stelt een levensboom voor met dieren, insecten en voorwerpen uit de omgeving van het kunstwerk. De boom is rijk aan betekenissen en vrij in te vullen door de bezoeker. Je kan het zien als een subjectieve stamboom van de evolutie, een mythologische levensboom die hemel, aarde en onderwereld verbindt of anders. Voor zijn keuze van dieren en insecten keek hij naar soorten die ooit voorkwamen in de Maasvallei zoals de steur of zelfs de Mosasaurus, maar ook naar soorten die er vandaag leven zoals de bever of het iconische Konikpaard. Ze hebben een natuurlijke en symbolische waarde voor het gebied. Wat de relatie tussen de dieren is, staat open voor de verbeelding van de kijker.

Podcast
Beluister het verhaal van Mark Dions creatieve partner Ron Holthuysen, die hem assisteerde bij het maken van de boom. Samen met Katrien Schaerlaekens van Regionaal Landschap Kempen & Maasland neemt Ron je mee in het uitzonderlijke rivierlandschap van Herbricht. Een reis in geluid naar verleden, heden en toekomst.
https://www.z33.be/2022/05/06/podcast_z33_in_echo/#maas
Oudste privéapotheekmuseum van België - Apotheek

Oudste privéapotheekmuseum van België

MAASEIK
Rond één van de mooiste marktpleinen, omringd met 95 lindebomen, prijken de oude gevels in Maasstijl. Achter één van de gevels, nr. 46 (bouwjaar 1695), bevindt zich de oudste privéapotheek van België. Gedurende 250 jaar hebben hier vanaf 1704 tot 1959 zes generaties apothekers gewerkt. Van 2011 t.e.m. 2012 werd er naarstig gewerkt aan de restauratie van de oudste privéapotheek van België met als doelstelling de apotheek opnieuw tot leven te brengen, waardoor we een ‘Stop in de tijd’ creëren. De stad Maaseik besliste de apotheek uit de 18de eeuw terug tot leven te brengen. Met de restauratie verloren we een stukje de apotheek van G. Van Venckenray, de laatste apotheek, uit het oog. Omdat dit toch een herinnering van formaat is voor de Maaseikenaren, heeft Van Venckenray terug een plaats gekregen in het museum in de vorm van een kleine tentoonstelling. De apotheek is een combinatie tussen oud en nieuw.
In het Apotheekmuseum steelt vooral de uitgebreide collectie potten de show. De houten exemplaren voor nootmuskaat of mango dateren al van rond 1550, nog voor de eerste apotheker, Engelbert Lanckbein uit Aken, in 1704 in Maaseik begon.
De Maaseiker apothekers waren kruidenmeesters. Zeker een bezoek waard is daarom de kruidentuin achter de apotheek. Bij een archeologisch onderzoek van de oude beerput in 1985 zijn tal van pollen ontdekt die afkomstig waren van planten uit de oude kruidentuin. Dankzij deze vondst kon de oorspronkelijke kruidentuin gereconstrueerd worden.