Aan cultuur en erfgoed geen gebrek in Limburg. Niet alleen is de invloed van het mijnverleden nog steeds erg voelbaar in verschillende regio's, in Limburg ligt ook de eerste stad van België. Bovendien is onze kunst in open ruimte, zoals het doorkijkkerkje, zelfs tot buiten onze landsgrenzen bekend. Klaar voor een flinke portie cultuur?

Verlichte schachtbokken in C-mine Genk

Limburgs mijnerfgoed

Geen enkele periode heeft Limburg zo beïnvloed als de tijd van de mijnbouw. Nergens in Vlaanderen vind je nog zoveel mijnerfgoed als hier. Vandaag zijn de verschillende mijnsites creatieve bodems met een cultureel vormende functie en al het nodige respect voor het verleden.

Bekijk de mijnsites

Kloostertuin aan het Teseum in Tongeren

De oudste stad van België

Tongeren bestond al in de tijd van de Romeinen. Zelfs vandaag zie je nog veel overblijfselen van die rijke geschiedenis in het straatbeeld. Maak je op voor een dagje terug in de tijd.

Bezoek Tongeren

Kunstwerk in open ruimte "Twijfelgrens" in Borgloon

Kunst in open ruimte

Kunst hoort alleen in een museum? Niet in Limburg! Kunst kan je overal tegenkomen, ook buiten, in de natuur. De kunstwerken in open ruimte geven een extra dimensie aan het landschap waarin ze staan.

Waar vind je kunst in open ruimte?

Alle culturele activiteiten in Limburg

GlazenHuis - GlazenHuis

GlazenHuis

LOMMEL
Liefhebbers van hedendaagse glaskunst kunnen GlazenHuis tijdens hun bezoek aan Lommel niet links laten liggen. Het Vlaams Centrum voor Hedendaagse Glaskunst werd opgericht in 2007 en is intussen internationaal bekend. Droom er weg bij unieke tentoonstellingen en boeiende demonstraties glasblazen. Of ga er zelf de uitdaging aan met het hete, vloeibare glas!

Verbouwingen:
In kader van de verbouwing van GlazenHuis, zullen er vanaf 24 december 2023 wijzigingen plaatsvinden in de publiekswerking. Ga naar www.glazenhuis.be/updates

Glas kijken:
GlazenHuis organiseert jaarlijks twee expo’s met kunstwerken van gerenommeerde artiesten uit binnen- en buitenland. Verwacht je aan groeps- en soloprojecten, en een eigen unieke collectie glaskunstwerken. Vanuit de tentoonstellingsruimten kan je binnenkijken in het glasatelier en de iconische spiraalvormige trap beklimmen: de 30 meter hoge glazen torenspits is ongetwijfeld het hoogtepunt van je bezoek!

Glas maken:
Het glasatelier is een broeihaard van creatief talent. Hier ontstaan via diverse, eeuwenoude technieken de meest uiteenlopende glazen kunstobjecten. Loop je helemaal warm voor een cursus glasblazen of glasgieten? De glasblazers leren je de kneepjes van het vak tijdens een workshop of meerdaagse cursus. Van introducties glasblazen en glasgieten tot workshops voor gevorderden, er is voor ieder wat wils.

Glas kopen:
Spring eens binnen in de Glasshop. Hier vind je prachtige vazen, sieraden en andere glasobjecten in verschillende prijsklassen. Naar eigen ontwerp en met veel liefde door de glasblazers gemaakt.
Oudste privéapotheekmuseum van België - Apotheek

Oudste privéapotheekmuseum van België

MAASEIK
Rond één van de mooiste marktpleinen, omringd met 95 lindebomen, prijken de oude gevels in Maasstijl. Achter één van de gevels, nr. 46 (bouwjaar 1695), bevindt zich de oudste privéapotheek van België. Gedurende 250 jaar hebben hier vanaf 1704 tot 1959 zes generaties apothekers gewerkt. Van 2011 t.e.m. 2012 werd er naarstig gewerkt aan de restauratie van de oudste privéapotheek van België met als doelstelling de apotheek opnieuw tot leven te brengen, waardoor we een ‘Stop in de tijd’ creëren. De stad Maaseik besliste de apotheek uit de 18de eeuw terug tot leven te brengen. Met de restauratie verloren we een stukje de apotheek van G. Van Venckenray, de laatste apotheek, uit het oog. Omdat dit toch een herinnering van formaat is voor de Maaseikenaren, heeft Van Venckenray terug een plaats gekregen in het museum in de vorm van een kleine tentoonstelling. De apotheek is een combinatie tussen oud en nieuw.
In het Apotheekmuseum steelt vooral de uitgebreide collectie potten de show. De houten exemplaren voor nootmuskaat of mango dateren al van rond 1550, nog voor de eerste apotheker, Engelbert Lanckbein uit Aken, in 1704 in Maaseik begon.
De Maaseiker apothekers waren kruidenmeesters. Zeker een bezoek waard is daarom de kruidentuin achter de apotheek. Bij een archeologisch onderzoek van de oude beerput in 1985 zijn tal van pollen ontdekt die afkomstig waren van planten uit de oude kruidentuin. Dankzij deze vondst kon de oorspronkelijke kruidentuin gereconstrueerd worden.