Aan cultuur en erfgoed geen gebrek in Limburg. Niet alleen is de invloed van het mijnverleden nog steeds erg voelbaar in verschillende regio's, in Limburg ligt ook de eerste stad van België. Bovendien is onze kunst in open ruimte, zoals het doorkijkkerkje, zelfs tot buiten onze landsgrenzen bekend. Klaar voor een flinke portie cultuur?

Verlichte schachtbokken in C-mine Genk

Limburgs mijnerfgoed

Geen enkele periode heeft Limburg zo beïnvloed als de tijd van de mijnbouw. Nergens in Vlaanderen vind je nog zoveel mijnerfgoed als hier. Vandaag zijn de verschillende mijnsites creatieve bodems met een cultureel vormende functie en al het nodige respect voor het verleden.

Bekijk de mijnsites

Kloostertuin aan het Teseum in Tongeren

De oudste stad van België

Tongeren bestond al in de tijd van de Romeinen. Zelfs vandaag zie je nog veel overblijfselen van die rijke geschiedenis in het straatbeeld. Maak je op voor een dagje terug in de tijd.

Bezoek Tongeren

Kunstwerk in open ruimte "Twijfelgrens" in Borgloon

Kunst in open ruimte

Kunst hoort alleen in een museum? Niet in Limburg! Kunst kan je overal tegenkomen, ook buiten, in de natuur. De kunstwerken in open ruimte geven een extra dimensie aan het landschap waarin ze staan.

Waar vind je kunst in open ruimte?

Alle culturele activiteiten in Limburg

Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek - Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek

Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek

BORGLOON
Gelegen langs het fietsroutenetwerk − tussen knooppunt 152 en 136 − vind je dit unieke belevingscentrum in Borgloon. Hier ontdek je het vruchtbare verleden, maar ook de fruitige toekomst van deze historische site én de fruitstreek.

Via leuke belevingsmodules volg je op eigen tempo de weg die een lekker stuk fruit aflegt: van ontluikende vrucht tot de verwerking ervan in heerlijke streekproducten zoals de Loonse stroop.

Het Fruitbelevingscentrum leent zich uitstekend voor een bezoek met kinderen. Bij aankomst pikken ze een brochure op en starten ze een parcours met opdrachten op hun maat.

Zoek je nog een originele uitstap met vrienden, collega's of familie ?
Een bezoek aan het Fruitbelevingscentrum is zeker een hele leuke aanrader.
Neem gerust contact op met Visit Borgloon, wij maken voor jouw groep een programma op maat.

Na je bezoek kan je je smaakpapillen verwennen door even langs te gaan in de streekproductenshop. Hier vind je heel wat smakelijke streekproducten om er zelf mee aan de slag te gaan in je eigen keuken.

Deze unieke industrieel archeologische site herbergt tevens het toeristisch onthaal.

De Stroopfabriek is dé plek om de Haspengouwse fruitgeschiedenis te leren kennen en het ideale vertrekpunt om de fruitstreek te ontdekken.


Het belevingscentrum is alle dagen te bezoeken tussen 10 - 17 u.
(laatste bezoek om 15.30 u.)

Gesloten op maandag met uitzondering van de schoolvakanties.

Een bezoek in groep altijd 2 weken vooraf reserveren (toerisme@borgloon.be of +32 12 67 36 53).

Het toeristisch onthaal met streekproductenshop is alle dagen open
van 10 - 17 u.
Vlaamse meesters op hun plek in Tongeren - Vlaamse Meesters - Heilige Agnes

Vlaamse meesters op hun plek in Tongeren

TONGEREN
Ontdek de Vlaamse meesters op hun plek in Tongeren

Gasthuiskapel
Heilige Agnes: een vrouwenfiguur in 3D dat geïnspireerd is op het werk van Jan van Eyck, is een ware zeldzaamheid.
Grafmonument: De Luikse kunstenaar Jean Delcour ontwierp het barokke grafmonument (1697) voor Maria de Berchem, gravin de Hinnisdael, en haar echtgenoot Frans van Hinnisdael, heer van Betho

Teseum
Ensemble van veertien reliekbeeldjes
Koorkapgesp
Processiekruis
Reliektriptiek met de sluier van Onze-Lieve-Vrouw
Hendrik van Tongeren (ca.1400) - Reliekbuste van de Heilige Pinosa
Reliekbuste van de Heilige Olivia
Begijnhofmuseum Beghina
Sint-Catharinaschrijn: aan het idyllische pleintje Onder de linde bevindt zich het Begijnhofmuseum Beghina. Haast je langzaam naar dit Unesco-werelderfgoed en ontdek er het eeuwenoude Sint-Catharinaschrijn.

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek
Onze-Lieve-Vrouwebeeld Oorzaak Onzer Blijdschap: het notelaren beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind, Oorzaak onzer Blijdschap is van bijzondere betekenis voor het collectieve geheugen.

Sint-Stefanuskerk 's Herenelderen
Reliekschrijn: ooit werden er relieken bewaard in de reliekschrijn van de Sint-Stefanuskerk in 's Herenelderen. De kist kan je nog bezichtigen in het koor van de kerk. Misschien schuilt er nog een restje van die goddelijke kracht in.

Sint-Martinuskerk
De eerste kerk van Berg zou gebouwd zijn op de grondvesten van een heidense tempel en was toegewijd aan Sint-Martinus.
Heilige Martinus : In de zuidelijke zijbeuk bevindt zich een laat-gotisch beeld van Sint-Martinus, afkomstig uit de 17e eeuw. Martinus was de zoon van een Romeinse tribuun.
Apostelbalk: in de kerk is een 15de eeuwse “trabes” of “apostelbalk” aanwezig. De oorsprong ervan gaat terug op een zeer oud ritueel.