Aan cultuur en erfgoed geen gebrek in Limburg. Niet alleen is de invloed van het mijnverleden nog steeds erg voelbaar in verschillende regio's, in Limburg ligt ook de eerste stad van België. Bovendien is onze kunst in open ruimte, zoals het doorkijkkerkje, zelfs tot buiten onze landsgrenzen bekend. Klaar voor een flinke portie cultuur?

Verlichte schachtbokken in C-mine Genk

Limburgs mijnerfgoed

Geen enkele periode heeft Limburg zo beïnvloed als de tijd van de mijnbouw. Nergens in Vlaanderen vind je nog zoveel mijnerfgoed als hier. Vandaag zijn de verschillende mijnsites creatieve bodems met een cultureel vormende functie en al het nodige respect voor het verleden.

Bekijk de mijnsites

Kloostertuin aan het Teseum in Tongeren

De oudste stad van België

Tongeren bestond al in de tijd van de Romeinen. Zelfs vandaag zie je nog veel overblijfselen van die rijke geschiedenis in het straatbeeld. Maak je op voor een dagje terug in de tijd.

Bezoek Tongeren

Kunstwerk in open ruimte "Twijfelgrens" in Borgloon

Kunst in open ruimte

Kunst hoort alleen in een museum? Niet in Limburg! Kunst kan je overal tegenkomen, ook buiten, in de natuur. De kunstwerken in open ruimte geven een extra dimensie aan het landschap waarin ze staan.

Waar vind je kunst in open ruimte?

Alle culturele activiteiten in Limburg

Abdijsite Herkenrode - Abdijsite Herkenrode

Abdijsite Herkenrode

HASSELT (KURINGEN)
Je kan er niet naast kijken: de oude abdijsite van Herkenrode ademt opnieuw rust, verbondenheid met het verleden en gastvrijheid uit. De historische gebouwen zijn gerestaureerd, ondernemende partners maken er een plek voor iedereen van en in het omliggende natuurgebied speelt elk seizoen zijn charmes uit. Abdijsite Herkenrode laat je op je eigen ritme ongedwongen genieten. Hier kan veel en moet niets. Op maat van groot en klein.

Ooit was Herkenrode de rijkste vrouwenabdij van de Nederlanden. Vandaag zijn de historische gebouwen prachtig gerestaureerd. Het Belevingscentrum dompelt je helemaal onder in de historiek van deze unieke site. Maar Abdijsite Herkenrode is méér dan alleen maar geschiedenis.

Het is ook een 100ha grote oase van rust in een prachtig natuurdomein. Rond de abdijgebouwen voeren wandelpaden je naar De Wijers met zijn 1001 vijvers.
In de Kruiden- en Inspiratietuin word je één met de natuur.

Abdijsite Herkenrode is ook een plek van bezinning. Bezoek het kunstwerk 'The Quiet View/ Het Stille Uitzicht' van Hans Op de Beeck en laat je blik verdwalen in een eindeloos landschap.

Met de wagen
Op de E313 (Antwerpen-Luik) neem je de afrit 27 (Hasselt-West). Volg de N2 richting Herk-De-Stad. Net na Decathlon sla je rechtsaf. Vanaf daar volg je de signalisatie tot op de gratis parking van de abdijsite.

Met het openbaar vervoer
Neem de trein tot aan het station van Hasselt. Op het stationsplein neem je bus 51 Heusden tot aan de halte 'Herkenrode Brug'.
Nieuw Administratief Centrum (NAC) - NAC

Nieuw Administratief Centrum (NAC)

HOUTHALEN-HELCHTEREN
Het opvallende dienstencentrum NAC dat in 2012 in gebruik genomen werd, is niet zomaar een gemeentehuis. De organisatie en technologische infrastructuur werden volledig naar Clean Tech-normen hervormd, zodat een futuristisch en tegelijk sober, ecologisch en uiterst functioneel concept bekomen werd, waar het aangenaam werken is.
Het Nieuw Administratief Centrum van Houthalen-Helchteren herbergt niet alleen alle gemeentediensten. Ook enkele externe bedrijven en een horecapunt zijn in dit gebouw ondergebracht;

Het uitkijkpunt op het dak van de blauwe toren van het gebouw, een kunstzinnige plek met een weids zicht over onze gemeente en de regio, wordt ‘het Oog van Daubechies’(*) genoemd.

(*): De naam Ingrid Daubechies zegt je misschien niet veel. Deze wiskundige (°1954), afkomstig uit Houthalen-Helchteren, is algemeen erkend als een van de grootste wiskundigen van onze tijd. Ze werd echter befaamd door de naar haar genoemde wavelets. Andere wavelets door haar uitgevonden vinden hun toepassing in het JPEG-2000-formaat, dat de standaard is voor de digitale film in Europa en de VS.

Het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren wil deze opmerkelijke vrouw en haar werk eren. Daarom heet het uitkijkpunt op het dak van de blauwe toren van het NAC 'Het Oog van Daubechies'. Op het dak krijgt zij als een soort eerbetoon een kunstzinnige plek met een weids zicht over onze gemeente, de regio en Limburg. Ontwerpster Linde Hermans heeft in de toren op een speelse wijze de link met Ingrid Daubechies gevisualiseerd.

Daubechies werkt momenteel aan de Duke University in Durham, North Carolina in de VS. Op 17 juli 2012 ontving ze op één dag twee onderscheidingen: in ons land kreeg ze de titel van barones toegekend en in de VS ontving ze de Nemmersprijs 2012.

In 2014 is de jpeg genomineerd als Beste Belgische Uitvinding door het Radio 1-programma De Bende van Einstein.

In 2018 kreeg ze een eredoctoraat aan de Ecole Normale Supérieure de Lyon.