Aan cultuur en erfgoed geen gebrek in Limburg. Niet alleen is de invloed van het mijnverleden nog steeds erg voelbaar in verschillende regio's, in Limburg ligt ook de eerste stad van België. Bovendien is onze kunst in open ruimte, zoals het doorkijkkerkje, zelfs tot buiten onze landsgrenzen bekend. Klaar voor een flinke portie cultuur?

Verlichte schachtbokken in C-mine Genk

Limburgs mijnerfgoed

Geen enkele periode heeft Limburg zo beïnvloed als de tijd van de mijnbouw. Nergens in Vlaanderen vind je nog zoveel mijnerfgoed als hier. Vandaag zijn de verschillende mijnsites creatieve bodems met een cultureel vormende functie en al het nodige respect voor het verleden.

Bekijk de mijnsites

Kloostertuin aan het Teseum in Tongeren

De oudste stad van België

Tongeren bestond al in de tijd van de Romeinen. Zelfs vandaag zie je nog veel overblijfselen van die rijke geschiedenis in het straatbeeld. Maak je op voor een dagje terug in de tijd.

Bezoek Tongeren

Kunstwerk in open ruimte "Twijfelgrens" in Borgloon

Kunst in open ruimte

Kunst hoort alleen in een museum? Niet in Limburg! Kunst kan je overal tegenkomen, ook buiten, in de natuur. De kunstwerken in open ruimte geven een extra dimensie aan het landschap waarin ze staan.

Waar vind je kunst in open ruimte?

Alle culturele activiteiten in Limburg

Kasteel Terlaemen - Zicht vanop de Bolderberg op het adellijk landgoed Terlaemen

Kasteel Terlaemen

HEUSDEN-ZOLDER
Het landgoed Terlaemen wordt reeds vermeld in 1293 als eigendom van Clara van der Lamen, die na haar huwelijk met Herni Malapart de naam Malapart de Lame aanneemt. Sinds die tijd is het domein vrijwel ongewijzigd gebleven. Het kasteel krijgt zijn huidige vorm in 1750 toen het als jachtslot gebouwd werd door graaf Jean de Borchgraeve.

In 1811 verkocht Graaf Jean de Borchgraeve het kasteel aan Jonkheer Laurent Palmers. Zijn nakomelingen noemden zich vanaf 1811 Palmers de Terlamen. De twee zijvleugels werden in 1811 toegevoegd door de familie Palmers de Terlamen.

Het witgeverfde kasteel prijkt statisch tussen het prachtig groen en de natuur. Zowel vanop de gewestweg als vanop de Bolderberg is het een blikvanger met zijn symmetrische classicistische stijl, bekroond met een fronton uitgebouwd in het dak.
(niet toegankelijk voor publiek).

Het landgoed Terlaemen dankt zijn naam aan de ligging op de Laambeek die van west naar oost door het domein kronkelt en de vele vijvers bevoorraadt. Het domein is 142 ha groot.

50 ha zijn ingenomen door kweekvijvers voor vissen. Zoals elders in Midden-Limburg werden Kempense vennen uitgediept, oorspronkelijk om ijzeroer en ijzerzandsteen te delven. Later werden ze gebruikt om vis te kweken. De vijvers van het domein behoren tot het Vijvergebied Midden-Limburg.

In totaal zijn er 20 kweekvijvers waar negen verschillende soorten vissen worden gekweekt (o.a. 3 soorten karpers, lauw, brasem, voorn).

De overige 92 ha omvatten dennen- en loofbossen en prachtige stukken heide.

De kasteeltuin zelf beslaat 2,5 ha.
Lichtkunstwerk Cloisterama (Mijnkathedraal) - cloisterama

Lichtkunstwerk Cloisterama (Mijnkathedraal)

BERINGEN
Deze lichtinstallatie is van de hand van kunstenaar David Batchelor.
68 Spitsbogen van de gaanderij van de imposante Sint-Theodarduskerk werden door de Schotse kunstenaar van LED-strips voorzien die de unieke architectuur benadrukken.
David Batchelor liet zich inspireren door de rijke architectuur van de Sint-Theodarduskerk. “Cloisterama verwijst specifiek naar de glas-in-beton ramen van de Mijnkathedraal, die na een jarenlange restauratie opnieuw in hun volle pracht te bewonderen zijn. De spitsbogen van de gaanderij worden belicht in 11 felle kleuren, dit met respect voor het erfgoed. Het resultaat is een onregelmatige regenboog die verwijst naar de geloofsfunctie van de kerk, maar ook symbool staat voor diversiteit en inclusiviteit. Het kunstwerk laat het atrium letterlijk licht uitstralen en geeft de Sint-Theodarduskerk een nieuwe, hedendaagse uitstraling en een warme en kleurrijke gloed. Zo wordt de Mijnkathedraal opnieuw een baken voor de gemeenschap.

De Mijnkathedraal staat officieel bekend als de Sint-Theodardus. Haar imposante architectuur weerspiegelt de invloed van de mijngeschiedenis in de regio.

De mijnkathedraal werd gebouwd in het midden van de 20e eeuw (architect Henri Lacoste tussen 1939 en 1943). Qua stijl weerspiegelt ze zowel neogotische als neo-romaanse elementen.
Het was een kerk voor de mijnwerkers en hun families tijdens de hoogtijdagen van de steenkoolindustrie in Limburg. Vandaag de dag blijft de Mijnkathedraal niet alleen een religieuze plek, maar staat ze als cultureel erfgoed symbool voor haar arbeidersgemeenschap en de mijnbouwactiviteiten. Ze herinnert de bezoeker aan het industriële verleden van Beringen-Mijn en de toewijding van de lokale bevolking.