Aan cultuur en erfgoed geen gebrek in Limburg. Niet alleen is de invloed van het mijnverleden nog steeds erg voelbaar in verschillende regio's, in Limburg ligt ook de eerste stad van België. Bovendien is onze kunst in open ruimte, zoals het doorkijkkerkje, zelfs tot buiten onze landsgrenzen bekend. Klaar voor een flinke portie cultuur?

Verlichte schachtbokken in C-mine Genk

Limburgs mijnerfgoed

Geen enkele periode heeft Limburg zo beïnvloed als de tijd van de mijnbouw. Nergens in Vlaanderen vind je nog zoveel mijnerfgoed als hier. Vandaag zijn de verschillende mijnsites creatieve bodems met een cultureel vormende functie en al het nodige respect voor het verleden.

Bekijk de mijnsites

Kloostertuin aan het Teseum in Tongeren

De oudste stad van België

Tongeren bestond al in de tijd van de Romeinen. Zelfs vandaag zie je nog veel overblijfselen van die rijke geschiedenis in het straatbeeld. Maak je op voor een dagje terug in de tijd.

Bezoek Tongeren

Kunstwerk in open ruimte "Twijfelgrens" in Borgloon

Kunst in open ruimte

Kunst hoort alleen in een museum? Niet in Limburg! Kunst kan je overal tegenkomen, ook buiten, in de natuur. De kunstwerken in open ruimte geven een extra dimensie aan het landschap waarin ze staan.

Waar vind je kunst in open ruimte?

Alle culturele activiteiten in Limburg

Bruegel. De grote ontsnapping - Bruegel. De grote ontsnapping

Bruegel. De grote ontsnapping

PEER
Tien wezens uit het werk van Pieter Bruegel verschansen zich in de Peerse Sint-Trudokerk. Ze maken deel uit van de tentoonstelling ‘Bruegel. De grote ontsnapping’.

Pieter Bruegel en Peer… Het is een mooi verhaal, ook al is het laatste punt nog niet gezet. De feiten: Bruegel overleed in 1569 in Brussel. Hoe oud hij toen precies was en vooral: waar hij geboren werd, blijven voorlopig nog onduidelijk. Er zijn verschillende theorieën, onder meer de conclusies van verschillende historici die ervan overtuigd zijn dat de wereldberoemde schilder in Grote-Brogel (Peer) geboren is.

THUIS IN PEER
Wat er ook van is: Peer heeft zijn mogelijk beroemdste zoon al heel wat jaren in de armen en het hart gesloten. Zelfs meer dan 450 jaar na zijn dood is Bruegel in Peer nooit ver weg. Peer telt met het Bruegelmuseum, de Bruegelfietsroute en de wandelroute met Bruegelspelen al verschillende belevingsprojecten rond de schilder. Het project ‘Bruegel. De grote ontsnapping.’ is een nieuwe parel aan de Bruegelkroon. Deze belevingszoektocht werd in 2019 opgezet in de Kapellekerk in Brussel waar Bruegel begraven ligt. In 2021 komt de expositie thuis in Peer, in de Sint-Trudokerk. Bruegel was een van de eerste schilders waar het landschap een volwaardig onderdeel van het schilderij werd, maar meer nog staat hij bekend om zijn ironie, spotten met de mens en zijn zwakheden. Treffend gesymboliseerd door allerlei bizarre wezens en personages die zijn werken bevolken.

TIEN WEZENS IN DE KERK
In de tentoonstelling ontsnappen tien wezens uit de schilderijen van de Vlaamse Meester. Ze komen samen om de man die hen heeft geschilderd te eren en ze verstoppen zich achter hoek en kant in de Sint-Trudokerk. De bezoeker aan de tentoonstelling gaat met een brochure in de hand op pad voor een zoektocht naar de tien wezens in de kerk. De opdracht is eenvoudig: kijk aandachtig rond in de kerk, want net zoals in de schilderijen van Bruegel opent zich dan een compleet andere wereld.
Railway Brick Museum - Een van de vele opstellingen

Railway Brick Museum

MAASMECHELEN (LEUT)
Railway Brick Museum

Het eerste Museum met Lego® steentjes van België (en het 5e van Europa) is gelegen in de oude artisanale bakkerij van Leut. Het museum is gebaseerd op de geschiedenis van meer dan 50 jaar Lego®-treinen vandaar ook de naam: Railway Brick Museum. Maar dat wil niet zeggen dat je er alleen maar treinen zult zien. Het eerste gedeelte is opgebouwd uit alle generaties LEGO® treinen maar dan verwerk in mooie lay-outs met ook een stad eromheen uit hetzelfde tijdperk.
In het tweede gedeelte van het museum zijn de lay-outs gemaakt van LEGO® in vele uiteenlopende thema’s. Van Harry Potter tot een winterlandschap en van een pretpark tot een western layout enz.,met als rode draad treinen in thema op een werkende manier, die de bezoekers dan zelf kunnen aan zetten.
Het laatste en derde gedeelte van het museum zal steeds veranderen,
4 x per jaar, dus elk seizoen, zal hier een expositie zijn met uiteenlopende thema’s die worden geëxposeerd. Enerzijds door collecties van andere verzamelaars, of met speciaal voor deze expo gebouwde objecten door het bouwteam van het museum.
Ook zijn er in het museum diverse speelplekken voorzien.
Voor de kinderen is er een speurtocht door het museum voor een meerprijs van € 2,50. Na inleveren van het formulier krijg je een LEGO® polybag cadeau.
Verder is er een sfeervol ingericht barretje waar je een drankje en hapje naar keuze kan nuttigen en een museum shop met zowel nieuwe als tweedehands LEGO®.
Tree of Life - Mark Dion - Tree of Life - Mark Dion
foto Boumediene Belbachir

Tree of Life - Mark Dion

LANAKEN
Mark Dion creërde in Herbricht (Lanaken) een levensboom met dieren en voorwerpen die verwijzen naar het landschap.

Een levensboom voor Herbricht
Het kunstwerk sluit aan bij het rivierlandschap in en om Herbricht, waar de Maasvallei en de rivier overweldigend aanwezig zijn. Tijdens het hoogwater van juli 2021 was het letterlijk een vluchtplaats voor de dieren. De kunstenaar tekende een indrukwekkende sculptuur van ongeveer 6 meter hoog. Die stelt een levensboom voor met dieren, insecten en voorwerpen uit de omgeving van het kunstwerk. De boom is rijk aan betekenissen en vrij in te vullen door de bezoeker. Je kan het zien als een subjectieve stamboom van de evolutie, een mythologische levensboom die hemel, aarde en onderwereld verbindt of anders. Voor zijn keuze van dieren en insecten keek hij naar soorten die ooit voorkwamen in de Maasvallei zoals de steur of zelfs de Mosasaurus, maar ook naar soorten die er vandaag leven zoals de bever of het iconische Konikpaard. Ze hebben een natuurlijke en symbolische waarde voor het gebied. Wat de relatie tussen de dieren is, staat open voor de verbeelding van de kijker.

Podcast
Beluister het verhaal van Mark Dions creatieve partner Ron Holthuysen, die hem assisteerde bij het maken van de boom. Samen met Katrien Schaerlaekens van Regionaal Landschap Kempen & Maasland neemt Ron je mee in het uitzonderlijke rivierlandschap van Herbricht. Een reis in geluid naar verleden, heden en toekomst.
https://www.z33.be/2022/05/06/podcast_z33_in_echo/#maas