Aan cultuur en erfgoed geen gebrek in Limburg. Niet alleen is de invloed van het mijnverleden nog steeds erg voelbaar in verschillende regio's, in Limburg ligt ook de eerste stad van België. Bovendien is onze kunst in open ruimte, zoals het doorkijkkerkje, zelfs tot buiten onze landsgrenzen bekend. Klaar voor een flinke portie cultuur?

Verlichte schachtbokken in C-mine Genk

Limburgs mijnerfgoed

Geen enkele periode heeft Limburg zo beïnvloed als de tijd van de mijnbouw. Nergens in Vlaanderen vind je nog zoveel mijnerfgoed als hier. Vandaag zijn de verschillende mijnsites creatieve bodems met een cultureel vormende functie en al het nodige respect voor het verleden.

Bekijk de mijnsites

Kloostertuin aan het Teseum in Tongeren

De oudste stad van België

Tongeren bestond al in de tijd van de Romeinen. Zelfs vandaag zie je nog veel overblijfselen van die rijke geschiedenis in het straatbeeld. Maak je op voor een dagje terug in de tijd.

Bezoek Tongeren

Kunstwerk in open ruimte "Twijfelgrens" in Borgloon

Kunst in open ruimte

Kunst hoort alleen in een museum? Niet in Limburg! Kunst kan je overal tegenkomen, ook buiten, in de natuur. De kunstwerken in open ruimte geven een extra dimensie aan het landschap waarin ze staan.

Waar vind je kunst in open ruimte?

Alle culturele activiteiten in Limburg

Tree of Life - Mark Dion - Tree of Life - Mark Dion
foto Boumediene Belbachir

Tree of Life - Mark Dion

LANAKEN
Mark Dion creërde in Herbricht (Lanaken) een levensboom met dieren en voorwerpen die verwijzen naar het landschap.

Een levensboom voor Herbricht
Het kunstwerk sluit aan bij het rivierlandschap in en om Herbricht, waar de Maasvallei en de rivier overweldigend aanwezig zijn. Tijdens het hoogwater van juli 2021 was het letterlijk een vluchtplaats voor de dieren. De kunstenaar tekende een indrukwekkende sculptuur van ongeveer 6 meter hoog. Die stelt een levensboom voor met dieren, insecten en voorwerpen uit de omgeving van het kunstwerk. De boom is rijk aan betekenissen en vrij in te vullen door de bezoeker. Je kan het zien als een subjectieve stamboom van de evolutie, een mythologische levensboom die hemel, aarde en onderwereld verbindt of anders. Voor zijn keuze van dieren en insecten keek hij naar soorten die ooit voorkwamen in de Maasvallei zoals de steur of zelfs de Mosasaurus, maar ook naar soorten die er vandaag leven zoals de bever of het iconische Konikpaard. Ze hebben een natuurlijke en symbolische waarde voor het gebied. Wat de relatie tussen de dieren is, staat open voor de verbeelding van de kijker.

Podcast
Beluister het verhaal van Mark Dions creatieve partner Ron Holthuysen, die hem assisteerde bij het maken van de boom. Samen met Katrien Schaerlaekens van Regionaal Landschap Kempen & Maasland neemt Ron je mee in het uitzonderlijke rivierlandschap van Herbricht. Een reis in geluid naar verleden, heden en toekomst.
https://www.z33.be/2022/05/06/podcast_z33_in_echo/#maas
Gegidste rondleiding in het Kasteel van Heers - Kasteel van Heers

Gegidste rondleiding in het Kasteel van Heers

HEERS
Het laatgotische Kasteel van Heers is een van de meest uitdagende restauratieprojecten van erfgoedstichting Herita. Het ruïneuze slot was jarenlang gesloten voor het publiek, maar nu de reddingsoperatie is opgestart, kan je er weer binnen. Verwacht geen comfort, maar wel een vleugje avontuur!

Een gids neemt je mee op het kasteeldomein en in het kasteel, en vertelt je over de rijke geschiedenis van deze plek. Waarom is het Kasteel van Heers vandaag zo in verval? Hoe heeft een groep vrijwilligers uit de buurt het kasteel omarmd en gered? Hoe gaan ze de komende jaren samen met Herita het herstel realiseren?

Het kasteel is bouwvallig en dus normaal niet toegankelijk. Onze gids neemt je mee naar al die plaatsen waar je normaal niet mag of kan komen: de boerderij met de grootste tiendenschuur van Vlaanderen, de salons en de balzaal binnen in het kasteel ... De vergane glorie van deze ruimtes zal nog even blijven nazinderen. Gelukkig is de redding in zicht!

BELANGRIJK OM WETEN
- Het Kasteel van Heers is een actieve werf in restauratie. Draag gepaste kledij en schoenen. Herita zorgt voor de helm.
- Afhankelijk van de werken die worden uitgevoerd, zullen onze gidsen soms een andere route nemen door het monument. In alle gevallen krijg je een unieke blik achter de schermen van dit bijzonder restauratieproject.

ANDERE TIPS
- Je kan het Kasteel van Heers ook op een tijdstip naar keuze bezoeken met een groep of met de klas. Lees meer op www.kasteelvanheers.be.
- Als lid van Herita heb je gratis toegang tot deze rondleidingen en heel wat andere erfgoedbelevingen in Vlaanderen. Lees meer op www.herita.be.